Suomi

Lihankulutus Suomessa laski viidettä vuotta peräkkäin vuonna 2023

Luonnonvarakeskus Suomen (Luke) tilastot osoittavat, että suomalaiset ovat vähentäneet lihankulutustaan viiden peräkkäisen vuoden ajan.

Vuonna 2018 lihankulutus saavutti huippunsa 81,3 kilogrammaa asukasta kohden, mutta se on jatkuvasti laskenut joka vuosi, pudoten alle 78 kilogrammaan viime vuonna ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen. Naudanlihan kulutus väheni 0,4 kilogrammalla ja sianlihan kulutus 1,0 kilogrammalla verrattuna edelliseen vuoteen, kun taas siipikarjan kulutus nousi lähes yhdellä kilogrammalla vuonna 2023.

Kyösti Arovuori, maatalousekonomisti Luken palveluksessa, selitti STT:lle keskiviikkona, että vaikka nämä tilastot perustuvat tuotannon, varastoinnin ja tuonnin määriin – ei lihan lopulliseen käyttöön – ne tarjoavat silti näkemyksiä muuttuvista ruokailutottumuksista Suomessa.

“Kun tilastoja kootaan johdonmukaisesti samalla tavalla vuodesta toiseen, pitkän aikavälin tuloksista poistetaan odottamattomat shokit. Tämä mahdollistaa tarkat tulkinnat tiedoista,” hän totesi.

Hän uskoi, että lihankulutus olisi voinut laskea vielä enemmän viime vuonna, ellei naudanlihan hintojen lasku olisi vaikuttanut siihen.

Arovuori kuvasi nykyistä suuntausta kulutuksen tasaantumisena merkittävän lihankysynnän nousun jälkeen viime vuosikymmenen alussa. Hän huomautti, että tämä muutos johtuu pääasiassa taloudellisista syistä.

“Hinnat alkoivat laskea merkittävästi toukokuussa 2014. Samanaikaisesti Eurooppa kohtasi Venäjän asettamat vastapakotteet, jotka sekoittivat elintarvikemarkkinoita ympäri mannerta. Tämä teki lihasta helpommin saatavilla olevaa ja lisäsi sen ostamista,” hän selitti.

“Viime vuosina ruoan hinnat ovat kuitenkin nousseet.”

Hän mainitsi myös ruokavaliomuutokset ja vaihtoehtoiset proteiinilähteet tekijöinä, jotka vaikuttavat lihankulutuksen vaihteluihin.

“Vaikka kasviperäisten ruokien suosio ei ole kasvanut yhtä nopeasti kuin aiempina vuosina, se jatkaa kasvuaan. Kasvuvauhtia on hillinnyt näiden ruokien hintojen nousu. Tässä kontekstissa viime vuosi oli lihankulutuksen kannalta suotuisa,” hän raportoi STT:lle.