Viihde

Helena Koivu pelko lasten menettämisestä jälleen pinnalla – Ex-mies vaatii matkustuslupia

Helena Koivu on jälleen vaikeassa tilanteessa, sillä hän pelkää menettävänsä lapsensa ulkomaille. Hän on äskettäin saanut yhdysvaltalaiselta yksityistuomari Fraserilta vaatimuksen, jossa häntä pyydetään hyväksymään lastensa matkustusluvat välittömästi. Lisäksi hänen ex-miehensä Mikko Koivun suomalainen lakimies on tehnyt saman vaatimuksen, mikä on lisännyt Helenan huolta.

Helenalta on myös pyydetty lupaa lastensa passihakemuksille, mikä on vain pahentanut hänen pelkoaan, että lapset vietäisiin pois toiselle mantereelle.

“Mikko haluaa lapset Yhdysvaltoihin, ja pelkään jälleen menettäväni heidät,” Helena kertoo, tuoden esille huolensa siitä, että aiempi kokemus saattaa toistua. Vain vuosi sitten hänen lapsensa vietiin Suomeen ilman hänen suostumustaan, ja nyt näyttää siltä, että lapset halutaan nopeasti viedä takaisin Yhdysvaltoihin.

Helena kokee, että vanha kuvio toistuu, mutta tällä kertaa toisin päin. Tilanne on saanut hänet tuntemaan itsensä todella haavoittuvaksi.

Aamun järkytys

Eräänä aamuna Helena säikähti kovaan kolkutukseen oveltaan. Haastemies oli tuonut kirjeen Mikon lakitiimiltä. Tämä oikeudellinen paine osuu samaan ajankohtaan Mikon ilmoitettua menevänsä naimisiin Natalie Dillonin kanssa. Häät pidetään lokakuussa Minnesotassa, samassa kaupungissa, jossa Mikko ja Helena aikanaan asuivat lastensa kanssa.

Helena kertoo, että pian Suomeen saapumisensa jälkeen, vähän yli kuukausi sitten, hän sai yllättäen sähköpostin Mikon amerikkalaiselta lakimieheltä. Viestissä uhattiin oikeustoimilla, mikäli Helena ei antaisi matkustuslupaa lapsille häämatkaa varten.

“Viestissä väitettiin virheellisesti, että olisin ollut tietoinen heidän hääsuunnitelmistaan, mutta näin ei ollut. Tämä kaikki tuli minulle yllätyksenä, ja heidän äkillinen naimisiinmenonsa herättää monia kysymyksiä.”

Oikeustaistelu odottaa

Helena ei ollut yllättynyt siitä, että yksityistuomari Fraser päättäisi lasten matkustusluvista. Aiemmat Fraserin päätökset ovat aina suosineet Mikkoa, mukaan lukien viime vuonna annettu määräys, jonka avulla lapset vietiin Suomeen Helenan vastustuksesta huolimatta.

“Juristini mukaan Fraserin tuoreella päätöksellä ei ole toimivaltaa Suomessa,” Helena kertoo. Hän seisoo tiukasti päätöksensä takana, ettei anna lasten matkustaa Minnesotaan hänen vanhemmuusaikanaan.

Kiinteistökiista Helenan ja Mikon välillä jatkuu myös edelleen. Heidän välillään on riita arvokkaasta merenrantakiinteistöstä Kakskerrassa, Turussa. Vaikka Minnesotan tuomioistuin on määrännyt koko kiinteistön Mikolle, Helena omistaa siitä edelleen puolet Suomessa lain mukaan.

“Kiinteistön ositus on vielä kesken, ja vasta kun se on suoritettu lainmukaisesti, tilanne ratkeaa. Valitettavasti tähän prosessiin voi mennä vielä vuosia,” Helena toteaa.

Helenan tilanne muistuttaa siitä, miten vaikeita ja monimutkaisia kansainväliset huoltajuuskiistat voivat olla, kun hän jatkaa taistelua oikeuksistaan ja lastensa hyvinvoinnista jatkuvien oikeudellisten taisteluiden keskellä.