Suomi

Rantanen vihjaa, että Suomen itärajan odotetaan pysyvän suljettuna

Sisäministeri Mari Rantanen (PS) on sitä mieltä, että itäisten rajanylityspaikkojen uudelleenavaaminen ei ole tällä hetkellä käytännöllistä, koska tilanne Suomen ja Venäjän rajalla on pysynyt muuttumattomana.

Hän huomautti YLE A-studiossa maanantaina, “Rajan toisella puolella odottaa merkittävä määrä ihmisiä. Venäjä ei näytä muuttaneen toimintatapaansa.”

“Joulukuu osoitti, mitä [uudelleenavaaminen] johti.”

Suomi on pitänyt koko itärajan suljettuna lähes kaksi kuukautta, ja viimeisin päätös jatkaa sulun voimassaoloa sunnuntaihin, 11. helmikuuta 2024 asti.

Tämän viikon loppuun mennessä odotetaan, että Suomen hallitus tekee päätöksen rajan sulkemisen jatkamisesta ja sen laajuudesta. Maanantaina Rantanen pidättäytyi arvailemasta tulevan sulkemisen kestoa, korostaen, että hallituksen toimet tähtäävät ensisijaisesti kansallisen turvallisuuden ja kansalaisten turvallisuuden takaamiseen.

“Emme taivu tällaisen painostuksen alla. Rajan sulkeminen jatkuu niin kauan kuin on tarpeen. Haluaisimme, että tämänkaltaiseen toimintaan tulisi loppu, mutta toistaiseksi näin ei ole tapahtunut.”

YLE Aamussa maanantaina Marko Saareks, joka on Suomen Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö, paljasti, että useita satoja ellei tuhansia kolmansien maiden kansalaisia on edelleen Venäjän puolella rajaa.

“Tilannetta ei voida pitää päättyneenä,” hän totesi.

Hän mainitsi kuitenkin, että rajaviranomaiset eivät ole havainneet merkittävää toimintaa rajanylityspisteiden läheisyydessä, ja rajan sulkeminen ei ole merkittävästi vaikuttanut maan rajan tilanteeseen näiden pisteiden välillä. Tammikuussa rajaviranomaiset kirjasivat kolme laitonta rajanylitystä, joista seurasi 33 henkilön pidättäminen Suomessa. Kaikki nämä henkilöt ovat nyt hakeutuneet turvapaikanhakijoina maahan.

Pääministeri Petteri Orpo (Kok) välitti myös kansalliselle yleisradioyhtiölle viikonloppuna, että nykytilanteessa rajanylityspisteiden uudelleenavaaminen vaikuttaa mahdottomalta.

Maanantaina eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen Anna Kontula (LA) ilmaisi tyytymättömyytensä siihen, että hallitus on osittain perustanut päätöksensä sulkuista luokiteltuun tietoon. Hän sanoi YLE:lle, “Minua huolestuttaa, että näin merkittävä yhteiskunnallinen päätös tehdään tiedon varassa, joka ei ole laajasti tutkittavissa ja […] aitojen julkisten keskustelujen kohteena.”