Politiikka

HS: Suomen hallitus hylkää maahanmuuton tutkimusaiheena vuodelle 2024

Helsingin Sanomat on saanut tietää, että pääministeri Petteri Orpon (KOK) hallitus aikoo hylätä Strategisen tutkimusneuvoston (STN) ehdotuksen tehdä maahanmuutosta tutkimusaihe.

Viime viikolla lehti raportoi, että Perussuomalaiset olivat huolissaan siitä, ettei neuvoston ehdottama teema riittävästi käsitellyt maahanmuuton kielteisiä vaikutuksia. Siitä huolimatta kaikki neljä vallassa olevaa puoluetta suostuivat lykkäämään teemaa.

“Pyysimme, että maahanmuuttoon liittyviä tutkimuskysymyksiä harkittaisiin uudelleen,” sanoi Niko Ohvo, Perussuomalaisten ministerin neuvonantaja, Helsingin Sanomille.

Hän väitti, että tutkimusaiheen olisi pitänyt keskittyä enemmän maahanmuuton kielteisten vaikutusten voimistumiseen ja käsitellä myös ajankohtaisia aiheita kuten hybridi sodankäyntiä ja antisemitismiä.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan neljän hallituspuolueen johtajat ovat sopineet ohjelman teeman lykkäämisestä, mahdollisesti vuoteen 2025 asti. STN ei kuitenkaan ole vielä saanut virallista ilmoitusta tästä viivästyksestä.

Tämä olisi neuvoston ensimmäinen tutkimusteeman lykkäys sen kymmenen vuoden historian aikana. \”Tämä edustaa ennennäkemätöntä poliittista puuttumista tutkimukseen,” kuvasi lehdelle neuvoston toimintaan perehtynyt tiedemies.

Suomen Akatemian alaisena perustettu neuvosto vastaa yhteiskunnallisesti merkittävän ja vaikuttavan tutkimuksen rahoittamisesta, perustuen vuosittain hallitukselle ehdottamiinsa teemoihin. Tänä syksynä se suositteli kahden strategisen tutkimusaiheen hyväksymistä: vesi rauhan, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tekijänä sekä työllisyyden, maahanmuuton ja hyvinvoinnin vuorovaikutus, demokratian ollessa läpileikkaava teema.

Neuvosto totesi kesäkuun tiedotteessa: “Suomen hyvinvointiyhteiskunnan ja talouden myönteinen kehitys edellyttää monipuolisia taitoja ja merkittävän määrän päteviä henkilöitä.”

Viime viikon alussa julkaistiin tiedote, jossa todettiin hallituksen päätösten strategisista tutkimusteemoista lykkääntyneen, huomauttaen, että tämä lykkäys on johtanut ohjelmahakujen käynnistymisen viivästymiseen verrattuna aiempiin vuosiin.

Lauantaina opetusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) ilmaisi Helsingin Sanomille, että hallituksen tulisi harkita uudelleen päätöstään lykätä maahanmuuttoa käsittelevää tutkimusohjelmaa.

Vaikka Henriksson oli läsnä kokouksessa, jossa viivästyksestä sovittiin, hän selvensi, että tämä viivästys oli yksi monista siellä päätetyistä päätöksistä ja se hyväksyttiin vähäisellä keskustelulla. Hän mainitsi myös, ettei ollut tietoinen Perussuomalaisten aikomuksesta vaikuttaa ohjelman sisältöön lykkäyspäätöstä tehdessään.

“Tutkimuksen ja tieteen vapauden suojeleminen on äärimmäisen tärkeää, ja RKP on sitoutunut sen turvaamiseen,” hän julisti. “Meidän on tutkittava tarkasti, mitä tämä tarkoittaa.”