Suomi

Laskiainen 2024: Perinteet, Herkut ja Aktiviteetit Talven Lopussa

Talvi on taas kääntymässä kevääseen, ja se tarkoittaa, että on aika valmistautua yhteen Suomen odotetuimmista talven juhlista: laskiaiseen. Vaikka monet meistä tunnistavat laskiaisen ennen kaikkea mäenlaskun ja herkullisen laskiaispullan vuoksi, juhlan juuret ulottuvat syvälle suomalaisen kulttuurin ja perinteen sydämeen. Laskiainen ei ole vain päivä; se on portti talven ja kevään välillä, muistutus luonnon kiertokulusta ja yhteisön voimasta, kun pakkaset alkavat viimein hellittää.

Vuonna 2024 laskiainen saapuu helmikuun alkuun, antaen meille täydellisen syyn kokoontua yhteen, nauttia ulkoilusta ja herkutella perinteisillä laskiaisruoilla. Tämä juhla kutsuu meidät nauttimaan talven iloista vielä kerran ennen kuin kevään ensimmäiset merkit alkavat näyttäytyä. Tarinamme alkaa kylmänä, mutta aurinkoisena helmikuisena päivänä, kun pieni suomalainen yhteisö valmistautuu viettämään laskiaista tavalla, joka on yhdistänyt sukupolvia: lumisilla mäillä, perheiden ja ystävien kesken, unohtamatta tietenkään laskiaispullia, joita on jaettu lämpimissä kodeissa ympäri maata.

Laskiaisen Ajankohta

Laskiaisen ajankohta vuonna 2024 sijoittuu helmikuun alkupäiville. Tämä juhlakausi, joka pohjautuu kristilliseen perinteeseen, alkaa seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Tämä tarkoittaa, että laskiainen voi ajoittua aikaisimmillaan 8. helmikuuta ja myöhäisimmillään 7. maaliskuuta. Juhlan keskipiste, laskiaistiistai, seuraa suoraan laskiaissunnuntaita, jolloin perinteisesti on harjoitettu erilaisia taikoja toivoen vaikutusta tulevaan satoon. Laskiaistiistai on myös merkinnyt 40 päivän pituisen paaston alkua, jota on edeltänyt iloinen juhlinta ja yhdessäolo.

Vuoden 2024 laskiaisjuhlaa vietetään seuraavasti:

 • Laskiaissunnuntai: 11. helmikuuta 2024
 • Laskiaistiistai: 13. helmikuuta 2024

Nämä päivät merkitsevät aikaa, jolloin perinteisesti nautitaan talven riemuista ja valmistaudutaan tulevaan paastoon, juhlien samalla yhteisöllisyyttä ja kevään odotusta.

Laskiaisen Perinteet

Historialliset ja kulttuuriset juuret:

 • Alun perin laskiainen liittyi kristilliseen perinteeseen valmistautumisena paastoon ennen pääsiäistä.
 • Juhla yhdistää myös vanhoja suomalaisia kevään odotukseen liittyviä perinteitä ja uskomuksia.
 • Laskiaisella on ollut tärkeä rooli yhteisöllisyyden ja perheiden yhdessäolon vahvistamisessa kylminä talvikuukausina.

Tyypilliset laskiaisaktiviteetit ulkona:

 • Mäenlasku: Yksi suosituimmista tavoista viettää laskiaista on laskeminen mäkeä pulkalla, liukurilla tai suksilla. Mäenlasku symboloi kevään tuomaa iloa ja elinvoimaa.
 • Hevosajelut: Monilla paikkakunnilla järjestetään laskiaisena hevosajeluita, jotka tarjoavat mahdollisuuden nauttia talvisesta maisemasta perinteisellä tavalla.
 • Lumileikit: Laskiaisen aikaan järjestetään usein myös erilaisia lumileikkejä ja kilpailuja, kuten lumisotaa tai lumilinnan rakentamista, mikä kokoaa yhteen sekä lapset että aikuiset.

