Kävely on yksinkertainen tapa pitää itsemme terveinä. Se ei maksa mitään ja on helppo tapa liikkua. Tiesitkö, että kävellessä askelten määrän tietäminen per kilometri auttaa meitä ymmärtämään, kuinka aktiivisia olemme? Tämä auttaa asettamaan tavoitteita ja seuraamaan edistystä kohti terveellisempää elämäntapaa.

Esimerkiksi Markus, joka halusi lisätä päivittäistä aktiivisuuttaan, huomasi, että pienillä muutoksilla, kuten kävelymatkan lisäämisellä työmatkoihin, hän ei vain saavuttanut tavoitteitaan, vaan tunsi olonsa myös energisemmäksi. Kävely ja askeleet ovatkin enemmän kuin vain liikuntaa; ne ovat askelia kohti parempaa hyvinvointia.

Askelten ja Matkan Mittaaminen

Askelten määrä kilometrissä riippuu monista henkilökohtaisista tekijöistä, kuten askelpituudesta, henkilön pituudesta ja sukupuolesta. Keskimääräinen askelpituus aikuisella on noin 0,762 metriä (75 cm), mikä tarkoittaa, että kilometrin kävelemiseen tarvitaan keskimäärin noin 1 320 askelta. Kuitenkin, tämä luku voi vaihdella merkittävästi henkilöstä toiseen.

Askelpituus ja sen vaikutus askelten määrään

 • Askelpituus on etäisyys kahden peräkkäisen jalan iskun välillä, ja se vaihtelee yksilöllisten ominaisuuksien, kuten pituuden ja kävelyvauhdin, mukaan.
 • Esimerkiksi pidemmät ihmiset ottavat yleensä pidempiä askeleita, mikä tarkoittaa, että he tarvitsevat vähemmän askeleita kilometriä kohden verrattuna lyhyempiin ihmisiin.

Sukupuoli ja askelpituus

Tutkimukset osoittavat, että miehet ottavat keskimäärin pidempiä askeleita kuin naiset, johtuen keskimääräisistä eroista ruumiinrakenteessa ja jalan pituudessa.

Kuinka mitata omaa askelpituuttasi ja laskea askeleita kilometrille

 1. Mittaa askelpituutesi: Voit tehdä tämän mittaamalla etäisyyden kahden jalanjäljen välillä suoralla alustalla ja jakamalla kokonaismatkan ottamiesi askelten määrällä.
 2. Laske askeleet kilometrille: Jaa 1 000 (kilometrin metrimäärä) omalla askelpituudellasi (metreissä) saadaksesi arvion tarvittavista askeleista kilometriä kohden.

Ymmärtämällä nämä perusteet, voit paremmin arvioida päivittäistä aktiivisuuttasi ja asettaa realistisia tavoitteita liikunnallesi.

Keskimääräinen Askelmäärä Kilometriä Kohti

Eri ihmisryhmät käyttävät eri määriä askeleita kilometriä kohti. Tässä muutama esimerkki:

 • Aikuisten keskimääräinen askelmäärä on yleensä välillä 1 200–1 500 kilometriä kohden. Tämä luku olettaa, että keskimääräinen askelpituus on noin 0,65–0,75 metriä.
 • Lapset ottavat enemmän askeleita kilometrille, jopa 1 500–2 000, koska heidän askelpituutensa on lyhyempi.
 • Urheilijoiden ja kuntoilijoiden askelmäärä voi olla pienempi, noin 1 000–1 200 askelta kilometrille, koska heidän askelpituutensa on suurempi nopean liikkeen tai juoksun aikana.

Jos haluat tietää, kuinka monta askelta sinä otat kilometriä kohti, voit tehdä seuraavan:

 • Mittaa askelpituutesi kävelemällä 10 askelta tasaisella alustalla ja mittaamalla kokonaismatka. Jaa sitten tämä luku kymmenellä saadaksesi keskimääräisen askelpituuden.
 • Laske askeltesi määrä kilometrille jakamalla 1 000 metriä keskimääräisellä askelpituudellasi. Jos esimerkiksi askelpituutesi on 0,75 metriä, tarvitset kilometrille noin 1 333 askelta.

Askelmäärän Merkitys Liikuntaan ja Terveelliseen Elämäntapaan

Kävely on yksinkertainen mutta tehokas tapa ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia. Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen kävely voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, parantaa mielenterveyttä ja edistää painonhallintaa. Suositeltava päivittäinen askelmäärä terveyshyötyjen saavuttamiseksi vaihtelee, mutta yleinen ohje on pyrkiä vähintään 10 000 askeleeseen päivässä. Tämä tavoite kannustaa ihmisiä olemaan aktiivisempia ja istumaan vähemmän.

Askelmäärän lisääminen arjessa ei vaadi suuria muutoksia: voit esimerkiksi jättää auton kotiin ja kävellä työmatkat tai valita portaat hissin sijaan. Myös kävelytauko päivän aikana voi virkistää mieltä ja lisätä askeleita. Kävely on helppo integroida päivittäisiin rutiineihin, ja pienilläkin muutoksilla voi olla merkittävä vaikutus kokonaisaktiivisuuteen. Muista, että jokainen askel on askeleesi kohti terveellisempää elämäntapaa.

Teknologian Käyttö Askelten Seurantaan

Tietysti, tässä tiivistettynä:

 • Askelmittarit: Helppokäyttöisiä, mutta tarjoavat rajoitetusti tietoa.
 • Älypuhelimet: Sisäänrakennetulla seurannalla, hyvä perusaktiivisuuden seurantaan.
 • Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet: Tarkkoja ja monipuolisia, seuraavat askeleita ja muita terveystietoja.

Vertailussa:

 • Tarkkuus: Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet ovat tarkimpia.
 • Käyttömukavuus: Älykellot ja rannekkeet ovat käteviä päivittäisessä käytössä, integroituvat hyvin muihin sovelluksiin.

Näillä laitteilla on helppo seurata aktiivisuutta ja edistää terveellisiä elämäntapoja.

Käytännön Harjoituksia ja Esimerkkejä

Tässä muutama käytännön vinkki askelpituuden mittaamiseen ja päivittäisen askelmäärän lisäämiseen:

Harjoituksia askelpituuden mittaamiseen

Mittaa askelpituutesi: Valitse tasainen alue ja merkitse lähtökohta. Kävele normaalisti 10 askelta ja merkitse lopetuspiste. Mittaa etäisyys lähtö- ja lopetuspisteen välillä ja jaa se kymmenellä saadaksesi keskimääräisen askelpituutesi.

Esimerkkejä päivittäisten tottumusten muutoksista

 1. Kävele työmatkat tai osa niistä: Jos käytät julkista liikennettä, jää pysäkkiä aikaisemmin pois ja kävele loppumatka. Jos ajat töihin, pysäköi kauemmas toimistosta.
 2. Kävelykokoukset: Ehdota seuraavassa tapaamisessasi kävelykokousta. Se ei ainoastaan lisää askelia, vaan myös virkistää mieltä.
 3. Portaat hissin sijaan: Valitse portaat aina kun mahdollista. Se lisää askeleita ja on hyvä sydämelle.

Nämä yksinkertaiset muutokset voivat tehdä suuren eron päivittäisessä askelmäärässäsi ja edistää terveellisempiä elämäntapoja.

Lue myös: