Maailman suurin järvi pinta-alan perusteella on Kaspianmeri. Vaikka sitä kutsutaan “mereksi”, se on teknisesti järvi ja sitä pidetään maailman suurimpana suljetussa altaassa olevana sisävesistöalueena. Se ulottuu noin 371 000 neliökilometrin (143 200 neliömailin) alueelle. Kaspianmeren rannalla sijaitsee viisi maata: Venäjä, Kazakstan, Turkmenistan, Iran ja Azerbaidžan.

Kaspianmeri

Kaspianmerellä on merkittävä ekologinen ja taloudellinen asema. Se on endorheinen allas (ei ulosvirtausta) ja sisältää murtovettä, jonka suolapitoisuus on noin kolmasosa useimmista merivesistä. Järvi on valtavan tärkeä sen biodiversiteetin vuoksi. Se on koti lukuisille kalalajeille, joista tunnetuin on Kaspian sampi, joka on äärimmäisen uhanalainen liikakalastuksen vuoksi, pääasiassa sen erittäin arvostetun kaviaarin takia.

Muut maailman suurimmat järvet

Tässä ovat kaikki maailman suurimmat järvet:

Yläjärvi

Yläjärvi

Pinta-alaltaan noin 82 100 neliökilometriä kattava Yläjärvi on maailman suurin makean veden järvi ja osa Pohjois-Amerikan Suurten järvien ryhmää. Se sijaitsee Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla, ja sen rannikkoa ympäröivät Michiganin, Wisconsinin, Minnesotan ja Ontarion provinssit. Yläjärvi tunnetaan erityisen kirkkaasta ja puhtaasta vedestään, mikä tekee siitä tärkeän ekologisen alueen. Järvi tukee monipuolista kalakantaa ja tarjoaa elinympäristön lukuisille vesilintulajeille. Lisäksi se on merkittävä vesireitti kaupalliselle liikenteelle ja tärkeä luonnonvara paikallisille yhteisöille. Matkailijoille Yläjärvi tarjoaa monia virkistysmahdollisuuksia, kuten kalastusta, veneilyä ja retkeilyä. Järven suojelu ja kestävä hoito ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta sen ainutlaatuinen ekosysteemi ja taloudellinen merkitys säilyvät tuleville sukupolville.

Victoriajärvi

Victoriajärvi

Pinta-alaltaan noin 68 870 neliökilometriä kattava Victoriajärvi on Afrikan suurin järvi ja maailman toiseksi suurin makean veden järvi. Se sijaitsee Itä-Afrikassa ja sen rannikoilla ovat Uganda, Kenia ja Tansania. Järvi on merkittävä vesivara, joka tukee alueen ekosysteemiä ja tarjoaa elinkeinon miljoonille ihmisille kalastuksen ja maatalouden kautta. Victoriajärvi on myös keskeinen liikenneväylä ja sillä on suuri kulttuurinen merkitys paikallisille yhteisöille. Järven ympäristö on kuitenkin altis ympäristöongelmille, kuten saastumiselle ja liikakalastukselle. Ympäristönsuojelu ja kestävät käytännöt ovat välttämättömiä, jotta Victoriajärven ekosysteemi ja sen tarjoamat elinkeinot säilyvät tulevaisuudessa.

Huronjärvi

Huronjärvi

Huronjärvi on yksi Pohjois-Amerikan Suurista järvistä ja maailman neljänneksi suurin järvi. Se sijaitsee Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla, ja sen rannikoilla ovat Michiganin osavaltio sekä Ontarion provinssi. Järvi tunnetaan erityisesti kauniista saaristaan, joista kuuluisin on Manitoulin-saari, maailman suurin makean veden saari. Huronjärvi tarjoaa runsaasti virkistysmahdollisuuksia, kuten veneilyä, kalastusta ja retkeilyä, ja sen rannat houkuttelevat vuosittain lukuisia matkailijoita. Ekologisesti järvi on tärkeä vesilähde ja elinympäristö monille kasvi- ja eläinlajeille.

Michiganjärvi

Michiganjärvi

Michiganjärvi on yksi Pohjois-Amerikan Suurista järvistä ja ainoa, joka sijaitsee kokonaan Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolella. Sen pinta-ala on noin 58 000 neliökilometriä. Järvi on tunnettu kauniista hiekkarannoistaan ja dyyneistään, erityisesti Michiganiin ja Wisconsiniin kuuluvilla alueilla. Se tarjoaa runsaasti virkistysmahdollisuuksia, kuten veneilyä, kalastusta ja uintia, ja on tärkeä luonnonvara alueen asukkaille. Michiganjärven vedet ovat elintärkeitä myös paikalliselle teollisuudelle ja maataloudelle, tarjoten raaka-ainetta ja kasteluvettä. Ympäristöhaasteet, kuten saastuminen ja invasiiviset lajit, vaativat jatkuvaa huomiota ja aktiivisia suojelutoimia, jotta järvi säilyisi terveenä ja elinvoimaisena tuleville sukupolville.

