Suomi

NATO aikoo perustaa liiketoiminta-akseleraattorin ja kaksi teknologian testauslaitosta Suomeen

Puolustusministeriö ilmoittaa, että NATO on suostunut perustamaan liiketoiminta-akseleraattorin ja kaksi uutta teknologian testauskeskusta Suomeen.

Nämä testauskeskukset sijaitsevat Oulun yliopistossa ja VTT:n teknillisessä tutkimuskeskuksessa Espoossa. Oulun yliopisto tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata kuudennen sukupolven (6G) langattomia teknologioita, kun taas Espoon keskus keskittyy kyberturvallisen viestinnän, kvanttitieteiden ja avaruusteknologioiden edistämiseen.

Akseleraattori, joka perustetaan Espooseen, keskittyy viestintä- ja kvanttiteknologioihin, tarjoten yrityksille mentorointia liiketoiminnan kehittämiseksi puolustusteollisuudessa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (Kok) ennusti, että nämä laitokset sekä lisäävät Suomen näkyvyyttä että luovat liiketoimintamahdollisuuksia NATO:n sisällä.

Hän ennakoi, että “Suomen eturintama-asema uuden sukupolven viestintä- ja kvanttiteknologioiden innovaatioissa todennäköisesti houkuttelee yrityksiä ja asiantuntijoita maahan. Mainemme kaksoiskäyttöteknologioiden johtavana maana lisää Suomen vetovoimaa kansainvälisten sijoittajien keskuudessa ja vahvistaa teknologista panostamme NATO:n jäsenenä.”

Laitokset ovat osa Diana-nimistä NATO:n aloitetta, joka tähtää tulevien haasteiden tunnistamiseen puolustusteollisuudessa ja teknologisten ratkaisujen löytämiseen yhteistyössä yksityissektorin kanssa. Tämän aloitteen puitteissa perustetut testauskeskukset arvioivat innovatiivisten ja nousevien teknologioiden sotilaskäyttöä, joilla on potentiaalia sekä siviili- että sotilaskäyttöön.

Puolustusministeriö on huomauttanut, että useimpien kaksoiskäyttöön soveltuvien innovaatioiden alkuperä on markkinavetoinen, ja ne juontuvat siviilisektorilta. Tämän potentiaalin hyödyntämiseksi ministeriö korosti uusien menetelmien tarvetta teknologiakehittäjien tunnistamiseksi ja puolustusteollisuuden sekä kaupallisten innovaatioekosysteemien välisen yhteyden vahvistamista.

Suomi jätti viime kesänä hakemuksen akseleraattorin ja testauskeskusten isännöimiseksi, ja Diana-järjestön johtokunta myönsi hyväksynnän.