Juha Kalaoja, tunnettu laulaja Katri Helenan ja hänen edesmenneen miehensä Timo Kalaojan poika, menehtyi 33-vuotiaana 29. huhtikuuta 2009. Hänen kuolemansa oli syvä tragedia perheelle ja jätti syvän jäljen hänen äitiinsä, joka on sittemmin puhunut avoimesti menetyksestä ja siitä, kuinka syyllisyys hänen poikansa kuolemasta vaikuttaa häneen yhä tänäkin päivänä.

Juha Kalaoja tunnettiin herkkyydestään, ja hänen läheinen suhteensa äitiinsä näkyi heidän välisissä keskusteluissaan, joissa Juha jopa ennakoi omaa lyhyttä elämäänsä. Katri Helena kertoo tuoreessa elämänkerrassaan, kuinka Juha oli ilmaissut tuntemuksiaan siitä, ettei hän eläisi kauaa. Tämä synkkä aavistus nousi esille muun muassa elokuisessa keskustelussa, jonka äiti ja poika kävivät Juha Kalaojan siskon Hanna Kalaojan häissä. Juha oli sanonut äidilleen, että hänellä on tunne, ettei hän elä pitkään. Huolimatta näistä puheista, Juha vähätteli terveydentilaansa.

Juha Kalaojan kuolinsyy

Juha Kalaojan kuoleman syyksi paljastui sydämen pysähdys hänen nukkuessaan. Juha kärsi verenpainetaudista ja alkuvaiheen sepelvaltimotaudista – sairaus, joka oli koitunut hänen isänsä kohtaloksi. Äiti Katri Helena kysyi usein, oliko Juha ottanut lääkkeensä, mutta Juha oli vastannut, ettei tilanne ollut vakava hänen ikäiselleen. Valitettavasti tämä ei pitänyt paikkaansa, ja Juha menehtyi nukkuessaan 33-vuotiaana. Hänen ystävänsä löysivät hänet kuolleena asunnostaan huhtikuun 29. päivän vastaisena yönä vuonna 2009.

Kun perheenjäsenet tulivat kertomaan suru-uutisen Katri Helenalle, hän kertoo tienneensä jo sydämessään, mitä oli tapahtunut, vaikka he eivät olleet vielä puhuneet sanaakaan. Juha haudattiin kirkkaana kevätpäivänä Jyväskylän hautausmaalle isänsä viereen, ja hänen hautakivessään on kaiverrettuna kaksi lintua lentämässä samaan suuntaan.

Äidin syyllisyys ja menetyksen tuska

Katri Helena

Katri Helena on kertonut julkisuudessa, kuinka syyllisyyden tunne hänen poikansa kuolemasta painaa häntä edelleen. Juha oli herkkä poika, jonka isän Timo Kalaojan kuolema 12-vuotiaana vaikutti häneen syvästi. Äidistä tuntui, että Juhassa jokin muuttui, ja äidin ja pojan läheisestä suhteesta huolimatta, Timo oli ollut se, joka ymmärsi Juhaa parhaiten. Äiti on pohtinut, olisiko hän voinut auttaa poikaansa löytämään oman paikkansa elämässä ja tukea häntä enemmän.

Katri Helena on myös pohtinut omaa poissaoloaan, kun hän keskittyi työmatkoihinsa ja omaan onneensa, ja on miettinyt, olisiko hänen pitänyt olla enemmän läsnä aikuisille lapsilleen. Erityisesti Juha oli hänen mielessään, ja äiti on kokenut, että hän ei pystynyt auttamaan poikaansa riittävästi tämän vaikeina aikoina. Juha Kalaoja jää ikuisesti äitinsä muistoihin ja hänen pienenä poikanaan, ja Katri Helena kertoo, että Juha tulee aina olemaan osa häntä, eikä sisäinen kipu koskaan kokonaan katoa.