Suomi

Lunta odotetaan peittävän laajoja alueita Suomessa

Lunta ennustetaan satavan ensi viikonloppuna laajoilla alueilla Suomessa, kertovat YLE ja Helsingin Sanomat.

Juha Tuomala, meteorologi Ilmatieteen laitokselta (FMI), kertoi Helsingin Sanomille torstaina, että huomisaamuna odotetaan runsasta lumisadetta, erityisesti maan itäosissa, ja lumikerroksen paksuuden olevan kuudesta kymmeneen senttimetriä.

Uudenmaan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen itäosissa odotetaan kahdesta kuuteen senttimetriä lunta. Sen sijaan Uudenmaan länsiosissa ja Lounais-Suomessa lumikerroksen ei odoteta ylittävän kahta senttimetriä.

“On varsin epätavallista saada näin paljon lunta,” hän huomautti lehdelle.

Hän korosti, että nykyiset päivälämpötilat ovat noin viidestä yhdeksään astetta alle tavanomaisen tähän aikaan vuodesta suurilla alueilla Keski- ja Etelä-Suomessa.

Perjantaina näiden alueiden lämpötilojen odotetaan vaihtelevan -1°C ja +5°C välillä, kun taas maan pohjoisosissa lämpötilat vaihtelevat -5°C ja +1°C välillä. Lauantaina lämpötilat voivat olla jopa kymmenen astetta normaalia kylmempiä eivätkä ne odotetusti ylitä jäätymispistettä maan monilla alueilla, Tuomala huomautti.

Fintraffic on antanut varoituksen vaarallisista tieliikenneolosuhteista, kehottaen kuljettajia välttämään kesärenkaiden käyttöä ja ottamaan huomioon talviset olosuhteet huolimatta äskettäisestä siirtymisestä kesän nopeusrajoituksiin. Kuljettajia neuvotaan myös pitämään turvaväli edellä ajavaan ajoneuvoon, korosti Sanna Piilinen, Turun tieliikenteen johtaja Fintrafficille.

Nina Karusto, YLE:n meteorologi, mainitsi eilen, että sääolosuhteet saattavat muistuttaa lumimyrskyä, koska lumisateen odotetaan olevan runsasta ja siihen liittyvän voimakkaita tuulia. “Laajan alueen asukkaiden on varauduttava huonoihin tieliikenneolosuhteisiin perjantai-illasta lauantaihin, sillä sään odotetaan paranevan vasta lauantai-iltana. Ankarimmat olosuhteet odotetaan tapahtuvan yön aikana perjantain ja lauantain välillä,” hän kommentoi.