Tanganjikajärvi

Tanganjikajärvi

Tanganjikajärvi, jonka pinta-ala on noin 32 900 neliökilometriä, on Afrikan suurin ja maailman toiseksi syvin järvi. Se sijaitsee Itä-Afrikassa ja on osa Tanganjikan järviympäristöä, joka on rikas biodiversiteetiltään. Tanganjikajärvi on tunnettu syvyydestään ja sen pohjalla elää monia ainutlaatuisia lajeja, mukaan lukien erilaiset kalat ja selkärangattomat. Järvi tarjoaa elinympäristön myös monille uhanalaisille lajeille, kuten simpansseille ja muille uhanalaisille nisäkkäille, jotka elävät sen ympärillä olevissa trooppisissa sademetsissä. Tanganjikajärvi on myös tärkeä paikallisen väestön elinkeinolle ja ravinnonlähteelle, tarjoten kalaa ja muita luonnonvaroja.

Baikaljärvi

Baikaljärvi

Siperian sydämessä sijaitseva Baikaljärvi, jonka pinta-ala on noin 31 500 neliökilometriä, on luonnonihme, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa. Sen kristallinkirkas vesi kätkee syvyyksiinsä uskomattoman monimuotoisen ekosysteemin, jossa elää lajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmassa. Baikaljärvi, maailman syvin ja vanhin makean veden järvi, on myös elintärkeä paikalliselle väestölle, tarjoten heille kalastusmahdollisuuksia ja toimien kulttuurillisena keskuksena. Järven ympäristö on kuitenkin haavoittuvainen saastumiselle ja ilmastonmuutoksen vaikutuksille, mikä korostaa suojelutoimenpiteiden tärkeyttä. Tämä ainutlaatuinen vessistö tarvitsee huolenpitoa ja kestävää hoitoa, jotta sen luonnonihmeet säilyvät tuleville sukupolville.

Iso Karhujärvi

Iso Karhujärvi

Kanadan Luoteisterritorioissa sijaitseva Iso Karhujärvi on Pohjois-Amerikan suurin järvi, joka sijaitsee kokonaan Kanadan rajojen sisällä. Sen pinta-ala on noin 31 000 neliökilometriä. Tämä syrjäinen ja vaikuttava järvi on tunnettu kristallinkirkkaasta vedestään ja karusta kauneudestaan. Sen eristyneisyys tarkoittaa, että sen ympärillä on säilynyt koskematon erämaa, joka on koti monille arktisille eläinlajeille. Järvi tarjoaa erinomaiset kalastusmahdollisuudet, ja sen syvyyksissä elää runsaasti harvinaista arktista harjusta ja muita kalalajeja. Iso Karhujärvi on myös kulttuurisesti merkittävä alueen alkuperäiskansoille, jotka ovat eläneet sen rannoilla tuhansien vuosien ajan.

Malawijärvi

Malawijärvi

Malawijärvi, sijaitsee Itä-Afrikassa ja ulottuu Malawin, Mosambikin ja Tansanian rajoille. Järven pinta-ala on noin 29 500 neliökilometriä, ja se tunnetaan myös nimellä Nyasajärvi. Malawijärvi on erityisen kuuluisa sen uskomattomasta kalalajirikkaudesta, ja se on koti yli tuhannelle kalalajille, joista monet ovat endeemisiä eli niitä ei löydy mistään muualta maailmassa. Tämä tekee järvestä erittäin tärkeän biodiversiteetin hotspotin. Järvi on myös elintärkeä paikallisille yhteisöille, tarjoten kalastuselinkeinon ja juomavettä miljoonille ihmisille. Malawijärvi on lisäksi suosittu matkailukohde, joka houkuttelee sukeltajia ja luonnonystäviä ympäri maailmaa.

Iso Orjajärvi

Iso Orjajärvi

Kanadan Luoteisterritorioiden keskellä sijaitseva Iso Orjajärvi on tunnettu syvistä vesistään ja karusta kauneudestaan. Järvi, jonka pinta-ala on noin 28 930 neliökilometriä, on Pohjois-Amerikan toiseksi suurin ja maailman kymmenenneksi suurin makean veden järvi. Järven syvyys, joka on yli 600 metriä, tekee siitä yhden maailman syvimmistä järvistä. Iso Orjajärvi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kalastukseen, erityisesti järvitaimenen ja harmaanieriän osalta. Alueen alkuperäiskansat ovat eläneet sen rannoilla tuhansien vuosien ajan, ja järvi on heille tärkeä sekä elinkeinon että kulttuurin kannalta. Nykyään järvi toimii myös tärkeänä vesireittinä ja matkailukohteena.

Lue myös