Suomi

Suomalaisen villimarjayrityksen toimitusjohtajaa vastaan on esitetty lukuisia ihmiskauppaan liittyviä syytöksiä

Pohjois-Suomen viranomaiset ovat tehneet useita rikossyytteitä marjanjalostusyrityksen toimitusjohtajaa vastaan, kertoo YLE.

Kiantaman toimitusjohtaja, Vernu Vasunta, kohtaa 56 syytettä törkeästä ihmiskaupasta liittyen marjanpoimijoiden olosuhteisiin, jotka yritys, yksi suurimmista alallaan Suomessa, toi Thaimaasta.

Ihmiskauppasyytteet on ulotettu myös hänen liikekumppaniinsa Thaimaassa.

On väitetty, että marjanpoimijat altistettiin työolosuhteille, jotka vastaavat pakkotyötä ja muita ihmisoikeusrikkomuksia eri puolilla Suomea vuonna 2022. Sekä Vasunta että Kiantama ovat kiistäneet nämä oikeudelliset syytteet.

“Matka tähän pisteeseen on ollut raskas, mutta olen pyrkinyt noudattamaan Suomen lakia toimiessani toimitusjohtajana. En ole tietoisesti osallistunut laittomaan toimintaan. Toimintani on ollut rehellisyyden ohjaamaa, ja olen optimistinen, että oikeudenkäynti todistaa syyttömyyteni,” Vasunta totesi Kiantaman julkaisemassa lehdistötiedotteessa.

Matti Sipilä, Kiantaman hallituksen puheenjohtaja, on ilmoittanut, että Vasunta säilyttää täyden luottamuksen sekä hallituksen että osakkeenomistajien keskuudessa, ja hän jatkaa toimitusjohtajana kuten ennenkin.

Oikeudelliset syytteet kohdistuvat myös toiseen merkittävään villimarjayritykseen Suomessa, Polaricaan. Pohjois-Suomen oikeusviranomaiset harkitsevat parhaillaan vakavien ihmiskauppasyytteiden nostamista yhtiön entistä toimitusjohtajaa, Jukka Kristoa, vastaan.