Viihde

Olga Temonen avautuu taistelustaan syövän kanssa ja elämänmuutoksista

Olga Temonen kertoi syvästi koskettavassa Syöpäjärjestön julkaisemassa videossa matkastaan vakavan sairauden kanssa, joka alkoi hienovaraisilla mutta huolestuttavilla merkeillä. Kaikki alkoi, kun hän huomasi vaikeuksia kirjoittamisessa – pieni viite siitä, että jokin ei ollut kunnossa.

”Tuntui siltä, että oikea puoleni ei toiminut kunnolla, ja ajattelin, että tämä ei voi olla normaalia”, hän muistelee. Lääkärissä hänelle selvisi, että kyseessä oli asteikon 4 glioma, aggressiivinen syöpä, jota tavallisesti esiintyy pienillä lapsilla.

Vaikka ennuste oli synkkä, Temonen pysyi sitkeänä ja päätti olla vahva. ”Ajattelin, että tästä selvitään”, hän sanoi, muistellen diagnoosin alkuvaiheita.

Joulun lähestyessä asiat muuttuivat vaikeammiksi. ”Kun lähestyimme joulua, olin aika huonossa kunnossa. Alat huomata, että kunto huononee, ja tuntuu helpottavalta, kun pystyy edes puhumaan uudelleen”,hän jakoi. Tällöin hän alkoi miettiä, olisiko hänellä vielä aikaa hoitoihin. Pimeät ajatukset hiipivät mieleen: ”Entä jos kuolen?” hän mietti.

Kun hoidot viimein alkoivat, toivo palasi. Temonen ei ainoastaan alkanut uskoa hoitojen tehoon, vaan kokemus myös syvensi hänen arvostustaan elämän pieniin, arvokkaisiin hetkiin – erityisesti niihin, jotka hän jakoi lastensa ja aviomiehensä, Tuukka Temosen, kanssa.

Olga Temonen ja Tuukka Temonen

”Jotenkin ymmärrät elämän rajallisuuden, ja että kaikki hetket ovat nyt,” hän sanoi liikuttuneena. ”Kaikki on todella hyvin, kunhan saan pysyä täällä. On pieni mutta… mutta aion pysyä täällä.”

Temonen puhui avoimesti siitä, kuinka syöpä on muuttanut hänen elämäänsä. ”Kyllä, kaikki on muuttunut. En edes osaa sanoa, mikä tarkalleen, mutta kaikki turha on poissa.”

Hän pohtii, kuinka epävarmaksi elämä on tullut, mikä on saanut hänet tarkastelemaan asioiden tärkeysjärjestystä uudelleen. ”Kun et tiedä, kuinka kauan voit olla täällä, on outoa miettiä, mitä asioita todella pitää tärkeänä,” hän lisää.

Viestiensä lopuksi hän ilmaisi syvän kiitollisuutensa kaikille, jotka ovat tukeneet häntä matkan varrella, erityisesti lahjoittajille. ”Hyvät hoidot ja vahva tukiverkosto ovat olleet todella tärkeitä.”

Temonen on käynyt myös hoidoissa Kölnissä, Saksassa, ja hän on kertonut niiden olleen positiivinen kokemus. ”Ihana Köln. Nautin täällä olostani,”hän kirjoitti elokuussa Instagramissa. ”Hoidot ovat mukavia, koska niiden jälkeen saan energiaa. Silti kaipaan jo kotiin; huomenna lennämme takaisin.”

Hän valitsi Saksan hoitopaikakseen erityisestä syystä. ”He tarjoavat täällä erilaista hoitoa, jota ei saa Suomessa tiukempien säädösten vuoksi,” hän selitti Jussi-gaalassa alkuvuodesta. Erityisesti hän saa elektroterapiahoitoa, jota ei sallita Suomessa. Vaikeasta tiestä huolimatta Olga Temonen pysyy optimistisena, keskittyen terveyteensä ja ollen kiitollinen rakkaudesta ja tuesta, joka ympäröi häntä yhä.