Keijo Kauko Olavi “Keke” Vilhunen on yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista, joka on tunnettu United Brotherhood (UB) -jengin johtajana sekä yllättävästä kaksoiselämästään poliisin tietolähteenä. Hänen tarinansa on täynnä valtaa, petosta ja yrityksiä jättää alamaailma taakseen. Mutta onko hän todella luopunut rikollisesta menneisyydestään?
Varhainen elämä ja rikollisuuden alku
Syntynyt 2. huhtikuuta 1960 Espoossa, Vilhusen varhaisesta elämästä on vain vähän tietoa. Hän kasvoi kovissa oloissa ja ajautui nuorena rikollisuuden pariin. 1990-luvulla hän nousi pelätyksi väkivallan tekijäksi ja merkittäväksi hahmoksi Suomen alamaailmassa.
Johtajana United Brotherhoodissa
Vilhunen oli United Brotherhoodin (UB) keskeinen johtaja – järjestön, joka oli yksi Suomen pelätyimmistä rikollisryhmistä. UB oli mukana huumekaupassa, kiristyksessä, rahanpesussa ja väkivaltarikoksissa. Vilhusen vaikutusvalta jengissä oli valtava, ja hänen yhteytensä ulottuivat Suomen rajojen ulkopuolelle.
Vuonna 2010 UB nousi yhä vaikutusvaltaisemmaksi, kun se sulautti itseensä muiden rikollisjärjestöjen jäseniä, tehden siitä yhden Suomen vaarallisimmista jengeistä.
Rikollispomo ja poliisin tietolähde
Yksi Vilhusen tarinan yllättävimmistä käänteistä on hänen roolinsa poliisin tietolähteenä. Hän työskenteli läheisesti yhdessä Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion kanssa. Tämä yhteistyö paljastui myöhemmin valtavana skandaalina, kun selvisi, että Aarnio ei suinkaan taistellut rikollisuutta vastaan, vaan auttoi sitä.
Vilhusen kaksoisrooli auttoi paljastamaan poliisivoimien korruptiota, mutta suojeli samalla häntä syytteiltä vuosien ajan. Tämä yhteistyö mahdollisti hänen voimansa säilymisen alamaailmassa, samalla kun hän manipuloi sekä rikollisia että poliisia.
Huumesalakuljetusoperaatio
Vilhunen oli keskeisessä roolissa “Tynnyrijutussa”, joka oli laaja huumeiden salakuljetusoperaatio, jossa tuotiin Suomeen lähes 1 000 kiloa hasista. Tämä tapaus johti mittavaan oikeudenkäyntiin, jossa sekä Vilhunen että Aarnio tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen.
Salakuljetusverkosto kuljetti huumeita Hollannista Suomeen piilotettuina tynnyreihin. Verkoston toiminta oli jatkunut vuosia ennen kuin viranomaiset saivat sen pysäytettyä, paljastaen poliisin ja järjestäytyneen rikollisuuden syvän yhteyden.
Volkan Ünsalin murhasyytteet
Vuonna 2020 Vilhunen joutui syytteeseen liittyen 2003 Vuosaareen murhaan, jossa kohteena oli ruotsalais-turkkilainen rikollinen Volkan Ünsal. Ünsal oli pettänyt kumppaninsa Arlandan lentokentän ryöstössä vuonna 2002, mikä johti hänen teloitukseensa Helsingissä. Vuonna 2022 Vilhunen vapautettiin syytteistä todisteiden puutteessa.
Syyttäjän mukaan Vilhunen oli määrännyt teloituksen, mutta vaikka muut rikolliset todistivat häntä vastaan, suoraa näyttöä ei löytynyt.
Vankilaelämä: Etuoikeuksia rangaistuksen keskellä?
Vilhunen on viettänyt yli 27 vuotta vankilassa, mutta hänen olonsa eivät olleet tavalliset. Raporttien mukaan hän nautti erityisoikeuksista, kuten laadukkaasta ruoasta ja juomista.
Eräiden lähteiden mukaan hän pystyi johtamaan rikollisia operaatioita vankilasta käsin, käyttäen korruptoituneita vartijoita ja salattuja viestintäkanavia. Hänen vaikutusvaltansa Suomen alamaailmassa säilyi vahvana jopa vankeuden aikana.
United Brotherhood hajoaminen
Vuonna 2021 Suomen viranomaiset hajottivat United Brotherhood, julistaen sen laittomaksi rikollisjärjestöksi. Tämä oli kova isku Vilhusen vallalle, sillä UB oli hallinnut Suomen järjestäytynyttä rikollisuutta yli vuosikymmenen ajan.
UB:n hajoamisen myötä monet sen jäsenet joko piiloutuivat tai perustivat uusia pienempiä rikollisryhmiä, joista osa on edelleen Vilhusen vaikutuksen alaisina.
Vapautuminen ja yritys rikoksettomaan elämään
Vuonna 2022 Vilhunen vapautui ehdonalaiseen vapauteen Hämeenlinnan avovankilasta. Hän ilmoitti haluavansa jättää rikollisen elämän taakseen ja keskittyä perheeseensä ja lailliseen työhön.
Vapautumisensa jälkeen Vilhunen on ollut varsin hiljainen, mutta epäilyksiä hänen yhteyksistään alamaailmaan on edelleen.
Perhe ja henkilökohtainen elämä
Vilhusen yksityiselämästä tiedetään vain vähän, mutta hänellä on lapsia. Hän on kertonut, että hänen poikansa parantumaton sairaus oli merkittävä syy siihen, miksi hän ryhtyi poliisin tietolähteeksi.
Monet epäilevät, pystyykö hän todella jättämään rikollisen elämän taakseen, sillä hänen yhteytensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ovat syvälle juurtuneet.
Mediakattavuus: kirjat, dokumentit ja podcastit
Vilhusen elämä on ollut laajasti esillä suomalaisessa mediassa. Hänen tarinansa on kerrottu:
- Ylen podcast-sarja “Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä”
- Toimittaja Aki Linnanahden kirja “Vilhunen”.
- Lukuisia tv-dokumentteja United Brotherhood ja Aarnio-skandaalista.
Hänen tarinansa on edelleen kiehtova lähde rikostoimittajille ja suurelle yleisölle, ja monet kyseenalaistavat, onko hänen menneisyytensä todella hänen takanaan.
Onko Keijo Vilhunen todella lopettanut rikollisuuden?
Huolimatta hänen julistuksistaan suoraan, monet ovat edelleen skeptisiä Vilhusen kyvystä pysyä poissa alamaailmasta. Hänen syvät siteensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen tekee vaikeaksi uskoa, että hän voi jättää tämän elämän kokonaan taakse.
On raportoitu, että pienemmät rikollisryhmät pitävät edelleen yhteyttä häneen, mikä herättää epäilyksiä hänen todellisesta toiminnasta vapautumisen jälkeen.
Missä Vilhunen on nyt?
Vuonna 2025 Keijo Vilhunen on edelleen Suomen viranomaisten tarkkailun alla. Häntä ei ole syytetty uusista rikoksista, mutta epäilyt hänen yhteyksistään rikollisiin verkostoihin jatkuvat. Liikkeellä on huhuja, että hän on vetäytynyt syrjäiseen paikkaan Suomessa, jossa hän pitää matalaa profiilia ja mahdollisesti uudelleenrakentaa rikollisia yhteyksiään.