Kyselylistat

Kumpi on terveellisempää banaani vai omena

Vaikka molemmat hedelmät ovat terveellisiä, banaanien ravintoarvo on suurempi. Ensinnäkin yksi annos omenaa on kaksinkertainen verrattuna yhteen annokseen banaania. Banaanissa on kuitenkin enemmän magnesiumia, kaliumia, sinkkiä, seleeniä ja muita ravintoaineita. Huonona puolena on se, että siinä on enemmän kaloreita ja hiilihydraatteja unssia kohti.

Kun verrataan banaania ja omenaa terveellisyyden näkökulmasta, molemmilla hedelmillä on omat terveysedut, joten niiden välillä valinta riippuu siitä, mitä ravintoaineita haluat korostaa ruokavaliossasi.

 • Banaanit tarjoavat erinomaisen määrän kaliumia, joka on tärkeää sydämen terveydelle ja verenpaineen hallinnalle. Ne sisältävät myös B6-vitamiinia, joka on välttämätön aivojen toiminnalle ja auttaa muodostamaan punasoluja. Banaaneissa on myös kohtuullinen määrä C-vitamiinia ja kuitua, jotka edistävät ruoansulatusta ja auttavat pitämään kylläisyyden tunteen pidempään.
 • Omenat ovat kuiturikkaita, erityisesti niiden kuori sisältää paljon liukoista kuitua, joka voi auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja ja edistää suoliston terveyttä. Omenat ovat myös hyvä flavonoidien lähde, jotka ovat antioksidantteja ja voivat auttaa vähentämään tulehdusta sekä edistää sydämen terveyttä. Lisäksi omenat sisältävät C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

Valinta siitä, kumpi on terveellisempi, riippuu henkilökohtaisista terveystavoitteistasi ja siitä, mitkä ravintoaineet ovat sinulle tärkeitä. Jos kaliumin ja B6-vitamiinin saanti on sinulle tärkeää, banaani voi olla hyvä valinta. Jos taas haluat lisätä ruokavalioosi kuitua ja antioksidantteja, omena voi olla parempi vaihtoehto. Molempien hedelmien säännöllinen nauttiminen voi tukea yleistä terveyttä ja hyvinvointia, joten suosittelemme sisällyttämään sekä banaaneja että omenoita tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon.

Ravinteiden vertailu

 • Banaani: Keskimääräinen keskikokoinen banaani (noin 118 grammaa) sisältää noin 105 kaloria. Banaanit ovat energiapitoisempia johtuen niiden korkeammasta sokeri- ja hiilihydraattipitoisuudesta verrattuna moniin muihin hedelmiin.
 • Omena: Keskimääräinen keskikokoinen omena (noin 182 grammaa) sisältää noin 95 kaloria. Omenoiden kaloripitoisuus on hieman alhaisempi kuin banaaneissa, mikä johtuu osittain niiden suuremmasta vesipitoisuudesta ja hieman vähemmän hiilihydraateista.

Glykeeminen indeksi

 • Banaanien glykeeminen indeksi vaihtelee kypsyyden mukaan. Kypsymättömät banaanit ovat alhaisemman GI:n puolella, koska niissä on enemmän resistenttiä tärkkelystä, joka sulaa hitaammin. Kypsien banaanien GI on korkeampi, koska niiden sokeripitoisuus on suurempi ja ne hajoavat nopeammin. Banaanien GI-arvo voi vaihdella välillä noin 42–62, riippuen niiden kypsyydestä.
 • Omenoiden glykeeminen indeksi on yleensä matalampi kuin banaanien. Omenoiden GI-arvo vaihtelee yleensä noin 36–40 välillä. Omenoiden kuidun määrä, erityisesti liukoinen kuitu, auttaa hidastamaan sokerin imeytymistä ja pitää verensokeritason tasaisempana syömisen jälkeen.

Makroravintoaineet

Banaanien ja omenoiden välillä on joitakin merkittäviä eroja makroravinteiden, kuten hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen, osalta. Tässä vertaillaan näiden kahden hedelmän makroravinteita keskimäärin.

Hiilihydraatit

 • Banaanit sisältävät enemmän hiilihydraatteja verrattuna omenoihin. Keskimääräinen keskikokoinen banaani (noin 118 grammaa) sisältää noin 27 grammaa hiilihydraatteja, mikä sisältää sekä tärkkelystä että kuituja.
 • Omenat sisältävät vähemmän hiilihydraatteja. Keskimääräinen keskikokoinen omena (noin 182 grammaa) sisältää noin 25 grammaa hiilihydraatteja, johon kuuluu myös kuituja.

Proteiini

Molemmat hedelmät sisältävät vain vähän proteiinia. Banaani sisältää noin 1-1,5 grammaa proteiinia, kun taas omena sisältää vielä vähemmän, noin 0,5 grammaa.

Rasvat

Sekä banaanit että omenat sisältävät hyvin vähän rasvaa, yleensä alle 0,5 grammaa kummassakin hedelmässä.

Kuitu

Kuidun osalta omenat erottuvat hieman, erityisesti jos syöt ne kuorineen. Keskikokoinen omena sisältää noin 4 grammaa kuitua, kun taas keskikokoinen banaani tarjoaa noin 3 grammaa kuitua.

Kalorit

Kalorien määrä vaihtelee hedelmien koon ja lajikkeen mukaan, mutta keskimäärin banaanit sisältävät enemmän kaloreita kuin omenat. Keskimääräinen banaani sisältää noin 105 kaloria, kun taas keskimääräinen omena sisältää noin 95 kaloria.

Lue myös: Onko Sushi Terveellistä?

Banaanin ja omenan terveysvaikutukset

Banaanien ja omenoiden terveysvaikutukset ovat moninaiset, ja molemmat hedelmät tarjoavat ainutlaatuisia etuja osana tasapainoista ruokavaliota.

Banaanien terveysvaikutukset

 • Sydämen terveys: Banaanit ovat hyvä kaliumin lähde, mikä on tärkeää verenpaineen hallinnassa ja voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä.
 • Ruoansulatus: Banaanit sisältävät kuitua, joka edistää suoliston säännöllisyyttä ja voi auttaa ehkäisemään ummetusta.
 • Energianlähde: Korkean hiilihydraattipitoisuutensa ansiosta banaanit ovat erinomainen välipala ennen liikuntaa tai urheilusuoritusta, tarjoten nopeaa energiaa.
 • Mielen hyvinvointi: Banaanit sisältävät tryptofaania, aminohappoa, joka voi edistää serotoniinin tuotantoa aivoissa ja auttaa parantamaan mielialaa.

Omenoiden terveysvaikutukset

 1. Painonhallinta: Omenat ovat kuitupitoisia, mikä auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään ja voi tukea painonhallintaa.
 2. Sydämen terveys: Flavonoidit ja antioksidantit, kuten C-vitamiini, joita omenat sisältävät, voivat auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä alentamalla verenpainetta ja parantamalla verisuonten toimintaa.
 3. Ruoansulatus: Omenoiden sisältämä kuitu edistää suoliston terveyttä ja voi auttaa ehkäisemään ummetusta.
 4. Diabeteksen riskin hallinta: Omenoiden säännöllinen nauttiminen on yhdistetty alentuneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin, osittain niiden kuitupitoisuuden ja antioksidanttien ansiosta.