Suomi

Helsinki esittelee luovan tietokoneteemaisen leikkipuiston Ruoholahdessa

Helsinki nostaa rimaa leikkipuistojen luovuudessa maailman ensimmäisen tietokoneteemaisen leikkipuiston lanseeraamisella Ruoholahdessa. Tämä erottuva leikkialue, joka on luotu yhteistyössä lastenkirjailija Linda Liukkaan ja maisema-arkkitehtien kanssa Näkymä Oy:stä, on suunniteltu yhdistämään hauskuus ja opetus tutustuttamalla lapset tietokoneiden ja ohjelmoinnin perusteisiin mukaansatempaavien aktiviteettien kautta.

Aukeamassa syksyllä, Ruoholahden leikkipuisto tulee esittelemään eläväisiä, teknologiaan inspiroituneita leikkirakenteita, kuten värikkään tietokonetornin ja näppäimistön muotoiset portaat. Nämä ominaisuudet, jotka on kehittänyt tunnettu tanskalainen yritys Monstrum, pyrkivät inspiroimaan lapsia tutkimaan ja oppimaan teknologiasta leikin lomassa. Leikkipuisto sisältää myös opetuselementtejä, jotka opettavat lapsia kirjoittamaan nimensä binääriluvuilla, edistäen sekä luovaa että analyyttistä ajattelua.

Linda Liukas, keskeinen vaikuttaja leikkipuiston suunnittelussa, jakoi innostuksensa aloitteesta: “Toivon, että tietokoneteemainen leikkipuisto tekee tietokonemaailman lapsille saavutettavaksi ja sopeutuvaksi. Kun he liikkuvat tietokonetornin läpi, he saattavat kuvitella olevansa suosikki videopelihahmonsa tai tietoa, joka kulkee tietokoneen läpi.”

Hanke esittelee paitsi luovaa leikkipuistoarkkitehtuuria, myös sitoutumista koulutuksen kehittämiseen ja yhteisölliseen osallistumiseen. Kaupunki on ottanut paikallisia lapsia ja kouluryhmiä mukaan suunnitteluvaiheeseen, sisällyttäen heidän ehdotuksensa ja taiteensa lopullisiin suunnitelmiin. Yksi tämän integraation esimerkki on frisbeegolf-kori, joka lisättiin erityisesti lähellä olevan alakoulun oppilaiden pyynnöstä.

Hanna Harris, Helsingin kaupungin pääsuunnittelija, korosti leikkipuiston merkitystä yhteisölle: “On tärkeää edistää lapsiystävällistä kaupunkisuunnittelua ja kehittää jännittäviä, saavutettavia tiloja, joissa kaikki lapset voivat osallistua ja nauttia kaupungin keskustassa.”

Ruoholahden leikkipuisto merkitsee Helsingin aloitetta laajentaa teemallisten leikkipuistojensa verkostoa, jotka on suunniteltu olemaan inklusiivisia ja saavutettavia sekä vahvistamaan yhteisösidoksia. Tämä leikkipuisto ei ole pelkästään leikkipaikka, vaan toimii myös opetustilana, jota opettajat ja kasvattajat voivat hyödyntää opetustoimintaan.

Leikkipuiston valmistuminen tänä syksynä odotetaan innolla sekä paikallisten että vierailijoiden keskuudessa, jotka ovat innokkaita näkemään, miten tämä luova alue motivoi ja opettaa tulevia sukupolvia.