NGL on lyhenne englannin ilmauksesta “Not Gonna Lie”, joka suomeksi kääntyy suunnilleen “en aio valehdella” tai “en viitsi peitellä totuutta”. Tämä lyhenne on laajalti käytetty internet-slangi, erityisesti sosiaalisen median ja viestipalveluiden viestinnässä. Se toimii usein keskustelun aloituksena tai tapana ilmaista rehellinen mielipide, joka voi olla positiivinen, neutraali tai jopa kriittinen.

NGL:n käyttötilanteet

NGL on suosittu erityisesti nuorten keskuudessa ja sitä käytetään yleisesti tilanteissa, joissa halutaan ilmaista jokin henkilökohtainen, suorapuheinen tai rehellinen mielipide. Esimerkiksi:

  • NGL, tämä elokuva oli pettymys.
  • NGL, olen todella ylpeä siitä, mitä olemme saavuttaneet.

Kummassakin tapauksessa puhujan tarkoituksena on selvästi korostaa rehellisyyttä. Se antaa keskustelulle rennomman, mutta samalla suorasukaisen sävyn.

Mistä NGL on peräisin?

Kuten monet muutkin lyhenteet ja slangitermit, NGL sai alkunsa englanninkielisistä internet-yhteisöistä, erityisesti keskustelufoorumeilla ja chat-sovelluksissa. Termi nousi suosioon 2010-luvulla ja on sen jälkeen yleistynyt, etenkin sosiaalisen median, kuten Twitterin, Instagramin ja TikTokin, käyttäjien keskuudessa. NGL on osa “internet-kieltä”, joka jatkuvasti muokkautuu ja päivittyy, kun käyttäjät pyrkivät tiivistämään ajatuksiaan nopeampaan ja tehokkaampaan viestintään.

NGL ja nuorten kulttuuri

Lyhenteen käyttö kuvastaa laajemmin nuorisokulttuuria, joka suosii nopeaa ja suoraviivaista viestintää. Se voi olla tapa keventää muuten suoraa tai mahdollisesti kiusallista kommenttia ja usein myös auttaa helpottamaan totuuden kertomista. Tämä tekee siitä hyödyllisen tavan esittää rehellisiä ajatuksia rennossa keskustelussa ilman raskaan tunteen lisäämistä.

NGL ja muut vastaavat lyhenteet

NGL ei ole ainoa lyhenne, joka korostaa rehellisyyttä ja avoimuutta keskusteluissa. Yleisimmät lyhenteet ovat esimerkiksi:

  • TBH (“To Be Honest”) – tarkoittaa “ollakseni rehellinen”.
  • IMO (“In My Opinion”) – ilmaisee “mielestäni” tai “minun näkemykseni mukaan”.
  • IDK (“I Don’t Know”) – käytetään, kun käyttäjä haluaa ilmaista tietämättömyytensä.

Näitä kaikkia voidaan käyttää yhdessä tai erikseen, riippuen siitä, kuinka suorasukainen tai rehellinen viesti halutaan antaa.

NGL-termin mahdollinen väärinkäyttö

Vaikka NGL yleensä käytetään rehellisyyden ilmaisemiseen, sen käyttö voi joissakin tapauksissa tuntua passiivis-aggressiiviselta tai olla tapa pehmentää ankaraa kritiikkiä. Esimerkiksi:

  • NGL, sun työ oli aika keskinkertainen.

Tällaisissa tilanteissa termi saattaa antaa vaikutelman, että rehellisyys on ikään kuin pakollista, vaikka se voi tuntua loukkaavalta.

Lue myös