Suomi

Helsingissä liiallinen vuokra-asuntojen tarjonta karkottaa sijoittajia

Helsingissä on ylitarjonta vuokra-asunnoista.

Tiistaina Helsingin Sanomat kertoi, että kiinteistökehittäjät ja -hallinnat ovat käynnistäneet erilaisia kampanjoita vuokralaisten houkuttelemiseksi. Retta Management, joka hallinnoi äskettäin valmistunutta tornitaloa Kalasatamassa, Helsingissä, tarjoaa tällä hetkellä uusille vuokralaisille 50 prosentin alennusta ensimmäisen kuukauden vuokrasta.

Aiemmin yritys yritti houkutella vuokralaisia antamalla 500 euron lahjakortin Triplan kauppakeskukseen. Sen verkkosivuston mukaan 48 240:stä hiljattain valmistuneen rakennuksen asunnosta on edelleen tyhjillään.

“Tämä heijastaa yleisiä markkinaolosuhteita, erityisesti pääkaupunkiseudulla”, totesi Eemeli Karlsson, ekonomisti Suomen Vuokranantajista. “Tarjonta on huomattavasti suurempi kuin mitä olemme nähneet vuosikymmeniin. Tämä on täysin erilainen tilanne kuin neljä vuotta sitten, jolloin asunnoista oli jonoja.”

Karlsson ilmoitti lehdelle, että tyhjien asuntojen määrä on kasvanut merkittävästi, nousten alle 2 000:sta vuoden 2020 alussa yli 6 000:een kesäkuuhun 2024 mennessä. Näin ollen nyt on otollinen aika niille, jotka etsivät vuokra-asuntoja: heillä on mahdollisuus tutustua eri asuntoihin ja valita se, joka parhaiten vastaa heidän tarpeitaan ja budjettiaan.

“Tämä on täysin normaali ilmiö,” hän kommentoi.

Vuokralaisille tärkeimmät tekijät ovat laatu, hinta ja sijainti, Karlsson huomautti.

Huolimatta ylitarjonnasta, Helsinki jatkaa selvästi kalleimpana kaupunkina vuokralaisille Suomessa. Yhden huoneen asunnot ovat 7 prosenttia, kahden huoneen asunnot 11 prosenttia ja kolmen huoneen asunnot 10 prosenttia kalliimpia kuin Espoossa, joka on toiseksi kallein kaupunki vuokrata asunto Suomessa. Helsingissä yhden huoneen asunnon keskivuokra on 759 euroa, kahden huoneen asunnon 975 euroa ja kolmen huoneen asunnon 1 313 euroa.

Helsinki sijoittuu Suomen 11. houkuttelevimmaksi kaupungiksi kiinteistösijoittajille. Helsingin Sanomat raportoi kesäkuussa, että Helsinki ei ole enää yhtä houkutteleva kiinteistösijoittajille johtuen äskettäisistä ongelmista vuokramarkkinoilla.

Suomen Vuokranantajien vuosittainen lista sijoittajille houkuttelevimmista kaupungeista näki pääkaupungin tippuvan viisi sijaa kuudennesta yhdennentoista sijalle. Tampere säilytti ensimmäisen sijan jo neljättä vuotta peräkkäin, Turun ollessa toisena saman ajan. Rovaniemi varmisti kolmannen sijan.

Helsinki, yhdessä Kajaanin kanssa, koki merkittävimmän laskun.

Pääkaupungin lasku johtuu pääasiassa pidemmistä mainosaikajaksoista, Karlssonin analyysin mukaan. “Pääkaupunkiseudulla on ylitarjontaa. Asuntoja ei vuokrata yhtä nopeasti kuin ennen, ja pitkittyneet mainosajat voivat johtaa tyhjien kuukausien syntyyn,” hän selitti Helsingin Sanomille 26. kesäkuuta.

Helsinki on menettänyt houkuttelevuuttaan myös asuntojen hintojen laskun vuoksi, joka viime vuonna oli suhteellisesti jyrkempi kuin missään muussa Suomen alueessa. Kuitenkin kiinteistöjen arvonnousun osalta vuosien 2019 ja 2023 välillä, Helsinki sijoittui toiseksi heti Turun jälkeen.

Karlsson huomautti, että Turku, Tampere ja Oulu erottuivat edukseen kolmen muun suuren kaupungin joukosta vuokrakehityksen, mainosaikojen ja markkinanäkymien suhteen. Tampere ja Turku saavuttivat lähes identtiset tulokset, Tampereen noustessa kärkeen nopeamman väestönkasvun ja suotuisampien kehitysnäkymien ansiosta.

Sijoitukset perustuvat Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) tekemiin sijoitustuottojen analyyseihin ja mainosaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla. Ne ottavat huomioon myös väestöennusteet, vuokralaisten osuuden ja tulevaisuuden odotukset Suomen Vuokranantajien barometrikyselyn perusteella.