Mummon hedelmäkakku – Ajan kestävää herkkua ripauksella nostalgiaa


0
mummon hedelmäkakku

Mummon hedelmäkakku on sellainen leivonnainen, joka tuo heti mieleen lapsuuden joulut, kahvipöydät ja mummolan lämpimän keittiön. Se ei ole vain kakku – se on täynnä tunnetta. Mehukas ja täyteläinen kakku on pullollaan kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, jotka antavat sille ihanaa purutuntumaa ja makeutta juuri sopivassa suhteessa. Tätä herkkua nautitaan usein juhlissa tai erityisinä hetkinä, ja se maistuu taivaalliselta kahvikupin tai teen kanssa. Parasta on, että kakku säilyy mehevänä päiväkausia – ellei se katoa parempiin suihin jo ensimmäisenä iltana. Mummon hedelmäkakun tekeminen on kuin pieni aikamatka menneeseen, jossa rakkaus oli aina se tärkein mauste.

Ainesosat

Kakkuun:

  • 200 g voita, pehmeänä 
  • 2 dl sokeria 
  • 3 munaa 
  • 4 dl vehnäjauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 1 tl vaniljasokeria 
  • 1 tl kanelia 
  • ½ tl muskottipähkinää 
  • 100 g sekahedelmäkuutioita 
  • 150 g rusinoita 
  • 100 g kuivattuja aprikooseja, pilkottuina 
  • 50 g manteli- tai saksanpähkinärouhetta 
  • 1 dl appelsiinimehua (tuorepuristettua tai kaupan valmista) 
  • Halutessasi: 2 rkl rommia tai brandyä (hedelmien liottamiseen) 

Liottamiseen (valinnainen): 

  • 200 g sekakuivattuja hedelmiä 
  • 1 dl appelsiinimehua tai rommia 

Ohjeet 

1. Liota hedelmät:  Jos haluat liottaa hedelmät, yhdistä kuivattuja hedelmiä appelsiinimehun tai rommin kanssa kulhossa. Anna niiden imeytyä vähintään 2 tuntia tai yön yli. 

2. Esilämmitä uuni: Lämmitä uuni 175 °C:een. Voitele ja vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. 

3. Valmista taikina: 

  • Vatkaa suuressa kulhossa voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. 
  • Lisää munat yksitellen, vatkaten hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. 

4. Yhdistä kuivat aineet: Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja muskottipähkinä. Lisää tämä seos vähitellen märkiin aineisiin. 

5. Lisää hedelmät ja pähkinät: Valuta liotetut hedelmät (jos liotit) ja sekoita ne taikinaan yhdessä pähkinöiden, hedelmäkuutioiden ja rusinoiden kanssa. Lisää appelsiinimehua kostuttamaan taikinaa kevyesti. 

6. Paista kakku: Kaada taikina valmistettuun vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Paista uunissa 50–60 minuuttia, kunnes keskelle työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. 

7. Jäähdytä ja tarjoile: Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ennen kuin siirrät sen ritilälle jäähtymään kokonaan. 

8. Valinnainen kuorrutus (juhlavaan ilmeeseen): Sekoita tomusokeria muutaman tipan appelsiinimehun kanssa ja valuta jäähtyneen kakun päälle. 

Ravintosisältö (per viipale, 12 viipaletta) 

RavintoaineMäärä per viipale
Kalorit250 kcal
Proteiini4 g
Rasva12 g
Tyydyttynyt rasva7 g
Hiilihydraatit33 g
Sokeri20 g
Kuitu2 g
Natrium50 mg

Lisää reseptejä


Pidätkö siitä? Jaa se ystävillesi!

0

Mikä on reaktio?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
Awesome
0
Awesome
Angry
0
Angry
Crying
0
Crying
Fail
0
Fail
Fire
0
Fire
Funny
0
Funny
Loved
0
Loved
Wow
0
Wow
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Marja K.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *