Sus on slangisana, joka on johdettu sanoista “suspicious” (epäilyttävä) tai “suspect” (epäilty). Se tuli laajalti tunnetuksi verkossa pelattavan Among Us -pelin kautta, jossa pelaajat käyttävät termiä kuvaamaan jotakuta, jonka he epäilevät olevan vilpillinen tai epäluotettava. Ajan myötä ‘sus’ on otettu käyttöön arkipäivän kielenkäytössä, erityisesti nuorempien sukupolvien keskuudessa, viittaamaan mihin tahansa, mikä vaikuttaa epäilyttävältä tai oudolta. Sanaa käytetään usein humoristisesti tai sarkastisesti huomauttamaan epäilyttävästä käytöksestä.

Sus-termin alkuperä

Sus-termin alkuperä juontaa juurensa sanoista “suspicious” (epäilyttävä) ja “suspect” (epäilty), mutta sen laajempaa käyttöä voidaan jäljittää 1980- ja 1990-luvuille, jolloin termiä käytettiin Black- ja LGBTQ+-yhteisöissä kuvaamaan jotain tai jotakuta, joka vaikutti epäilyttävältä tai epäluotettavalta. Termi nousi uudelleen esiin valtavirtakulttuurissa vuonna 2020, kun moninpelinä pelattava Among Us -peli saavutti suosiota. Pelissä pelaajat käyttivät sus-sanaa nopeasti osoittaakseen epäilyttävää tai vilpillistä käytöstä toisten pelaajien keskuudessa. Tämä uudelleennousu vakiinnutti sus-sanan yleisesti tunnustetuksi slangisanaksi, jota käytetään usein humoristisesti tai sarkastisesti viittaamaan johonkin tai johonkuhun, joka vaikuttaa epäilyttävältä tai epäluotettavalta.

Kuinka Sus-sanaa käytetään?

Sus on monipuolinen slangisana, jota käytetään erityisesti epäilyttävän tai epäluotettavan käytöksen kuvaamiseen. Sen käyttö on laajentunut arkipäivän kielenkäyttöön ja sitä käytetään usein humoristisesti tai sarkastisesti eri yhteyksissä. Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, miten ‘sus’ voidaan käyttää:

  • Kuvaamaan epäilyttävää toimintaa: Jos joku käyttäytyy oudosti tai salamyhkäisesti, häntä voidaan kutsua sus.
  • Pelin aikana: Esimerkiksi Among Us -pelissä pelaajat sanovat “That’s sus” viitatakseen epäiltyyn huijariin.
  • Sarkastinen huomautus: Sanaa käytetään myös leikillisesti, kun halutaan kiinnittää huomiota johonkin hieman outoon tai epätavalliseen.
  • Viittaus vilpilliseen toimintaan: Sanaa voidaan käyttää ilmaisemaan epäilyä vilpillisestä tai petollisesta toiminnasta.
  • Viestintä meemeissä ja sosiaalisessa mediassa: Sus on suosittu termi meemeissä ja lyhyissä sosiaalisen median kommenteissa, joissa halutaan ilmaista epäilyksiä tai epäluottamusta.

Lue myös