Viihde

Nettideittailun etiketti: Asiallinen käytös ja viestintä verkossa

Nettideittailussa ensivaikutelma ja viestintätaito ovat avainasemassa. Nämä kaksi osa-aluetta muodostavat perustan nettideittipalveluiden onnistuneelle käytölle.

Profiilin luominen ja ylläpito

Onnistuneen nettideittiprofiilin luominen alkaa totuudenmukaisuudesta ja persoonallisuuden esille tuomisesta. Valokuva on keskeinen profiilielementti: sen tulisi olla ajantasainen ja kuvastaa käyttäjän todellista ulkonäköä. Profiilitekstiin kannattaa käyttää aikaa – se on mahdollisuus kertoa itsestä, omista kiinnostuksen kohteista ja siitä, ketä on etsimässä. Olennaista on päivittää profiilia säännöllisesti, jotta se heijastaa aina nykyistä itseä.

Viestinnän aloittaminen

Lähtökohtana viestinnässä on kunnioittava ja asiallinen sävy. Alkuperäiset viestit tulisi mukauttaa vastaanottajan profiilin tietoihin perustuen, jotta ne osoittavat aidon kiinnostuksen. Viesteissä on hyvä välttää liian henkilökohtaisten kysymysten esittämistä alussa, ja keskustelu kannattaa pitää kevyenä. Viestintään liittyy olennaisesti myös aktiivinen kuunteleminen ja vastavuoroisuus – viesteihin tulee vastata ajatuksella ja kunnioittaa toisen aikaa.

Treffien sopiminen

Kun tutustuminen on alkanut deittisivustolla, seuraava askel on treffien sopiminen. Tämä vaihe on tärkeä, sillä se määrittää tapaamisen ensivaikutelman ja luo pohjan mahdolliselle tulevalle suhteelle.

Aloite ja ajankohdan ehdottaminen

Treffipyyntö kannattaa esittää, kun molemmat osapuolet ovat vaihtaneet riittävästi viestejä ja osoittaneet kiinnostusta. Aloite voi tulla kummaltakin osapuolelta. Ajankohdan ehdottaminen tulisi tehdä huomioiden molempien aikataulut. Esimerkiksi, voisi sanoa:

  • “Hei, olisiko sinulla aikaa tavata ensi viikolla kahvilla?”
  • “Miten olisi perjantai-ilta? Voisimme mennä syömään yhdessä.”

Paikan valinta

Valitse paikka huolellisesti, ottaen huomioon molempien mieltymykset ja mukavuuden. Paikan tulisi olla julkisella alueella, kuten kahvila, ravintola tai puisto, mikä tukee turvallista ensitapaamista. Esimerkkejä voisi olla:

  • Kahvila keskustassa, joka on helppo löytää.
  • Tutusti hyvämaineinen ravintola, jossa on positiiviset arvostelut.

Viestintä etiketti ennen ja jälkeen treffien

Käyttäytyminen ja kommunikointi ennen ensimmäisiä treffitapaamisia sekä palautteen antaminen tapaamisen jälkeen muodostavat nettideittailun etiketin perustan.

Ennakko-odotusten hallinta

Ennen ensitapaamista on tärkeää, että osapuolet kommunikoivat toiveensa ja aikomuksensa selvästi, mutta kohteliaasti. Tämä voi tarkoittaa sitä, että keskustellaan ennakkoon vaikkapa tapaamispaikasta ja -ajasta sekä muista treffien logistisista yksityiskohdista. Tärkeää on myös olla realistinen ja avoin omista odotuksistaan liittyen itse tapaamiseen.

Palautteen antaminen treffien jälkeen

Treffien jälkeinen viestintä tulisi olla ystävällistä ja rehellistä. Jos toinen osapuoli haluaa jatkaa tutustumista, tämä tulisi ilmaista selvästi mutta kohteliaasti. Mikäli päätös on ettei jatkotapaamisia tule, on tärkeää olla hienotunteinen ja kunnioittava. Rehellinen palaute auttaa molempia osapuolia ymmärtämään, mikä meni hyvin ja missä on parantamisen varaa tulevaisuutta ajatellen.