Urheilu

Transsukupuolinen Korkeushyppääjä Jade Nyström Jättää Kilpakentät

Jade Nyström, 20, on viime vuosien aikana noussut yhdeksi Suomen urheilumaailman puhutuimmista nimistä. Korkeushypyn parissa kilpaillut Jade sai erityistä huomiota osallistuessaan miesten sarjoihin meikattuna, mikä herätti laajaa keskustelua niin urheilupiireissä kuin mediassa. Hänen avoimuutensa transsukupuolisuudestaan ja elämästään on seurattu myös dokumenttisarjan kautta, mikä on tuonut Jaden tarinan lähemmäksi suomalaisia.

Urheilijana Jade saavutti poikkeuksellista menestystä. Hän oli nuorten sarjoissa ikäluokkansa Suomen mestari useana vuotena, ja hänen ennätyshyppynsä, 194 senttimetriä, kirjattiin jo vuonna 2021. Jade kuitenkin yllätti monet ilmoittamalla, että toissakesän Kalevan kisat olivat hänen uransa viimeiset.

Jaden päätös vetäytyä huippu-urheilusta oli pitkään harkittu ja perustui kahteen keskeiseen tekijään. Haastattelussa Seiskalle hän kertoo:

– Kilpailu-uran jatkaminen olisi tarkoittanut oman trans-matkani keskeyttämistä. Toiseksi en halua pilata naisten korkeushyppyä. Taustallani kilpailu naisten sarjassa olisi ollut epäreilua.

Nykyään Jade suuntaa katseensa uusiin haasteisiin, mutta ei ole sulkenut ovea korkeushypylle kokonaan. Hän opiskelee parhaillaan kampaajaksi, mutta myöntää, että valmennustehtävät korkeushypyn parissa voisivat olla mahdollinen suunta tulevaisuudessa.

Jaden päätös lopettaa urheilu-uransa heijastaa hänen syvää sitoutumistaan niin urheiluun kuin oman identiteettinsä kunnioittamiseen. Vaikka hänen kilpauransa on tullut päätökseensä, hänen vaikutuksensa urheiluun ja yhteiskuntaan jatkuu voimakkaana – esimerkkinä rohkeudesta, aitoudesta ja rehellisyydestä omalle itselleen.