Politiikka

Virta: Suomen on käytävä merkityksellistä keskustelua perustuslain uudistamisesta

EDUSKUNNAN on käytävä vakavaa keskustelua Suomen perustuslakivalvonnan tilasta, sanoo Vihreän liiton johtaja Sofia Virta.

Lauantaina Virta kertoi Helsingin Sanomille, että tämä keskustelu on välttämätön, koska lehdelle välitetyt huolenaiheet ja kritiikit Kaarlo Tuorilta, yhdeltä Suomen kansainvälisesti arvostetuimmista oikeustieteilijöistä.

Venetsian komission kunniajohtaja Tuori, poikkeuksellisessa haastattelussa, ilmaisi huolensa poliittisista vaikutuksista, jotka koskettavat Suomen perustuslakivalvonnasta vastaavaa ryhmää, Eduskunnan perustuslakivaliokuntaa.

Hän väitti, että tämä suuntaus on ollut havaittavissa jo vaalikauden alusta lähtien, kun valiokunta on vähitellen vähentänyt ihmisoikeuksien painotusta hyväksyäkseen hallituksen lainsäädäntöehdotuksia. Tämä suuntaus huipentui valiokunnan mietintöön rajaturvallisuuslakiehdotuksesta, joka sivuutti kaikkien 18 kuullun oikeusasiantuntijan esittämät huolenaiheet ja vastalauseet ennen mietinnön laatimista.

Valiokunta hyväksyi mietinnön äänin 15 puolesta ja 2 vastaan 18. kesäkuuta.

Tuori huomautti, että menettely rikkoi useita vakiintuneita normeja ja edusti ensimmäistä kertaa, kun valiokunta niin räikeästi ohitti lähes yksimieliset asiantuntijoiden mielipiteet.

Virtan mukaan kritiikki on niin suoraa ja ankaraa, että sen pitäisi herättää huolta.

“Meidän pitäisi pystyä käymään keskustelua laajalla tasolla ilman, että se muuttuu puolueiden väliseksi huutokilpailuksi,” hän sanoi Helsingin Sanomille.

Hän uskoo, että vastuu on Kansallisella Kokoomuksella, joka johtaa Perustuslakivaliokuntaa. Hallitseva oikeistolainen puolue vaikuttaa kuitenkin haluttomalta tunnustamaan suunnan, johon maa on menossa.

Li Andersson, Vasemmistoliiton puheenjohtaja, totesi myös lauantaina, että valiokunnan politisoituminen on ollut käynnissä jo huomattavan ajan, alkaen jo ennen niin kutsutun palautuslain julkaisua, jota hän ja monet muut kriitikot kutsuvat.

“Perustuslakivaliokunnan lausunto palautuslaista osoittaa selvästi politisoitumista,” hän totesi.

Lisäksi hän vaati keskustelua keinoista vahvistaa oikeusvaltiota Suomessa. Anders Adlercreutz, Ruotsalaisen kansanpuolueen johtaja, ehdotti lauantaina perustuslakituomioistuimen perustamista Suomeen.

Andersson pidättäytyi kommentoimasta hänen ehdotustaan, huomauttaen, että hän aikoo kuulla oikeusasiantuntijoiden mielipiteitä tarvittavien uudistusten muotoilussa.

Antti Kurvinen, Keskustan eduskuntaryhmän johtaja, kertoi Helsingin Sanomille lauantaina, että Keskustan edustajat perustuslakivaliokunnassa eivät ole ilmaisseet valiokunnan politisoituneen.

“Toistan Tuorin huolen siitä, että meidän Suomessa täytyy pysyä valppaana oikeusvaltion suhteen, koska tämä [oikeusvaltion rappeutuminen] edustaa tiettyä maailmalla leviävää tautia,” hän kommentoi.

Kurvinen huomautti, että vaikka valiokunta nojautuu asiantuntijoiden mielipiteisiin lausuntojaan varten, perustuslain tulkinta ei ole tarkkaa tiedettä.

“Perustuslakivaliokunta on usein laatinut lausuntonsa yhden tai kahden asiantuntijan mielipiteiden pohjalta,” hän mainitsi.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti myös kumosi ajatuksen siitä, että valiokunta olisi politisoitunut.

Lauantaina Pöysti kertoi Helsingin Sanomille, että kriittisen keskustelun käyminen lausuntomenettelyistä olisi “luonnollisesti” hyödyllistä. Hän myös tunnusti, että tämän vaalikauden aikana käsitellyt aiheet ovat paljastaneet eriäviä mielipiteitä siitä, tulisiko painottaa taloudellisia ja turvallisuuteen liittyviä seikkoja vai ihmisoikeusvelvoitteista johtuvia rajoituksia.