Kortisoni on tehokas hoito astman hallintaan, ja se voi auttaa nopeuttamaan oireiden helpottumista ja vähentämään tulehdusta keuhkoputkissa. Inhaloitavan kortisonin, kuten inhalaattoreissa käytettävien kortikosteroidien, vaikutus alkaa yleensä muutaman tunnin kuluessa käytöstä, mutta maksimaalisen hyödyn saavuttaminen voi vaatia useita viikkoja säännöllistä käyttöä. Systemaattisesti käytettävät kortikosteroidit, kuten tabletit, voivat toimia nopeammin akuutissa tilanteessa, ja niiden vaikutus voi tuntua jo muutamassa tunnissa. On tärkeää muistaa, että kortisonin käyttö astman hoidossa tulee aina tehdä lääkärin ohjeiden ja valvonnan alaisena.

Mikä on Astma?

Astma on krooninen keuhkosairaus, joka aiheuttaa keuhkoputkien tulehdusta ja ahtautumista, mikä vaikeuttaa hengittämistä. Astman tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, yskä, rintakehän kiristys ja vinkuva hengitys. Oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin ja ne voivat pahentua ärsykkeiden, kuten allergeenien, kylmän ilman, fyysisen rasituksen tai ilmansaasteiden vaikutuksesta. Astman hoito perustuu oireiden hallintaan lääkityksen, kuten inhalaatiosteroidien ja bronkodilataattoreiden avulla, sekä altistavien tekijöiden välttämiseen. Vaikka astmaa ei voida parantaa, asianmukaisella hoidolla useimmat potilaat voivat elää aktiivista ja normaalia elämää.

Kortisonin käyttö astman hoidossa

  1. Tulehduksen Vähentäminen: Kortisoni auttaa vähentämään keuhkoputkien tulehdusta, mikä on astman keskeinen piirre. Tämä vähentää hengitysteiden turvotusta ja parantaa ilman virtausta.
  2. Oireiden Hallinta: Säännöllinen kortisonin käyttö voi vähentää astman oireita, kuten yskää, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista. Tämä parantaa potilaan elämänlaatua.
  3. Akuuttien Pahenemisvaiheiden Ehkäisy: Kortisoni voi auttaa ehkäisemään astman äkillisiä pahenemisvaiheita, jotka voivat vaatia sairaalahoitoa.
  4. Kohtauksien Vakavuuden Vähentäminen: Jos astmakohtaus tapahtuu, kortisonin käyttö voi vähentää sen vakavuutta ja kestoa.
  5. Yleisen Astmanhallinnan Parantaminen: Kortisoni on osa kokonaisvaltaista astmanhallintasuunnitelmaa, joka voi sisältää muita lääkkeitä ja elämäntapamuutoksia.

Kortisoni on usein saatavilla inhalaattorina, mikä tekee sen käytöstä helppoa ja kohdennettua suoraan keuhkoihin.

Kuinka nopeasti kortisonitabletti vaikuttaa?

Kortisonitabletit, jotka kuuluvat systeemisiin kortikosteroideihin, alkavat vaikuttaa yleensä muutaman tunnin kuluessa niiden nauttimisesta. Täysi terapeuttinen vaikutus voi kuitenkin kestää useita tunteja ja jopa päiviä, riippuen lääkkeen annoksesta ja potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista. Kortisonitabletteja käytetään usein akuuttien tulehdustilojen hoitoon, ja ne voivat tarjota nopeaa helpotusta esimerkiksi voimakkaiden allergisten reaktioiden tai muiden tulehdussairauksien pahenemisvaiheissa. On tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita ja huomioi, että pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Lue myös: