Valmisteluaika: 20 minuuttia Kypsennysaika: 60 minuuttia Yhteensä: 1 tunti 20 minuuttia
Taatelikakku on klassinen leivonnainen, joka kuuluu monien suomalaisten joulupöytään. Tämä mehevä ja maukas kakku saa makeutensa taateleista ja pehmeän rakenteensa kermaviilistä. Taatelikakku vain paranee säilytyksessä, joten se on loistava valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlia. Se sopii erinomaisesti nautittavaksi kahvin kanssa, mutta yhtä hyvin lahjaksi annettavaksi. Lähdetäänpä leipomaan!
Ainekset
- 250 g kuivattuja taateleita
- 2,5 dl vettä
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 dl kermaviiliä
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- Ripaus suolaa
Valmistusohje
- Valmistele taatelit: Pilko taatelit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan veden kanssa. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes taatelit pehmenevät ja vesi imeytyy niihin. Soseuta tasaiseksi ja jätä jäähtymään.
- Sekoita taikina: Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen, vatkaten jokaisen jälkeen. Sekoita kermaviili joukkoon.
- Yhdistä kuivat aineet: Sekoita vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen taateliseoksen kanssa.
- Paista: Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (n. 1,5 l). Paista 175 asteessa noin 60 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla – kun tikku tulee ulos puhtaana, kakku on valmis.
- Jäähdytä ja tarjoile: Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ennen kuin kumoat sen ritilälle jäähtymään kokonaan.
Taatelikakun Ravintoarvot
Tässä vielä taatelikakun ravintoarvot, jotta tiedät tarkalleen, mitä herkkua nauttiessasi saat!
Ainesosa | Määrä | Kalorit (kcal) | Proteiini (g) | Rasva (g) | Hiilihydraatit (g) | Kuitu (g) |
Taatelit (250 g) | 1 erä | 690 | 4.7 | 0.4 | 180 | 16 |
Voi (200 g) | 1 erä | 1430 | 0.2 | 163 | 0 | 0 |
Sokeri (2 dl) | 170 g | 680 | 0 | 0 | 170 | 0 |
Kermaviili (1 dl) | 95 g | 100 | 3.3 | 8.3 | 4.4 | 0 |
Kananmunat (2 kpl) | 100 g | 140 | 12.5 | 10 | 1.5 | 0 |
Vehnäjauhot (4 dl) | 240 g | 850 | 24 | 2 | 180 | 7.2 |
Leivinjauhe + sooda | – | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Yhteensä | 1 kakku | 3890 | 44.7 | 183.7 | 535.9 | 23.2 |
Lisää reseptejä