Suomi

Alustavat BKT-luvut otettiin vastaan myönteisesti merkkinä siitä, että taloudellinen taantuma on päättynyt

YLE:n raportit osoittavat, että uutiset Suomen bruttokansantuotteen 0,5 prosentin kasvusta viime vuoden viimeisestä neljänneksestä tämän vuoden ensimmäiseen neljännekseen ovat herättäneet taloustieteilijöiden innostuneita reaktioita.

Reijo Heiskanen, OP Ryhmän pääekonomisti, otti innokkaasti vastaan alustavat tiedot käyttäen isojen kirjainten ilmoitusta X:llä, mikä viestii taantuman päättymisestä.

“Ehkä pienet kirjaimet olisivat riittäneet, mutta siitä huolimatta ensimmäinen neljännes suoriutui odotettua paremmin, vaikka maaliskuussa koettiin laskua lakkojen vuoksi. Vuoden lopun ennuste näyttää lupaavalta”, hän totesi. “Taloudellisen kasvun osalta nämä luvut selvästi vahvistavat käsitystä, että taantuma on alkamassa päättyä, vaikka ne ovatkin alustavia arvioita, jotka tarkentuvat myöhemmin.”

“Tämä uutinen on niin myönteinen, että olen melkein epäröivä hyväksyä sen”, huomautti Pasi Sorjonen, Akavan (Ammattiliittojen keskusjärjestön) pääekonomisti.

Keskiviikkona Tilastokeskus julkaisi alustavia lukuja, joiden mukaan bruttokansantuote laski 0,4 prosenttia vuodentakaisesta ensimmäisellä neljänneksellä. Maaliskuun lasku oli merkittävä tekijä tässä supistumisessa, kuukauden luvut osoittivat 0,8 prosentin laskua edellisvuoden samaan kuukauteen verrattuna ja 1,0 prosentin laskua edelliseen kuukauteen verrattuna.

“Maaliskuuta rasittivat lakot, mutta vuosi alkoi kohtuullisen myönteisesti. Jos BKT pysyy tällä tasolla koko vuoden, vuosimuutos olisi -0,5 prosenttia”, totesi Pasi Kuoppamäki, Danske Bankin pääekonomisti.

Heiskanen ehdotti keskiviikkona, että kansallinen mieliala on saattanut olla liian pessimistinen ottaen huomioon tilanteen keskeisillä vientimarkkinoilla. Hän uskoo, että alustavat tiedot tukevat käsitystä siitä, että talous alkaa vakautua, ja parempia aikoja on näköpiirissä.

“Toivottavasti liiallinen synkkyys alkaa hälvetä”, hän totesi.

Hän kuitenkin tunnusti, että talouden täydelliseen elpymiseen kuluu jonkin aikaa, sillä tuotannon muutokset eivät välittömästi vaikuta koko yhteiskuntaan.

“Saattaa todella olla, että vasta ensi vuonna näemme talouden toipuvan laajemmin ja taantuman päättyvän selvästi. Olemme nyt aivan asioiden kääntymisen alkuvaiheessa positiiviseen suuntaan”, Heiskanen varoitti.

Luvut osoittavat myös, että työllisten määrä kasvoi 0,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä seuraavaan ja 0,6 prosenttia vuodentakaisesta ajankohdasta tammikuusta maaliskuuhun. Heiskanen uskoo, että talouden elpyminen vaatii vähintään kuusi kuukautta näkyäkseen merkittävänä työttömyyden vähenemisenä ja työllisyyden kasvuna.

“Totuus on, ettei työmarkkinatilanne ala toipua laskennallisista pohjistaan ennen ensi vuotta,” hän kommentoi.