Suomi

Raportit osoittavat, että Perussuomalaisten lainsäätäjää epäillään ampumistapauksesta Helsingissä

Viime viikonloppuna 54-vuotias mies otettiin kiinni epäiltynä rikoksesta, joka vaaransi muiden henkeä tai terveyttä, liittyen ampumistapaukseen Helsingin keskustassa perjantaina, kertoi Helsingin Poliisilaitos lehdistötiedotteessaan lauantaina puolenpäivän jälkeen.

Vaikka lehdistötiedote ei nimennyt epäiltyä, useat tiedotusvälineet ja lainsäätäjät ovat tunnistaneet hänet Timo Vornaneniksi (PS), ensimmäisen kauden kansanedustajaksi Joensuusta.

Hän toimii eduskunnan tiedusteluvalvontakomiteassa.

Lauantaina Perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää ilmoitti X:ssä, että Vornanen on vapautettu poliisivankilasta. Lain mukaan epäilty on vapautettava 12 tunnin kuluessa pidätyksestä, ellei tutkijat vaadi epäillyn asettamista tutkintavankeuteen.

“Mitkään syyt eivät voi oikeuttaa näitä tekoja,” totesi Riikka Purra, populistisen oikeistopuolueen puheenjohtaja, lausunnossaan Helsingin Sanomille lauantaina. “Vornasen asema, koulutus ja ammatti korostavat tilanteen vakavuutta.”

Vornanen, intohimoinen metsästäjä, on tällä hetkellä virkavapaalla itäisen Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapelin tehtävästä.

Seiska oli ensimmäinen tiedotusväline, joka raportoi hänen osallisuudestaan tapauksessa, julkaisemalla uutisen perjantaina noin kello 18:30.

Purra kertoi, että Vornanen oli yökerhossa ryhmän kanssa, johon kuului myös toinen Perussuomalaisten kansanedustaja, Sanna Antikainen Outokummusta.

Helsingin Poliisilaitos ilmoitti, että ampuminen tapahtui tilanteen jälkeen, joka “todennäköisesti” sisälsi jonkin verran tönimistä ja työntelyä epäillyn ja työtoveriryhmän välillä noin kello 3:30 yöllä Bar Ihkussa Helsingissä. Vaikka yhteenotto saatiin ratkaistua yökerhon sisällä, epäilty ja ryhmä kohtasivat toisensa uudelleen yökerhon ulkopuolella noin 30 minuuttia myöhemmin. Epäilty veti yllättäen esiin aseen, tähtäsi läsnäolijoihin ja laukaisi yhden laukauksen maahan.

“Kuulustelujen todistajalausunnot siitä, mitä yökerhon ulkopuolella tapahtui, ovat ristiriitaisia. Tapauksesta on olemassa valvontakameran tallenne,” lehdistötiedote kertoo.

Jukka Larkio, esitutkinnan johtava virkamies, vahvisti Helsingin Sanomille lauantaina, että tapauksessa ei tullut vammoja.

Pertti Rauhio, Suomen eduskunnan hallintojohtaja, kertoi Helsingin Sanomille, että Vornanen todennäköisesti poistui eduskuntatalosta noin kello 18, eikä jättänyt asettaan turvallisuusosastolle säilytettäväksi. Hän huomautti, että lainsäätäjät saavat säilyttää metsästykseen tai muihin vapaa-ajan toimintoihin käytettäviä aseita rakennuksessa, jos he tarvitsevat niitä työpäivän jälkeen.

“Olisin saanut tiedon, jos hän olisi jättänyt sen sinne, joten voit päätellä, ettei hän jättänyt sitä säilytykseen,” hän mainitsi.

Sanomalehti raportoi, että ampumisessa käytettiin pientä kaliiperia olevaa asetta. Sen uskotaan olevan ei virka-ase vaan vapaa-ajan käyttöön tarkoitettu ase.

Vuorenpää Perussuomalaisista mainitsi sunnuntaina, että Vornanen on kahden viikon sairauslomalla, jonka syytä ei ole julkistettu. Päätökset hänen tulevaisuudestaan puolueessa käsitellään puolueen ja eduskuntaryhmän virallisissa kokouksissa, Purra kertoi Helsingin Sanomille sunnuntaina.

“Puolue ei suorita tutkimuksia, mutta reagoimme poliisin löydösten mukaisesti,” hän kirjoitti eilen X:ssä.

Sekä Perussuomalaiset että Helsingin Poliisilaitos ovat saaneet kritiikkiä tapaansa kommunikoida tapauksesta.

Terhi Toivonen, poliittinen toimittaja YLE:llä, ehdotti analyysissaan, että puolueen johto tiesi tapahtuneesta kokonaisen päivän ennen kuin poliisi julkaisi tiedotteensa lauantaina hieman puolenpäivän jälkeen. Loppujen lopuksi tapahtuman näki puolueen jäsen, ja poliisin oli velvollisuus informoida eduskunnan puhemiestä, Jussi Halla-ahoa (PS), pidätyksestä.

Poliisi kesti puolitoista päivää antaa lausunnon tapahtuneesta, vaikka Seiskan perjantaisen ensiraportin jälkeen mediahuomio oli voimakasta. Helsingin Sanomien Jussi Pullinen tuli samankaltaiseen johtopäätökseen: “Seiskan raportti oli hätkähdyttävä yksinoikeus, juuri sitä mitä jokainen tiedotusväline haluaa julkaista. Kuitenkin oli huolestuttavaa, että Suomi sai tietää näin vakavasta epäillystä rikoksesta illan uutisartikkelista, ilman että lisätietoja tarjottiin,” hän totesi.