Laskiaisen Ruokaperinteet

Kun puhutaan laskiaisesta, ei voi unohtaa sen kulinaristisia nautintoja, jotka tuovat lämpöä ja iloa talven keskelle. Laskiaispulla on ehdoton klassikko, jonka juuret ulottuvat kauas historiaan. Tämä herkku, joka täytetään joko mantelimassalla tai hillolla ja kruunataan kermapeitolla, symboloi juhlan makeaa puolta. On mielenkiintoista, kuinka eri perheet ja alueet suosivat joko mantelimassaa tai hilloa – molemmilla on vankkumattomat kannattajansa.

Toinen laskiaisen ruokaperinteen kulmakivi on hernekeitto. Se on yksinkertainen, mutta ravitseva ruoka, joka tarjoillaan usein laskiaistiistaina. Hernekeiton suosio juontaa juurensa sen energiapitoisuudesta ja kyvystä lämmittää kylminä talvipäivinä. Perinteisesti hernekeittoa on valmistettu hitaasti hauduttamalla, mikä tuo esiin hernepapujen täyteläisen maun.

Vaikka laskiaispullat ja hernekeitto ovatkin laskiaisen perinteisiä herkkuja, on juhlapöytään tarjolla myös muita makuja. Esimerkiksi erilaiset piirakat, kuten rukiista tehty karjalanpiirakka, tai makeat leivonnaiset, kuten kanelikierrepullat, ovat suosittuja vaihtoehtoja. Myös kuuma kaakao tai glögi sopivat erinomaisesti laskiaisen viettoon, tarjoten lämpöä ja hyvää mieltä pakkaspäivän piristykseksi.

Modernit Laskiaisaktiviteetit

Laskiainen on juhla, joka yhdistää vanhat perinteet uusiin ideoihin ja aktiviteetteihin. Tässä muutamia vinkkejä, joilla tuoda laskiaisen viettoa nykyaikaan ja varmistaa, että kaikilla on hauskaa riippumatta säästä tai paikasta.

1. Ideoita laskiaisaktiviteeteista kaikenikäisille:

 • Järjestäkää perheen tai ystävien kesken teemallinen pulkkakilpailu, jossa jokainen koristelee pulkkansa ja pukeutuu hauskaan asuun. Palkitkaa parhaat ideat ja toteutukset.
 • Rakentakaa yhdessä lumilinna tai lumiveistoksia, jos lunta on saatavilla. Käyttäkää luovuutta ja antakaa lumiveistoksille nimiä.
 • Tutustukaa talviseen luontoon lumikenkäillen tai talviretkeillen. Se on erinomainen tapa viettää aikaa ulkona ja nauttia luonnon rauhasta.

2. Vinkkejä laskiaisen viettoon kaupungissa ja luonnossa:

 • Kaupunkialueilla voitte osallistua järjestettyihin laskiaistapahtumiin, kuten toritapahtumiin, joissa on usein tarjolla perinteisiä laskiaisherkkuja ja -aktiviteetteja.
 • Luonnossa laskiaista voi viettää vaikkapa retkeillen tai hiihtäen. Ottakaa evääksi termospulloissa kuumaa kaakaota ja hernekeittoa, niin saatte energiatasot pysymään korkealla.

3. Ehdotuksia sisäaktiviteeteista, jos sää ei salli ulkona oleskelua:

 • Leipokaa yhdessä laskiaispullia tai muita herkkuja. Leipominen on hauskaa puuhaa kaikenikäisille, ja lopputuloksen voi nauttia yhdessä.
 • Pitäkää leffa- tai pelimaraton, johon kuuluu talvisia tai juhlapyhään liittyviä elokuvia ja pelejä. Tehkää olohuoneesta mukava lepohetken paikka tyynyineen ja viltteineen.
 • Järjestäkää teemaan sopiva askarteluhetki, jossa voitte valmistaa esimerkiksi laskiaiseen liittyviä koristeita tai kortteja.