Suomi

Vastaamo-tietomurron takana oleva hakkeri on saanut kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomion

Tiistaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 26-vuotiaan Aleksanteri Kivimäen useista Vastaamo Psykoterapiakeskukseen liittyvistä rikoksista.

Kivimäki sai kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomion vakavasta tietokoneen luvattomasta käytöstä, henkilökohtaisia yksityisyydensuojaa loukkaavien tietojen levittämisestä 9,231 kertaa, törkeän kiristyksen yrityksestä 20,745 kertaa ja törkeästä kiristyksestä 20 kertaa.

Oikeus kuvasi hänen käytöstään erityisen moitittavaksi ja armottomaksi.

Helsingin Sanomien mukaan tuomiossa todettiin, että “Kivimäkiä syytettiin erityisen vakavista rikoksista, koska uhrien arkaluonteisia tietoja jaettiin internetissä täysin piittaamatta uhrien haavoittuvuudesta.”

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että rikosten vakava luonne sekä niiden toteutustapa ja syytetyn selvä piittaamattomuus oikeuttivat kuuden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistuksen. Syyttäjät olivat vaatineet maksimirangaistusta, seitsemän vuoden vankeutta.

Oikeus kuitenkin osoitti jonkin verran lievennystä tuomitessaan, sillä syytetty oli aloittanut korvausneuvottelut tuhansien uhrien kanssa, jotka olivat jättäneet korvausvaatimuksia oikeudenkäynnin aikana.

Kivimäki pyysi lievennystä tuomioonsa oikeudenkäynnin saaman laajan julkisuuden vuoksi, mutta oikeus hylkäsi nämä pyynnöt.

Hän sai laittomasti käyttöönsä ja kopioi Vastaamo Psykoterapiakeskuksen potilastietokannan marraskuussa 2018. Vuoden 2020 jälkipuoliskolla sekä palveluntarjoaja että sen potilaat alkoivat saada kiristysviestejä, joissa esiintyi palasia arkaluonteisista potilastiedoista verkossa.

Käräjäoikeus totesi, ettei yksittäinen todiste yksiselitteisesti todistanut Kivimäen syyllisyyttä tai syyttömyyttä. Sen seurauksena se arvioi kaiken todistusaineiston, joka paljasti useita merkkejä hänen syyllisyydestään.

Esimerkiksi osoitettiin, että syytetty käytti rikoksiin liittyvää palvelinta useammin kuin hän myönsi ja hän käytti asianmukaista salausavainta ja IP-osoitetta vastoin oikeudessa esittämiään väitteitä. Lisäksi hän kommentoi hakkerointia ja kiristystä verkkokeskustelupalstalla tavalla, joka oli tarkoituksellinen, harkittu ja ajoittui kiristysyritysten aikaan, mikä viittaa hänen osallisuuteensa rikoksiin.

Oikeus viittasi myös tapahtumaan, jossa Keskusrikospoliisi (KRP) maksoi kiristäjälle vuonna 2020. Tämä 0,1 bitcoinin maksu jäljitettiin useiden välittäjien kautta takaisin Kivimäelle ja virolaismiehelle.

Kivimäki kiisti henkilökohtaisesti kaikki syytteet oikeudessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus kuitenkin arvioi hänen kiistonsa uskottavuuden puutteelliseksi, huomauttaen, että hänen selityksensä ja kertomuksensa muuttuivat syyttäjien esittäessä uutta todistusaineistoa.

“Oikeus huomautti, että Kivimäki selvästi mukautti lausuntojaan ja käytöstään vastaamaan esitettyä todistusaineistoa ja tapauksen ratkaisussa merkittäviä seikkoja,” se kommentoi.

Tässä tapauksessa on Suomen historian suurin uhrien määrä. Oikeus päätti olla käsittelemättä uhrien korvausvaatimuksia, jotka tällä hetkellä ylittävät 5 000. Näiden vaatimusten käsittely tapahtuu myöhemmässä oikeudenkäynnissä.