ASIANTUNTIJAT JA POLIITIKOT Suomessa ovat vedonneet rauhallisuuteen sen jälkeen, kun on raportoitu, että Venäjä aikoo piirtää uudelleen rajansa Suomen ja Liettuan kanssa Itämerellä.
Tiistaina Venäjän puolustusministeriö julkaisi ehdotuksen merirajojen uudelleen piirtämisestä, perustellen sitä sillä, että nykyiset merikartat, jotka perustuvat vuoden 1985 mittauksiin, eivät vastaa täysin nykyaikaisia kartografisia koordinaatteja.
Reutersin raportin mukaan ehdotus poistettiin seuraavana päivänä.
Keskiviikkona Suomen presidentti Alexander Stubb kertoi Helsingin Sanomille, että Suomi tutkii tilannetta ja vakuutti kansalaisille, ettei ole syytä huoleen. Hän mainitsi, että vaikka ehdotus saattaa olla osa hybridioperaatiota, viimeisimmät tiedot viittaavat siihen, että kyseessä on yksinkertaisesti virhearvio.
”Nykyiset tiedot eivät ole paljon erilaisia kuin mitä meillä oli aamulla. Tutkimme edelleen huolellisesti, mistä tässä on kyse. Viimeisimmät päivitykset osoittavat, että kyseessä on ollut jonkinlainen virhearvio,” hän sanoi sanomalehdelle eilen iltapäivällä.
”En usko, että on syytä huoleen. Tämä voi olla joko hybridioperaatio tai yksinkertainen vahinko. Siksi ei pidä reagoida liian voimakkaasti.”
Tapahtuma, hän lisäsi, ei vaikuta turvallisuustilanteen käsitykseen Suomessa.
“Tämä on yksinkertaisesti jälleen yksi osoitus siitä, että olemme hyvin varustautuneet sietämään erilaisia mahdollisia hybridioperaatioita,” kommentoi Stubb. “Euroopan vaalien lähestyessä ei ole vaikea kuvitella, että erilaisia hybridivaikuttamisoperaatioita voisi ilmetä. Pidetään medialukutaitomme kunnossa.”
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ei myöskään sulkenut pois hybridioperaation mahdollisuutta, mutta korosti, että toistaiseksi sellaista ei ole löytynyt, YLE:n mukaan. Hänen näkemyksensä mukaan Venäjä viittaa todennäköisesti rutiininomaiseen rajamittaukseen.
“Vaikka kuinka houkuttelevaa on miettiä erilaisia skenaarioita, kehotan kaikkia pysymään rauhallisina. Venäjä on kuitenkin halunnut viestiä aikomuksistaan ulospäin jo tässä vaiheessa,” hän totesi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa.
Orpo totesi, että Suomen viranomaiset seuraavat tilannetta jatkuvasti ja ovat olleet yhteydessä Venäjään diplomaattisten kanavien kautta.
YLE raportoi keskiviikkona, että kaksi hybridiuhkien asiantuntijaa uskoo, että ehdotus saatettiin julkaista vahingossa.
Panu Moilanen, Jyväskylän yliopiston lehtori, kertoi julkisen palvelun yleisradioyhtiölle, että ehdotus saattaa viitata tavanomaiseen aluevesien mittaukseen, joka on sallittu YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaisesti.
“En sulkisi pois mahdollisuutta, että osapuoli haluaa määritellä rajansa tarkemmin käyttämällä nykyaikaista teknologiaa. Kun asiakirjat on laadittu ja julkaistu verkossa, näyttää siltä, että ne löydettiin vahingossa,” hän analysoi.
Hän myönsi, että on kiinnostavaa, että asiakirjat poistettiin myöhemmin. “Ehkä se viittaa siihen, että niiden ei alun perin pitänyt olla siellä.”
Jos julkaisu oli todella vahingossa, se saattoi olla onnekas virhe Moskovalle, Moilasen mukaan. “Tietyllä tavalla tämä voisi olla tahaton mutta onnistunut hybridioperaatio, koska se sai niin paljon huomiota Suomessa.”
Jukka Savolainen, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen resilienssi- ja haavoittuvuuksien johtaja, oli samaa mieltä siitä, että ehdotus liittyy todennäköisesti pyrkimykseen päivittää aluevesiä. Hän lisäsi, että sen julkaisu aluksi aiheutti ylimitoitetun reaktion Suomessa.
“Luulen, että teimme kärpäsestä härkäsen, myrskyn vesilasissa,” hän sanoi YLE:lle.
Savolainen kehotti myös välttämään hätiköityjä johtopäätöksiä siitä, että ehdotus olisi osa hybridioperaatiota.
Myös vahvempaa vastausta vaadittiin. Charly Salonius-Pasternak, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, kertoi Helsingin Sanomille, että Suomen pitäisi lähettää laivaston tai rajavartioston aluksia Suomenlahdelle vastauksena ehdotukseen, osoittaakseen tyytymättömyytensä siihen, mitä hän kuvaili yksipuoliseksi ilmoitukseksi rajojen uudelleen piirtämisestä.
Hän väitti, että nopea ja päättäväinen vastaus on tarpeen juuri siksi, että ehdotus oli todennäköisesti tarkoitettu provosoimaan reaktio Suomelta. Vastaamatta jättäminen voisi johtaa Moskovaan siihen johtopäätökseen, että Suomi ei arvosta rajojaan eikä sillä ole rohkeutta suojella niitä.
“Venäjän toimet ovat yhteneviä sen käsityksen kanssa, että suurvalta voi tehdä tällaisia yksipuolisia ilmoituksia ja sivuuttaa pienemmät maat,” hän sanoi sanomalehdelle.