Koko nimi Ringa Virpi-Helena Ropo Syntymäaika 16. helmikuuta 1966 Syntymäpaikka Kangasniemi, Suomi Ikä 58 vuotta (vuodesta 2025) Laji Korkeushyppy, Pituushyppy Suomen pituushyppien ennätys 6,85 metriä (asetettu 1990) Perhe Ex-mies: Juha Junnila Lapset: Ella Junnila (korkeushyppääjä), Juuso, Emma Vanhin lapsi menehtyi leukemiaan Liiketoiminta Hop, Step and Think Oy:n perustaja Muut roolit Puheenjohtaja, Suomen Vammaisurheilu ry (VAU) Henkilökohtaiset menetykset Toinen aviomies Heikki Herva menehtyi vuonna 2023
Ringa Ropo on nimi, joka herättää kunnioitusta Suomen urheilussa. Kangasniemellä vuonna 1966 syntynyt Ropo nousi määrätietoisuutensa ja lahjakkuutensa ansiosta yhdeksi maan rakastetuimmista urheilijoista. Hänen matkansa pienen kylän tytöstä korkeushypyn ja pituushypyn kansainväliseksi tähdeksi on tarina, joka inspiroi edelleen sukupolvia.
Ensiaskeleet urheilussa
Ringa Ropo osoitti intohimonsa urheilua kohtaan jo nuorella iällä. Kasvaessaan Kangasniemellä hän erottui luonnollisella lahjakkuudellaan hyppylajeissa. Hänen päättäväisyytensä ja kurinalaisuutensa muodostivat perustan uralle, joka ylitti kaikki odotukset ja asetti uusia standardeja Suomen urheilulle.
Haasteet ja voitot korkeushypyssä
Ropo aloitti ammattiurheilijan uransa korkeushypyssä. Vain 17-vuotiaana hän kohtasi valtavan haasteen, kun hänelle tehtiin selkärangan luudutusleikkaus lapsuuden vamman vuoksi. Tämä elämää mullistava toimenpide olisi voinut päättää hänen unelmansa, mutta Ropon horjumaton henki kannatteli häntä. Hänen paluunsa oli suorastaan ihmeellinen, kun hän palasi kilpailuihin ja voitti Suomen mestaruuden korkeushypyssä vuonna 1987. Hänen sitkeytensä toimi toivon majakkana lukemattomille muille vastaavien vaikeuksien keskellä.
Ennätysten rikkominen pituushypyssä
Korkeushypyssä saavutetun menestyksen jälkeen Ringa Ropo siirtyi pituushyppyyn, joka määritteli hänen perintönsä. Hänen suorituksensa radalla olivat kerrassaan poikkeuksellisia. Vuonna 1990 hän hyppäsi uskomattomat 6,85 metriä, asettaen Suomen naisten pituushypyn ennätyksen, joka on voimassa vielä tänäkin päivänä.
Hänen kansainvälinen menestyksensä sisälsi pronssimitalin 1989 Euroopan sisämestaruuskilpailuissa, joissa hän saavutti hypyn 6,62 metriä. Kilpaillessaan maailman parhaita vastaan hän sijoittui yhdeksänneksi 1991 maailmanmestaruuskilpailuissa Tokiossa, hypäten 6,63 metriä. Hänen uransa huipentui Suomen edustamiseen 1992 Barcelonan kesäolympialaisissa, joka jää yhdeksi hänen tarinansa kohokohdista.
Suomalaisen urheilun ikoni
Urheilusaavutustensa lisäksi Ringa Ropo nousi kulttuuri-ikoniksi Suomen urheilussa. Hänen rohkeat ja tyylikkäät asunsa radalla lisäsivät esitysten loistoa, tehden hänestä unohtumattoman hahmon sekä kilpailuissa että yleisön keskuudessa. Hänen itsevarmuutensa ja tyylinsä asettivat hänet erilleen, ansaiten ihailua niin faneilta kuin kollegoilta.
Ensimmäinen avioliitto ja perhe-elämä
Ringa Ropo avioitui korkeushyppääjä Juha Junnila kanssa. Pari jakoi 27 vuotta kestäneen avioliiton ja kohtasi niin ilot kuin surut yhdessä. He kokivat sydänsärkyvän tragedian, kun heidän esikoisensa menehtyi leukemiaan kahden vuoden iässä. Tästä valtavasta menetyksestä huolimatta he kasvattivat kolme lasta, Ellan, Juuson ja Emman.
Lasten omat polut
Ropon lapset valitsivat kukin oman ainutlaatuisen tiensä elämässä. Ella Junnila seurasi äitinsä jalanjäljissä ja nousi arvostetuksi korkeushyppääjäksi sekä sosiaalisen median vaikuttajaksi. Juuso Junnila omaksui nuorella iällä isyyden, kun taas Emma Junnila suuntasi uralle mallimaailmassa.
Ero 27 vuoden avioliiton jälkeen
Vuonna 2009 Ringa Ropo ja Juha Junnila erosivat, päättäen pitkän avioliittonsa. Erosta huolimatta he säilyttivät tukevat välit ja nähtiin usein yhdessä perhejuhlissa, heijastaen sitoutumistaan lastensa hyvinvointiin.
Uusi mahdollisuus rakkauteen
Vuonna 2022 Ringa Ropo löysi rakkauden uudelleen ja avioitui entisen kolmiloikkaajan Heikki Hervan kanssa. Pariskunta jakoi syvän siteen ja odotti valoisaa tulevaisuutta yhdessä. Heidän onnensa oli ilmeistä, kun he tukivat toisiaan sekä henkilökohtaisissa että ammatillisissa pyrkimyksissä.
Heikki Hervan traaginen menetys
Tragedia iski jälleen vuonna 2023, kun Heikki Herva menehtyi yllättäen. Menetys jätti Ropon sydänsärkyneeksi, mutta hän kohtasi tämän tuhoisan vaiheen samalla voimalla ja sitkeydellä, joka määritteli hänen urheilu-uransa.
Johtajuutta urheiluhallinnossa
Ringa Ropon vaikutus ulottuu pitkälle hänen urheilusaavutustensa ulkopuolelle. Eläkkeelle jäätyään hän omistautui edistämään Suomen urheilua. Hän toimi Suomen vammaisurheilun ja -liikunnan yhdistyksen (VAU) puheenjohtajana, jossa hänen johtajuutensa edisti merkittävästi urheilun inklusiivisuutta. Lisäksi hän piti tärkeitä tehtäviä Helsingin Kisa-Veikoissa, urheiluseurassaan, myötävaikuttaen sen kasvuun ja menestykseen.
Yrittäjyys ja mediapreesenssi
Hänen yrittäjähenkensä johti hänet perustamaan Hop Step and Think Oy -yrityksen, joka keskittyy urheiluun ja tapahtumien järjestämiseen. Tämän yrityksen kautta Ropo on jatkanut urheilijoiden inspiroimista ja voimaannuttamista, hyödyntäen asiantuntemustaan uusien sukupolvien mahdollisuuksien luomiseen. Hän myös omaksui median roolin, työskennellen kolumnistina ja osallistuen televisio-ohjelmiin, kuten Suomen versiosta “Fort Boyard” vuonna 2008.