Marraskuussa Suomessa koettiin nopea inflaation lasku.
Torstaina Tilastokeskus paljasti, että kuluttajahinnat nousivat vain 3,3 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna, mikä on 1,3 prosenttiyksikön lasku vuoden takaiseen lokakuun nousuun verrattuna.
Raportti osoitti, että inflaation hidastuminen johtui pääasiassa dieselin, sähkön ja asunto-osakeyhtiöiden asuntojen hintojen laskusta. Marraskuussa pelkästään sähkön hintojen lasku vaikutti 1,2 pisteellä deflaatiota edistävästi.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom selitti Helsingin Sanomissa, että inflaation hidastumisen taustalla ovat sähkön, asuntojen ja bensiinin hintojen lasku, synkkä talousennuste ja Euroopan keskuspankin (EKP) viime vuonna aloittamat koronnostot.
Päinvastoin, kuluttajahintojen pääasiallisiksi vaikuttajiksi tunnistettiin asuntolainojen keskimääräinen korkotaso, kulutusluottojen korkotaso ja kaukolämmön hinta, kertoo Tilastokeskus.
Lokakuuhun verrattuna kuluttajahinnat laskivat maassa 0,3 prosenttia, mikä johtui tekijöistä kuten lentomatkustuksen ja matkapakettien hintojen alenemisesta.
Samaan aikaan Yhtenäistetty kuluttajahintaindeksi osoitti, että vuotuinen inflaatioaste euroalueella oli 2,4 prosenttia, mikä on puolen prosenttiyksikön lasku lokakuusta. Suomessa alustavat luvut viittaavat kuluttajahintojen 0,7 prosentin nousuun marraskuussa verrattuna viime vuoden samaan kuukauteen.
Tämä yhtenäistetty indeksi jättää huomioimatta asuntolainojen korkojen vaikutuksen, mikä tekee siitä vakaamman mittarin nopeiden korkotason muutosten aikana.
Ohlsbom arvioi torstaina, että inflaation nopea hidastuminen on hyödyllistä sekä kuluttajille että yrityksille.
Hän analysoi kommentissaan, että kotitalouksien ostovoiman vahvistuessa se lisää kuluttajakysyntää, erityisesti tukien palvelualan yrityksiä. Hän huomautti myös, että jos hintojen nousun hidastumisen suuntaus jatkuu, Suomessa saatetaan keskustella markkinoita lamaannuttavan deflaation eli negatiivisen inflaation riskistä.