Suomi

Kesä- ja talviaika Suomessa: Kellonajat muutoksessa

Kellot siirretään kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja takaisin talviaikaan lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Tämä käytäntö tarkoittaa, että keväällä kellot siirretään tunnin eteenpäin kello 03:00 yöllä, jolloin kello “hyppää” suoraan kello 04:00. Syksyllä taas kellot siirretään tunnin taaksepäin kello 04:00, palaten kello 03:00. Tämä muutos vaikuttaa ihmisten elämään siten, että keväällä nukutaan yksi tunti vähemmän, mutta iltaisin on valoisampaa pidempään, kun taas syksyllä saadaan nukkua yhden tunnin pidempään, mutta illat pimenevät aikaisemmin.

Miksi siirrämme kelloja? Kesäajan historia.

Kellojen siirtämisen käytäntö, tunnettu myös nimellä kesäaika, sai alkunsa pyrkimyksestä maksimoida päivänvalon hyödyntäminen iltojen aikana. Historiansa aikana idean taustalla on ollut useita eri syitä, mutta yleisimmin se on liitetty energiansäästöön. Ensimmäisen maailmansodan aikana, monissa maissa otettiin käyttöön kesäaika säästääkseen kynttilöitä ja lamppuöljyä. Ajatuksena oli, että valoisampina iltoina ihmiset käyttäisivät vähemmän keinotekoista valaistusta, mikä puolestaan vähentäisi energiankulutusta. Benjamin Franklin on yksi varhaisista kesäajan idean ehdottajista, vaikkakin hänen ehdotuksensa oli enemmän huumorimielellä esitetty. Vuosien varrella kesäajan käyttöönotto ja lopettaminen on vaihdellut maittain, johtuen paitsi energiansäästötavoitteista, myös muista syistä kuten liikenneturvallisuuden parantamisesta ja jopa kansanterveyden edistämisestä. Vaikka kesäajan hyödyistä ja haitoista keskustellaan edelleen, sen historiallinen perusta energiansäästössä on ollut merkittävä tekijä sen käyttöönotossa eri puolilla maailmaa.

Milloin alkaa talvi- tai kesäaika? 

Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kellot siirretään tunti eteenpäin. Talviaika puolestaan alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kellot siirretään tunti taaksepäin.

Tulevat päivämäärät kellon siirrolle ovat seuraavat:

  • Kesäaikaan siirtyminen: 31. maaliskuuta 2024
  • Talviaikaan siirtyminen: 27. lokakuuta 2024

Nämä päivämäärät antavat mahdollisuuden valmistautua muutokseen ja mukauttaa aikatauluja vastaavasti, varmistaen sujuvan siirtymisen kesä- ja talviajan välillä.

Kesäajan päivämäärät

Tässä on taulukko kesäajan (Daylight Saving Time) alkamis- ja päättymispäivistä vuosina 2024–2028 Suomessa:

VuosiKesäajan AlkuKesäajan Loppu
2024 31. maaliskuuta 27. lokakuuta  
202530. maaliskuuta 26. lokakuuta  
2026 29. maaliskuuta 25. lokakuuta  
202728. maaliskuuta 31. lokakuuta  
202826. maaliskuuta 29. lokakuuta  

Lue myös: Milloin kelloja siirretään vuonna 2024?