Suomi

Itärajalla Suomen puolella turvapaikanhakijoiden määrä jatkaakasvuaan.

Turvapaikanhakijoiden määrä on jatkuvasti kasvanut Suomen itärajan sijaitsevilla rajanylityspaikoilla.

Suomen rajavartiolaitoksen mukaan keskiviikkoon kello 18 mennessä yhteensä 74 turvapaikanhakijaa oli ylittänyt rajan Venäjältä Suomeen, erityisen vilkkaana toimintana Vaalimaan rajanylityspisteellä.

Maanantaina saapuneiden ihmisten määrä oli 39 ja tiistaina se nousi 55:een.

“Trendi näyttää kasvavalta, ja todennäköisesti kasvu jatkuu,” totesi Jukka Lukkari, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaispäällikkö, analyysissään YLE:lle keskiviikkona.

STT:n keskiviikkoinen artikkeli kertoi turvapaikanhakijan tarinan, jonka mukaan Venäjän poliisi auttoi häntä saavuttamaan rajan. Hänen lausuntonsa mukaan uutistoimistolle hän oli kuljetettu sotilasajoneuvolla väliaikaiselle poliisiasemalle, joka sijaitsee Vyborgin, läntisen Venäjän kaupungin, ja rajan välillä. Poliisiasemalla annettujen ohjeiden mukaisesti hän matkusti sitten taksilla rajalle ja ylitti sen polkupyörällä.

Viime aikoina Suomen itärajalle on saapunut huomattavan paljon turvapaikanhakijoita. Pelkästään tällä viikolla on saapunut 147 turvapaikanhakijaa, mikä on yli puolet heinäkuun lopun jälkeen rajan ylittäneestä 234 turvapaikanhakijasta, kuten YLE korosti.

“Meillä on valmiudet käsitellä tätä tilannetta. Rajavartiolaitoksen tehtävänä on puuttua rajaturvallisuuden ongelmiin, ja näyttää siltä, että juuri nyt meillä on sellainen käsillä,” totesi Lukkari.

Eilen Helsingin Sanomat paljasti, että hallitus suunnittelee rajanylityspaikkojen sulkemista kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi, mahdollisesti jo tänään. Päivälehti on kerännyt useista riippumattomista lähteistä tietoa, jonka mukaan hallituksen päätöstä ei ohjaa ainoastaan kasvava saapuvien määrä, vaan myös tiedustelutiedot tilanteen pahenemisesta.

Hallituksen oli määrä julistaa tiukemmat rajavalvontatoimet eilen, mutta ilmoitus lykättiin torstaina kello 13 pidettävään täysistuntoon. Samoin siirrettiin tiedotustilaisuus, jossa piti olla läsnä sisäministeri Mari Rantanen Perussuomalaisista (PS).

Lähteet ovat kertoneet Helsingin Sanomille, että tilanteen kärjistymisen vuoksi hallitus on päättänyt ottaa käyttöön alkuperäistä suunnitelmaa tiukempia valvontakeinoja.

Puhuessaan YLE:lle tiistaina Rantanen totesi, että tietyissä olosuhteissa Suomella on mahdollisuus sulkea koko rajansa, korostaen kansallisen suvereniteetin olevan kansainvälisten sitoumusten edellä.

“Todellisuudessa, tarvittaessa, Suomi pystyy sulkemaan koko rajansa. Mikään kansainvälinen sopimus ei ole itsemurhapaketti,” hän kommentoi, viitaten kansainvälisiin sopimuksiin, jotka koskevat oikeutta kansainväliseen suojeluun.