Politiikka

Vaalitulokset Suomessa: Voitot Kansalliselle Kokoomukselle ja Vasemmistoliitolle, takaiskut Perussuomalaisille ja Sosiaalidemokraateille

Uudessa Euroopan parlamentissa Kansallinen Kokoomus ja Vasemmistoliitto nousevat merkittäviksi suomalaisiksi puolueiksi.

Kansallinen Kokoomus sai 24,8 prosenttia äänistä, mikä on 4,0 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä vaaleissa, ja sai neljä paikkaa. Vasemmistoliitto kasvatti osuuttaan 10,4 prosenttiyksiköllä 17,3 prosenttiin, varmistaen kolme paikkaa.

Li Andersson, Vasemmistoliiton lähtevä puheenjohtaja ja kärkiehdokas, johti äänimäärää ennennäkemättömällä 247 604 äänellä, tuoden kollegansa Merja Kyllösen ja Jussi Saramon mukanaan Brysseliin. Hän hallitsi monissa Suomen suurissa kaupungeissa, saaden lähes neljänneksen äänistä kotikaupungissaan Turussa ja viidenneksen Helsingissä.

Hän sai yksittäin enemmän ääniä kuin joko Keskusta tai Vihreä liitto. Kyllönen sai 27 000 ääntä ja Saramo 4 900 ääntä.

“Minun on myönnettävä, että olen yhä täysin hämmästynyt. Tämä on poikkeuksellisen upea tulos, paljon parempi kuin uskalsin odottaa,” hän kommentoi YLE:n vaali-illan lähetyksessä, kun ennakkovaalien tulokset oli julistettu.

Aiemmin Vasemmistoliitolla oli yksi edustaja lähtevässä Euroopan parlamentissa.

Kansallisen Kokoomuksen äänijakauma oli melko tasainen, Mika Aaltola ja Henna Virkkunen saivat kumpikin noin 95 000 ääntä, Pekka Toveri lähes 90 000 ääntä ja Aura Salla noin 40 000 ääntä. Puolue varmisti neljä paikkaa, mikä oli yhden paikan lisäys edelliseen Euroopan parlamenttiin verrattuna.

Sosiaalidemokraattisen puolueen ääniosuus nousi hieman 0,2 prosenttiyksikköä 14,9 prosenttiin, mikä mahdollisti sen kahden paikan säilyttämisen, mutta tulos oli pettymys Suomen pääoppositiopuolueelle. Ennakkovaalikyselyt olivat viitanneet mahdollisuuteen saada yksi tai kaksi lisäpaikkaa.

Eero Heinäluoma ja Maria Guzenina edustavat sosiaalidemokraatteja Brysselissä, saaden 96 500 ja lähes 53 000 ääntä vastaavasti.

Keskustapuolue sai 11,8 prosenttia äänistä, mikä on 1,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vaaleissa, mutta onnistui säilyttämään kaksi paikkaansa, jotka Elsi Katainen (67 500 ääntä) ja Katri Kulmuni (67 000 ääntä) täyttävät.

Vihreä liitto koki 4,7 prosentin laskun kannatuksessaan, pudoten 11,3 prosenttiin, mikä johti siihen, että puolue menetti paikan, jonka se oli saanut kesken edellisen parlamenttikauden Brexitin seurauksena. Ville Niinistö (57 500 ääntä) ja Maria Ohisalo (36 500 ääntä) tulevat edustamaan Vihreää liittoa Brysselissä.

Vaaleissa suurimman tappion koki Perussuomalaiset. Tämä populistinen oikeistopuolue koki merkittävän ääniosuuden laskun, 6,2 prosenttiyksikköä, pudoten 7,6 prosenttiin, mikä riitti ainoastaan yhden paikan turvaamiseen heidän parhaalle ääniharavalleen, Sebastian Tynkkynen (34 000 ääntä).

Ennakkovaalimielipidetiedustelut olivat viitanneet siihen, että puolue säilyttäisi helposti kaksi paikkaansa tai mahdollisesti saavuttaisi kolmannen, mikä sai YLE:n ja Helsingin Sanomien analyytikot spekuloimaan, että tulokset saattavat aiheuttaa jonkin verran levottomuutta Suomen hallituskoalitiossa.

Suomen viimeinen paikka Brysselissä meni Anna-Maja Henrikssonille, RKP:n väistyvälle puheenjohtajalle, joka sai hieman yli 50 000 ääntä.

Äänestysprosentti jäi vain 42,4 prosenttiin, mikä on huomattavasti odotettua alhaisempi epätavallisen hiljaisen vaalipäivän vuoksi. Oikeusministeriön mukaan vain 16,9 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron ilmoitti aikomuksestaan hajottaa kansalliskokous ja julistaa ennenaikaiset vaalit, sillä hänen keskustablokkinsa odotetaan saavan korkeintaan noin 15 prosenttia äänistä, mikä on huomattavasti vähemmän kuin lähes kaksinkertainen määrä, jonka äärioikeistolainen Kansallinen Kokoontuminen Marine Le Penin johdolla on ennustettu saavan.

Samaan aikaan muualla Euroopassa vaalitulokset osoittivat odotetun kääntymisen oikealle, ja Politico raportoi sunnuntaina, että oikeisto- ja äärioikeistopuolueet ovat saamassa eniten paikkoja suurimmissa jäsenvaltioissa: Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Puolassa ja Espanjassa.

Vaalien ensimmäinen kierros on suunniteltu 30. kesäkuuta, ja toinen kierros on 7. heinäkuuta.

Saksassa keskusta-oikeisto näyttää olevan matkalla selvään voittoon, kun taas liittokansleri Olaf Scholzin sosialistien odotetaan jäävän toisen sijan taistelussa, Äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle (AFD) todennäköisesti ohittaessa heidät.

Euroopan kansanpuolue, jonka jäseniin lukeutuu Suomen Kansallinen Kokoomus, arvioitiin noin kello 2 aamuyöllä Suomen aikaa kasvattavan paikkamääräänsä 15:llä, saavuttaen yhteensä 191 paikkaa, säilyttäen asemansa Euroopan parlamentin suurimpana poliittisena ryhmänä.

Sosialistit & Demokraatit odotetaan menettävän 4 paikkaa, pudoten 135 paikkaan, Uudistajat 19 paikkaa 83 paikkaan, Vihreät 18 paikkaa 53 paikkaan ja Vasemmisto 2 paikkaa 35 paikkaan. Konservatiivit ja Reformistit odotetaan saavan lisää 2 paikkaa, nousten 71 paikkaan, Identiteetti ja Demokratia 8 paikkaa 57 paikkaan ja sitoutumattomien puolueiden odotetaan kasvavan 33 paikalla 95 paikkaan.

Euroopan parlamenttiin kuuluu 720 paikkaa kaudella 2024–2029.