Suomi

Viranomaiset tunnistavat kiusaamisen syyksi Vantaan kouluampumistapauksen taustalla

Ahdistelu on tunnistettu syyksi ammuskeluun Viertolan koulussa Vantaalla, Etelä-Suomessa, tiistaina.

“Tapauksen syyksi on vahvistettu ahdistelu. Kuulusteluissa syytetty kertoi joutuneensa kiusaamisen kohteeksi, mikä seikka on vahvistettu esitutkinnassa,” totesi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lehdistötiedote keskiviikkona.

YLE oli jo aiemmin tiistaina raportoinut ahdistelun olevan tapahtuman taustalla.

Helsingin Sanomien mukaan 12-vuotias poika avasi tulen kolmea luokkatoveriaan kohtaan koulussa, mikä johti yhden 12-vuotiaan pojan kuolemaan ja vakaviin, mahdollisesti hengenvaarallisiin vammoihin kahdessa 12-vuotiaassa tytössä tiistain toisen oppitunnin alkupuolella. Loukkaantuneista yksi tyttö on Suomen ja Kosovon kaksoiskansalainen, kun taas ampuja ja muut uhrit ovat Suomen kansalaisia.

Nuori epäilty oli siirtynyt peruskouluun tämän vuoden alussa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lainvalvontaviranomaiset ovat lisäksi todenneet, että tapahtuman jälkeen nuori tekijä uhkaili aseellaan koululaisia, jotka olivat matkalla kouluun Helsingin Siltamäen alueella. Tämä naapurusto on paikka, jossa hänet lopulta otettiin kiinni viranomaisten toimesta, noin neljän kilometrin päässä etelä-länteen ammuskelupaikasta.

Tuloksena hän on epäiltynä ei vain henkirikoksesta ja kahdesta murhan yrityksestä, vaan myös laittomasta uhkauksesta. Hän myönsi teon tekemisen tiistaina.

Eilen Kimmo Hyvärinen, rikosylikomisario Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta, mainitsi, että poliisi on alustavasti selvittänyt, miten epäilty sai käyttöönsä ampumisessa käytetyn aseen, erityisesti 22-kaliiperisen revolverin. Tämä revolveri oli rekisteröity epäillyn sukulaiselle.

“Nyt epäillään, että on tapahtunut rikos, jonka seurauksena revolveri on päätynyt henkilön hallintaan, jolla ei ole siihen lupaa,” hänet oli siteerattu sanomassa Helsingin Sanomissa.

Matti Tolvanen, rikosoikeuden professori Itä-Suomen yliopistosta, kertoi MTV:lle tiistaina, että alle 15-vuotiaita ei voida lain mukaan tuomita rikoksesta rikoslain mukaan, mutta heidät voidaan silti pitää vastuussa rikoksesta.

“Tämä tarkoittaa, että esitutkinta voidaan suorittaa esitutkintalain ohjeiden mukaisesti. Lainsäädännössä esitetty perustelu on, että tutkinnan suorittaminen on välttämätöntä korvauksen oikeutuksen tai lastensuojelutoimenpiteiden tarpeen määrittämiseksi,” hän selitti mediajulkaisulle. “On tärkeää korostaa, että alle 15-vuotiaat voivat todellakin olla korvausvelvollisia.

Poliisi jatkaa aktiivisesti yksityiskohtaista rikosteknistä tutkintaa ja haastatteluja henkilöiden kanssa, jotka ovat perehtyneitä tilanteeseen.