Katsot peiliin ja näet siellä naisen, jonka keho ei näytä samalta kuin vielä muutama vuosi takaperin. Kiinteähkö kroppa on joutunut vaihdevuosien aikaan rasvahyökkäyksen kohteeksi ja maihinnousu vaikuttaa onnistuneen loistavasti. Ihrakenraali on takuulla jo saanut asiasta kunniamerkkejä. Mietit kiivaasti, mitä olet tehnyt väärin – syöt ja harrastat liikuntaa kuten ennen vaihdevuosia, nukut jopa tarpeeksi. Toivoton olo saa sinut harkitsemaan niin peilin kuin vaa’an poistamista näköpiiristäsi. Katsot mieluummin, mitä nettikasino tarjoaa.

Kuulostaako tutulta? Tervetuloa meidän vaihdevuosista iloitsevien joukkoon. Sanon iloitsevien, koska jokainen päivä on arvokas, sillä kaikille ei suotu mahdollisuutta elää yhtä kauaa. Ylimääräisen rasvan kertyminen, ihon roikkuminen, kuumien aaltojen häiritsemät yöt, mielialan heilahtelut eivät tunnu mukavalta. Mistä vaihdevuosien lihominen sitten johtuu? Ja ennen kaikkea, onko etenkin vyötärölle ilmaantunut maihinnousija päihitettävissä ja karkotettavissa?

Vaihdevuosien hormonimuutokset aiheuttavat lihomista

Vaihdevuodet, menopaussi – termit kuulostavat melkein kirosanoilta. Kyseessä on kuitenkin normaali naisen elämänkaareen liittyvä ajanjakso, jota ei tule häpeillä tai pelätä. Silloin kuukautiset loppuvat. Tämä toisille riemun ja toisille surun hetki koittaa 50 ikävuoden paikkeilla. Syynä on silloin tapahtuva estrogeenin väheneminen. Munasarjasi eivät enää tuota estrogeeniä, kuukautiset loppuvat ja sinä huomaat lihovasi ja kehosi alkavan muutenkin rapsahtaa. Estrogeeni vaikuttaa lisääntymiskyvyn lisäksi lihasmassan määrään ja rasvan kertymiseen, myös osteoporoosiin sillä on yhteyttä.

Suomalaisnaisiin suuntautunut tutkimus paljasti, että vaihdevuosien aikana painomme kasvaa keskimäärin kilolla vuodessa… se on rasvaa. Kun pidät mielessäsi, että menopaussissa lihasmassa alenee, ymmärrät, että rasvaa kertyy kehoosi enemmän kuin kilo vuodessa! Kaiken kukkuraksi aineenvaihdunta hidastuu vaihdevuosina. Moni turvautuu tässä vaiheessa suhteellisen tehokkaaksi havaittuun estrogeenin korvaushoitoon. Se ei kuitenkaan sovi kaikille, esimerkiksi itselleni sitä ei annettu, koska suvussani on esiintynyt naisille tyypillisiä syöpämuotoja: kohtusyöpää ja rintasyöpää. Kamppailenko siis turhaan lihomistani vastaan?

Lisää liikuntaa ja aloita voimaharjoittelu

Liikunta auttaa monella tapaa myös vaihdevuosien ja lihomisen kanssa kamppailevaa. Ensinnäkin poltat kaloreita, luustosi pysyy vahvempana ja nivelesi paremmassa kunnossa. Vaikka söisit kuten ennen, lihasmassaa katoaa ja rasva kertyy entistä nopeammin vartalollesi. Lisäämällä liikunnan määrää voit siis hankkia lihasta, ainakin vähentää sen katoamista, ja ehkäistä ”toppauksen” muodostumista. Kävely, uinti ja pyöräily ovat lähes jokaiselle sopivaa liikuntaa, sen lisäksi kannattaa harrastaa joogaa, pilatesta, ja ottaa painot mukaan muuhun harjoitteluun.

Liikunnan lisääminen auttaa myös toiseen vaihdevuosien ongelmaan, mielialan vaihteluihin. Monet lääkärit ovat jo sitä mieltä, että olisi parempi tarjota vaihdevuosien aikana masennuksesta, ahdistuksesta, unenpuutteesta tai muusta mielialan ongelmasta kärsivälle naiselle mojova annos liikuntaa kuin lääkkeitä. Liikunnalla ei ole sivuvaikutuksia, sen vapauttamat hormonit tuovat mielihyvää, saavat sinut nukkumaan yösi paremmin ja voivat jopa vähentää kuumien aaltojen esiintymistä.

Muuta ruokailutottumuksiasi

Lisäliikunta ei kuitenkaan tyypillisesti yksistään riitä. Helpolla matikkapäällä tajuaa, että kaloreitten määrää on pudotettava, jos aikoo laihtua. Se ei kuitenkaan riitä, vaan sinun on myös valittava huolellisemmin, mitä lautasellesi kasaat. Avain on laadun lisääminen, ei välttämättä ruoan määrän vähentäminen. Lisää proteiinia ja kuitua, vähemmän sokeria!

Proteiini on lihasten raaka-ainetta, syömällä sitä aiempaa enemmän voit lisätä lihasmassaasi. Ja mikä parasta, proteiini ei anna näläntunteen saapua kiusaksesi heti syömisen jälkeen! Kuitu puolestaan auttaa sekin elimistöäsi pysymään kylläisenä pidempään ja auttaa hallitsemaan verensokeritasoakin. Kuitu myös ylläpitää ruoansulatuksessasi vaikuttavaa hyvää mikrobitasapainoa, jolla on yhteyttä aineenvaihdunnan nopeuteen, siten myös rasvan kertymiseen. Liha, kala, ruisleipä, pavut, linssit, hedelmät ja vihannekset nyt menulle!

Loppusanat

Leuka pystyssä keski-iässäkin. Vaihdevuosien ihrakenraali ei ole toivoton vastustaja, mutta muista, että olet upea juuri sellaisena kuin olet!