Eilen oli ajoittain kaoottista Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa, Itä-Suomessa, kun ihmisiä saapui rajalle jalan, pyörillä ja jopa potkulaudoilla. Tämä johti rajaviranomaisten sulkemaan rajanylityspaikan kahdesti, yhteensä kolmen ja puolen tunnin ajaksi, kertoo Helsingin Sanomat.
Viime viikolla Suomen hallitus päätti sulkea neljä lisää eteläisiä rajanylityspaikkoja seuraaviksi kolmeksi kuukaudeksi ja käsitellä turvapaikkahakemukset vain Vartiuksessa ja Sallassa.
Kainuun rajavartioston mukaan eilen 16 henkilöä haki turvapaikkaa Vartiuksen rajanylityspisteestä, joka sijaitsee noin 250 kilometriä Oulusta itään. Alustavien tietojen mukaan turvapaikanhakijat ovat kotoisin Marokosta, Somaliasta ja Syyriasta.
Rajanylityspaikka suljettiin suunnitelman mukaan klo 18 ja avataan uudelleen maanantaina klo 8.
Rajanylityspistettä valvova Jouko Kinnunen mainitsi, että väliaikainen sulkeminen oli reaktio Venäjän viranomaisten ohjatessa ihmisiä rajavyöhykkeelle ja sulkien portit heidän takanaan. Ilta-Sanomille puhunut Kinnunen huomautti, että lauantaina rajalle saapuneen viimeisen ryhmän käytös viittasi siihen, etteivät he ehkä todellisuudessa halunneet tulla Suomeen.
Helsingin Sanomat raportoi, että useita Venäjän rajavartioasemia sijaitsee reitillä Kostamuksasta, Venäjältä, Kuhmoon, Suomeen. Yleensä näiden asemien läpi pääsy on sallittu vain Schengen-viisumin haltijoille.
Sisäministeri Mari Rantanen (PS) vahvisti Helsingin Sanomille sunnuntaina, että sisäministeriö kehittää lisätoimia rajaturvallisuuden parantamiseksi. Hän huomautti, että neljän rajanylityspaikan sulkeminen on saavuttanut tavoitellun vaikutuksen osittain.
“Tässä vaiheessa en avaa enempää [toimista]. Yksityiskohdat julkaistaan, kun asia on saatu päätökseen. Etenemme sen kanssa nopeasti,” hän totesi.
Hallitus, hän huomautti, pysyy sitoutuneena tämän tilanteen lopettamiseen.
Suomen Puolustusvoimien tuella rajalle on pystytetty väliaikaisia esteitä. Suomi on myös pyytänyt apua Euroopan rajavartiosto- ja merivartiolaitokselta (Frontex) rajaturvallisuuteen liittyen, ja keskustelee parhaillaan tarvittavasta avun tyypistä.
Arkady Moshes, ohjelmapäällikkö Suomen Ulkopoliittisessa Instituutissa, kommentoi Helsingin Sanomille sunnuntaina, että on epätodennäköistä, että Venäjän rajapalvelu olisi voinut muuttaa toimintatapojaan ilman poliittista päätöstä, mikä viittaa siihen, että nykyisillä toimilla on todennäköisesti ainakin presidentti Vladimir Putinin hyväksyntä.
“Suomesta käsin on mahdotonta määrittää, onko aloite lähtöisin häneltä, mutta vähintäänkin sen on täytynyt saada hyväksyntä,” hän päätteli.
Hän ehdotti, että Kreml pyrkii luomaan mahdollisimman monimutkaisen kriisin siirtääkseen länsivaltioiden huomion pois Ukrainan konfliktista ja mahdollisesti aloittamaan neuvottelut Venäjän kanssa.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (PS) kysyi sunnuntaina X:ssä, kuinka jotkut voivat olla niin varmoja siitä, etteivät itärajalle saapuvat henkilöt kuulu Wagnerin palkkasotilasryhmään tai Venäjän erikoisjoukkoihin. Hän huomautti, että palkkasotilasryhmä on värvännyt jäseniä sekä Afrikasta että Lähi-idästä.
“Minun on sanottava tämä nyt ääneen, sillä kun sähkölinjamme, voimalaitoksemme ja tietoliikennekaapelit alkavat tuhoutua, monet väittävät: tätä ei olisi voinut ennustaa!” hän ilmaisi alustalla, joka tunnettiin aiemmin nimellä Twitter.
Halla-ahon mukaan Venäjällä täytyy olla syy ohjata ihmisiä sen rajalle Suomen kanssa.
“Heidän saapumisensa rajalle ei johdu siitä, että he olisivat yhtäkkiä tulleet haavoittuviksi Venäjällä, vaan siksi, että Venäjällä on jokin syy lähettää heidät juuri nyt Suomeen,” hän huomautti, viitaten mediassa esiintyviin raportteihin, jotka viittaavat uusien tulokkaiden olevan “nuoria, terveitä miehiä upouusissa talvivaatteissa.”