Suomi

Suomen eduskunta on äänestänyt sallivansa vahvempien alkoholijuomien myynnin supermarketeissa

Keskiviikkona Suomen eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen, joka nostaa supermarketeissa myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholipitoisuuden 5,5 prosentista 8,0 prosenttiin äänin 102 puolesta ja 80 vastaan.

Toimenpide sai tukea kaikilta äänestykseen osallistuneilta hallituspuolueiden jäseniltä, lukuun ottamatta kristillisdemokraatteja. Lisäksi viisi oppositiopuolueiden jäsentä tuki lakiesitystä, mukaan lukien kolme keskustapuolueesta ja kaksi Vihreästä liitosta.

Seitsemäntoista lainsäätäjää ei osallistunut äänestykseen.

Tämä raja koskee kuitenkin vain käymisteitse valmistettuja juomia. Näin ollen tölkitetyt cocktailit, lonkerot ja muut sekoitetut alkoholijuomat säilyvät supermarkettien hyllyillä enintään 5,5 prosentin alkoholipitoisuudessa.

Eilen illalla Helsingin Sanomat uutisoi, että lainsäädäntömuutos tulee voimaan maanantaina 10. kesäkuuta sen jälkeen, kun presidentti Alexander Stubb on hyväksynyt sen perjantaina 7. kesäkuuta. Kesko ja S-ryhmä, Suomen kaksi suurinta kauppaketjua, kertoivat lehdelle aikovansa tuoda vahvempia alkoholijuomia hyllyilleen mahdollisimman pian.

“Tavoitteena on aloittaa jakelu kauppoihin heti lainsäädännön voimaantulon jälkeen,” sanoi Aki Erkkilä, myynti- ja hankintajohtaja Keskolta. “Ihanteellisessa tilanteessa nämä uudet tuotteet voivat olla hyllyillä samana päivänä,” hän lisäsi.

“Olemme valmistautuneet tähän muutokseen jo jonkin aikaa,” selitti Heidi Salmi, tuoteryhmäpäällikkö S-ryhmästä. “Meillä on pieni varasto uusia tuotteita, ja suunnitelmamme on toimittaa ne kauppoihin mahdollisimman nopeasti lainsäädännön voimaantulon jälkeen.”

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden liitto on vastustanut lakiehdotusta, väittäen sen vääristävän kilpailua epäreilusti soveltamalla erilaisia standardeja saman alkoholipitoisuuden omaaviin juomiin niiden tuotantotavan perusteella. Liitto huomautti, että Euroopan komissio on ennustanut, että muutos tarjoaisi merkittävän kilpailuedun käymisteitse tuotetuille juomille kotimarkkinoilla.

“Tällä hetkellä en pysty sanomaan, minkälaisia toimenpiteitä saatamme harkita. Tämä asia tulee olemaan esillä hallituksemme kokouksessa kesäkuun lopussa,” totesi Katriina Jaakkola, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden liiton toimitusjohtaja, Helsingin Sanomille keskiviikkona.