Suomi

YLE: Toinen puukotus Oulussa tutkitaan mahdollisena murhan yrityksenä

PUUKOTUS Valkean kauppakeskuksessa Oulussa 18. kesäkuuta tutkitaan tällä hetkellä murhan yrityksenä, vahvisti Janne Koskela, rikosylikomisario Oulun poliisilaitokselta, YLE:lle tiistaina.

15-vuotias epäilty otettiin kiinni perjantaina, 21. kesäkuuta, epäiltynä tapon yrityksestä.

Koskela kertoi Suomen yleisradiolle, että on epätodennäköistä, että syytteet palautetaan tapon yritykseksi. Uskotaan, että epäilty matki hyökkäystään, joka kohdistui paikalliseen ulkomaalaistaustaiseen mieheen, seuraten samassa kauppakeskuksessa aiemmin tapahtunutta samankaltaista välikohtausta, jonka oli tehnyt 33-vuotias mies, jolla on yhteyksiä äärioikeistolaisiin ryhmiin.

13. kesäkuuta 33-vuotias mies hyökkäsi 12-vuotiaan ulkomaalaistaustaisen lapsen kimppuun ja yritti hyökätä saman taustan omaavan 14-vuotiaan lapsen kimppuun. Hänet on otettu tutkintavankeuteen epäiltynä kahdesta murhan yrityksestä.

Viranomaiset ovat todenneet, että myöhemmän puukotuksen motiivina oli rasismi. Lisäksi 15-vuotiaan epäillyn asianajaja Karl Eriksson on ilmoittanut Helsingin Sanomille, että epäilty valitsi uhrinsa ihonvärin perusteella.

Maanantaina Koskela kertoi päivälehdelle, että tutkijat eivät ole vielä suljettaneet pois mahdollisuutta, että toisessa puukotuksessa olisi ollut terroristinen motiivi.

“Mitä voin mainita siitä on, että rikoslain 34 luku on varmasti osa, jota jatkuvasti tarkastelemme edetessämme,” hän kertoi sanomalehdelle. “Tällaisten vakavien väkivaltarikosten tutkinnassa tapahtumat analysoidaan kattavasti ja useista näkökulmista, yhteistyötä hyödyntäen ja mahdollisia terroristirikoksia kontekstissa arvioiden.”

Rikoslain 34a luku käsittelee terroristirikoksia.

Hän mainitsi, että Oulun puukotuksessa on tiettyjä yhtäläisyyksiä Turun vuoden 2017 terrori-iskun kanssa. Kuitenkin merkittäviä erojakin on. Turussa hyökkääjä oli etukäteen ilmoittanut aikeistaan, julkaissut poliittisen manifestin ja ilmoittanut toimivansa itse julistautuneen Islamilaisen Valtion puolesta.

“Kuitenkaan näitä piirteitä ei ole Oulun tapahtumissa,” Koskela huomautti.