Munakas on klassinen ja monipuolinen ruokalaji, joka sopii mihin tahansa ateriaan päivän aikana. Tämä helppo ja nopea valmistettava herkku voidaan täyttää erilaisilla täytteillä makusi mukaan. Seuraa tätä reseptiä luodaksesi täydellisen munakkaan, joka vie kielen mennessään.

Munakas ohje

Tässä on yksinkertainen ja klassinen resepti suomalaiseen munakkaaseen.

Ainesosat:

 • 3 isoa kananmunaa
 • Suolaa, maun mukaan
 • Mustapippuria, maun mukaan
 • 2 rkl maitoa tai vettä
 • 1 rkl voita tai öljyä
 • Valinnaiset täytteet: kinkkukuutiot, juustoraaste, hienonnetut vihannekset (esim. paprika, sipuli, tomaatti, sienet), tuoreet yrtit.

Ohjeet:

 1. Valmistele ainekset: Jos käytät täytteitä, valmistele ne pilkkomalla tai kuutioimalla tarpeen mukaan. Jos käytät vihanneksia, kannattaa ne ensin kevyesti kuullottaa pannulla pehmenemään.
 2. Vatkaa munat: Vatkaa munat keskikokoisessa kulhossa maidon (tai veden), suolan ja pippurin kanssa, kunnes ne ovat hyvin sekoittuneet ja hieman vaahtoavat.
 3. Lämmitä pannu: Kuumenna tarttumaton paistinpannu keskilämmöllä ja lisää voita tai öljyä pyöritellen, jotta pannun pinta peittyy.
 4. Kypsennä täytteet: Jos lisäät täytteitä, jotka vaativat kypsentämistä, kuten sipulia tai sieniä, lisää ne pannulle nyt ja paista, kunnes ne ovat pehmenneet.
 5. Lisää munat: Kaada munaseos pannulle, täytteiden päälle, jos niitä käytetään. Kallista pannua hieman, jotta munat peittävät pinnan tasaisesti.
 6. Lisää täytteitä: Ripottele mahdolliset lisätäytteet, kuten juusto, kinkku tai yrtit, tasaisesti munien päälle, kun ne alkavat jähmettyä.
 7. Kypsennä munakas: Anna munien kypsyä häiriöttä, kunnes reunat alkavat kohota pannusta ja pohja on kullanruskea. Voit varovasti nostaa reunoja lastalla, jotta kypsymätön muna pääsee valumaan alle.
 8. Taita ja tarjoile: Kun kananmunien yläpinta on lähes jähmettynyt mutta vielä hieman juokseva, taita munakas lastalla kahtia tai rullaa se. Anna sen kypsyä vielä minuutin ajan ja liu’uta se sitten lautaselle.

Ravintoarvotiedot

RavintoaineMäärä per annos
Kalorit180 kcal
Proteiini12 g
Rasva14 g
Hiilihydraatit2 g
Kuitu0 g
Natrium330 mg

Haluatko nähdä lisää herkullisia reseptejä? Seuraa alla olevia linkkejä