Suomi

Perussuomalaiset puolueen jäsen sanoi ampuneensa aseellaan, koska tunsi olonsa uhatuksi

Viime perjantaina Helsingin Bar Ihkun ulkopuolella tapahtunutta ampumavälikohtausta tutkitaan vaaran aiheuttamisena, laittomana uhkauksena ja ampuma-aserikkomuksena, kertoi Helsingin Poliisilaitos maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Alun perin tapahtumaa tutkittiin törkeän pahoinpitelyn yrityksenä, laittomana uhkauksena ja ampuma-aserikkomuksena.

Viranomaiset uskovat, että 54-vuotias mies tähtäsi kahden henkilön päälle käsiaseella ja ampui sitten maahan lähellä karaoke-yökerhoa noin kello 4 aamuyöllä perjantaina. Epäilty soitti itse poliisit paikalle, ei yrittänyt paeta ja otettiin kiinni “suhteellisen nopeasti” tapahtuman jälkeen, YLE:n saamien tietojen mukaan.

Tapauksessa ei raportoitu loukkaantumisia.

Vaikka poliisi ei ole paljastanut epäillyn henkilöllisyyttä esitutkintalain vuoksi, tiedotusvälineet ja lainsäätäjät ovat tunnistaneet hänet Timo Vornaneniksi, ensimmäisen kauden kansanedustajaksi Perussuomalaisista.

Maanantaina Jukka Larkio, tutkinnanjohtaja Helsingin Poliisilaitoksella, mainitsi, että tutkijat olivat selvittäneet tapahtumien kulun yökerhon sisällä ja ulkopuolella haastattelemalla silminnäkijöitä ja tarkastelemalla turvakameranauhoja viikonlopun aikana.

“Poliisi pystyi kuulustelemaan epäiltyä myöhään perjantai-iltapäivällä,” hän paljasti.

Epäilty kertoi poliisille käyttäneensä asettaan, koska koki olonsa uhatuksi, Larkio kertoi YLE:lle ja Helsingin Sanomille. Larkio lisäsi lehdelle, että epäilty oli kantanut asetta taskussaan, mutta se ei ollut hänen hallussaan eduskunnassa torstaina aikaisemmin.

“Vaikuttaa siltä, että hän oli aiemmin kohdannut joitakin uhkia, minkä vuoksi hän kantoi asetta,” Larkio totesi.

Tutkijat olivat aiemmin ilmoittaneet, että ampuminen oli seurausta lyhyestä fyysisestä konfliktista epäillyn ja hänen työtovereidensa välillä, mutta konflikti oli ratkaistu yökerhon sisällä.

“Vaikuttaa siltä, että tilanne jotenkin kärjistyi,” Larkio selitti Helsingin Sanomille kysyttäessä, miksi epäilty laukaisi aseensa konfliktin jo ratkeamisen jälkeen. “Henkilökohtainen käsitykseni on, että alkoholilla oli osuutensa asiassa.”

YLE:n mukaan turvakameranauhoitus tapahtumapaikalta ei näytä kenenkään fyysisesti hyökkäävän epäillyn kimppuun yökerhon ulkopuolella, vaikka nauhoite ei sulje pois mahdollisuutta verbaaliseen uhkaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tarkastelee Vornasen asemaa torstaina. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra kertoi maanantaina Helsingin Sanomille menettäneensä luottamuksensa Vornaseen.

“Olisi yllättävää, jos vielä luottaisin henkilöön, joka humalassa kantoi ja laukaisi aseen julkisella paikalla,” hän huomautti.

Harri Vuorenpää, populistisen oikeistopuolueen puoluesihteeri, pidättäytyi kommentoimasta YLE A-studiossa maanantaina, johtaisiko tapahtuma Vornasen erottamiseen puolueesta tai eduskuntaryhmästä. “Luottamus on rikkoutunut,” hän totesi. “Ilman muuta tapaus on erittäin vakava, ja puolue suhtautuu siihen vakavasti ja toimii sen mukaisesti.”