Mika Myllylä, yksi Suomen menestyneimmistä maastohiihtäjistä, löydettiin kuolleena kodistaan Kokkolassa 5. heinäkuuta 2011. Hän oli menehtyessään 41-vuotias. Poliisin mukaan kuolemaan ei liittynyt rikosta, ja tapausta tutkittiin normaalina kuolemansyyn selvittämisenä. Lopullinen kuolinsyy selvisi oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen, ja se todettiin tapaturmaksi. Tarkempia yksityiskohtia kuoleman olosuhteista ei kuitenkaan julkistettu.
Myllylän viimeiset päivät olivat monin tavoin haastavia. Hänen ystävänsä ja entinen suksihuoltajansa Jukka-Pekka Ojala kertoi keskustelusta, jonka hän kävi Myllylän kanssa vain muutama päivä ennen tämän kuolemaa. Myllylä kertoi kyynelehtien, kuinka suuresti hän ikävöi aikanaan kulkemaansa matkaa – kaikkea harjoittelua ja kilpailemista suurten tunteiden ristiaallokossa. Hän puhui myös unelmista ja siitä, kuinka ikävöi niitä. Ojala kuvaili hetkeä koskettavaksi ja unohtumattomaksi.
Myllylän kuolema herätti laajaa huomiota sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen poismenonsa jälkeen ilmeni, että useat poliisit olivat luvattomasti tarkastelleet hänen kuolemaansa liittyviä tietoja. Vuonna 2013 Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kaksi vanhempaa konstaapelia henkilörekisteririkoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 15 päiväsakon rangaistukseen. Kahden muun poliisin syytteet hylättiin.
Myllylä muistetaan urheilusaavutuksistaan, mutta hänen elämäänsä varjostivat myös dopingkäry Lahden MM-hiihdoissa 2001 sekä myöhemmät henkilökohtaiset haasteet. Hänen kuolemansa jälkeen käyty keskustelu nosti esiin huolen urheilijoiden hyvinvoinnista ja siitä, miten heitä tuetaan urheilu-uran päättymisen jälkeen.
Lue myös