Suomi

Nainen saa kolmen vuoden ja kahden kuukauden vankeustuomion kouluampumisen suunnittelusta

Keskiviikkona Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi Evita Enni Bettiina Kolmosen kolmen vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen estetystä kouluampumissuunnitelmasta.

Oikeus totesi, että nainen oli syyllistynyt erityisen vakavaan ja vaaralliseen tekoon, joka oli ajettu syvään juurtuneesta ja voimakkaasta vihamielisyydestä ihmisiä ja yhteiskuntaa kohtaan, ja että hän oli ollut lähellä toteuttaa suunnitelmansa täysin viattomia lapsia vastaan.

Oikeus totesi myös, että hän oli hankkinut tarkoituksellisesti aseen suunnitelmaansa varten ja ajoi kouluun, kun siellä oli mahdollisimman paljon oppilaita paikalla. Oikeus korosti, että hänen suunniteltu hyökkäyksensä olisi iskenyt varoittamatta paikassa, jossa lapset olivat velvollisia olemaan eivätkä voineet valmistautua siihen.

Pohjanmaan käräjäoikeuden mukaan suunniteltu hyökkäys aiheutti laajaa pelkoa ja ahdistusta.

Kolmonen todettiin syylliseksi törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun sekä ampuma-aserikokseen, vaikkakin jälkimmäinen rikos vaikutti vain vähän hänen tuomioonsa, kertoo Helsingin Sanomat. Hänet myös erotettiin sotilasarvostaan ja hänet määrättiin luovuttamaan käsiasensa.

Pohjanmaan käräjäoikeus arvioi hänen väitteidensä aitoutta siitä, että hän oli täysin luopunut rikollisesta suunnitelmasta, mutta päätteli, ettei ole näyttöä siitä, että hän olisi kokonaan hylännyt vuosia kehittelemänsä juonen. Oikeus myös perusteli, että ottaen huomioon valmisteluun käyttämänsä laajan ajan, on epätodennäköistä, että hänen näkemyksensä olisivat äkillisesti ja pysyvästi muuttuneet juuri koulun pääsisäänkäynnillä.

Oikeus totesi, että rikos alkoi, kun nainen osallistui ensimmäistä kertaa ampumakoulutukseen syksyllä 2021.

Oikeus totesi, että jos hänen sosiaalisen median seuraajansa eivät olisi ilmoittaneet poliisille hänen epäilyttävistä julkaisuistaan ja jos poliisi ei olisi puuttunut asiaan, hän olisi saattanut jatkaa suunnitelmiaan myöhemmin. Lisäksi hänen merkittävälle henkilölle tekemä puhelu on saattanut vaikuttaa hänen päätöksentekoonsa, vaikka lopulta vain hän itse tietää, miksi päätti olla toteuttamatta suunnitelmaa. Oikeudessa syytetty kertoi palanneensa autolleen koulun sisäänkäynniltä huomattuaan koulun sisällä olevien oppilaiden nuoren iän ja väitti, ettei hän kykenisi tekemään sellaista tekoa.