Suomi

Raportit viittaavat siihen, että Suomen tiedusteluviranomaisia epäillään väärinkäytöksistä

Rikostutkinta on aloitettu väitettyihin väärinkäytöksiin liittyen tiedustelutoimintaan Suomen Puolustusvoimissa ja Suojelupoliisissa (Supo), kertovat Iltalehti ja Helsingin Sanomat.

Alkuperäinen tutkintapyyntö tuli apulaisvaltakunnansyyttäjältä.

”Helmikuussa tietosuojavaltuutettu pyysi tutkintaa asiasta apulaisvaltakunnansyyttäjän toimistosta. Tämän seurauksena apulaisvaltakunnansyyttäjä on käynnistänyt tutkinnan näistä väitteistä,” Supon edustaja kertoi YLE:lle tiistaina.

“Supo ei ole koskaan uskonut, että kukaan olisi toiminut vieraan valtion lukuun, mutta heidän toimintansa tavoitteena on jatkuvasti ollut taata kansallinen turvallisuus. Tutkimus nyt selvittää, ovatko toimintamenetelmät olleet laillisia.”

Iltalehti raportoi tiistaina, että apulaisvaltakunnansyyttäjä tutkii Pertti Haaksluodon, Supon vastavakoilun johtajan, ja Antti Pelttarin, joka toimi Supon pääjohtajana vuosina 2011–2023, toimia. Raportissa todetaan, että tutkinta koskee tiedonantajien käytön laillisuutta ja tietokoneeseen murtautumista, joka johti luottamuksellisten tietojen vuotamiseen ulkopuolisille tahoille.

Iltalehden mukaan Haaksluoto on vapautettu tehtävistään näiden syytösten vuoksi. Pelttari toimii tällä hetkellä Suomen eduskunnan pääsihteerinä.

Tiistaina Helsingin Sanomat raportoi, että Supo on vapauttanut tehtävästään ylikomisarion, joka vastasi vastavakoilutoiminnoista. Lehden mukaan ei kuitenkaan voitu vahvistaa, oliko keskeytetty virkamies Haaksluoto.

Molemmat lehdet mainitsivat, että keskeytys astui voimaan 23. huhtikuuta.

Helsingin Sanomat kertoi saaneensa käsiinsä keskeytykseen liittyviä asiakirjoja, mutta niistä oli poistettu nimet ja muut yksilöivät tiedot ylikomisariosta. Vaikka ylikomisario kiisti kuulusteluissa syyllistyneensä mihinkään väärinkäytöksiin, hän tunnusti keskeytyksen perusteet.

“Kuten minä asian näen, virastolla työnantajana on tässä tilanteessa rajoitetut vaihtoehdot, ja käytännössä nämä epäilykset estävät tehtävien asianmukaisen hoitamisen,” lehti lainasi ylikomisarion sanoneen.

Helsingin Sanomat raportoi huhtikuussa kahdesta sisäisestä tutkinnasta Supossa. Iltalehti huomautti, että nämä tutkimukset käynnistettiin sen jälkeen, kun venäläinen televisio-ohjelma esitti Venäjän federaation turvallisuuspalvelun (FSB) väitteitä, joiden mukaan Supo oli värvännyt venäläisiä “vakoojia”. Lähetys vihjasi, että näitä tiedonantajia hallinnoi “vastavakoilun veteraani, joka oli jäänyt eläkkeelle Suposta vuosia sitten.

Kun YLE otti yhteyttä sisäministeri Mari Rantaneniin (PS) tiistaina, hän kieltäytyi keskustelemasta tapauksen yksityiskohdista. Hän kuitenkin ehdotti, että tutkimus heijastaa toimivaa järjestelmää. “Jos toimien laillisuudesta on epäilyksiä, ne on tietenkin tutkittava”, hän totesi. “Supo on täysin toimintakykyinen tällä hetkellä. Meidän on nyt odotettava, mitä tutkimus paljastaa ja tehtävä päätökset sen tulosten perusteella.”