Tuuli syntyy, kun ilma liikkuu ilmakehän paine-erojen vuoksi. Tässä on yksinkertainen selitys siitä, miten tämä tapahtuu:

  1. Maan pinnan epätasainen lämpeneminen: Aurinko lämmittää Maan pintaa epätasaisesti johtuen tekijöistä, kuten Maan akselin kallistuksesta, maan ja veden erilaisista ominaisuuksista sekä korkeuseroista. Esimerkiksi päiväntasaajan lähellä olevat alueet saavat suorempaa auringonvaloa ja ovat siksi lämpimämpiä, kun taas navat saavat vähemmän auringonvaloa ja ovat viileämpiä.
  2. Paine-erot: Lämmin ilma on harvempaa ja nousee ylöspäin, mikä luo matalapainealueita. Vastaavasti viileä ilma on tiheämpää ja laskeutuu alaspäin, muodostaen korkeapainealueita. Lämpötilaerot eri alueiden välillä aiheuttavat paine-eroja.
  3. Ilman liike: Ilma liikkuu luonnostaan korkeapainealueilta matalapainealueille yrittäen tasoittaa paine-erot. Tämä ilman liike on se, mitä tunnemme tuulena.
  4. Coriolis-ilmiö: Maan pyöriminen aiheuttaa sen, että tuuli kaartaa sen sijaan, että se liikkuisi suorassa linjassa korkeasta matalaan paineeseen. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä Coriolis-ilmiö, ja se vaikuttaa tuulien kulkuun, aiheuttaen niiden liikkumisen kiertävinä polkuina, mikä on erityisen huomattavaa laajamittaisissa järjestelmissä, kuten hurrikaaneissa.
Miten tuuli syntyy

Yhteenvetona voidaan todeta, että tuuli syntyy ilman liikkeestä korkeapainealueilta matalapainealueille, mikä johtuu Maan pinnan epätasaisesta lämpenemisestä ja Maan pyörimisestä.