Suomi

Oikeuskanslerin sijainen esti Suomen hallituksen tiukemmat rajavalvontatoimenpiteet

Mikko Puumalainen, oikeuskanslerin sijainen, on estänyt hallituksen ehdotuksen rajavalvonnan tehostamisesta Suomen ja Venäjän rajalla.

Helsingin Sanomat raportoi, että Puumalainen totesi tiistaina lausunnossaan, että oikeudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna hän on arvioinut ehdotettua hallituksen päätöstä ja siihen liittyviä asiakirjoja ja tullut siihen tulokseen, että ehdotetun päätöksen valmistelun jatkamiseen ei ole oikeudellisia perusteita.

Päätös tehtiin, koska asiakirjat eivät riittävästi varmistaneet, että päätös ei vaarantaisi todellista ja merkittävää mahdollisuutta hakea kansainvälistä suojelua, oikeutta, joka on suojattu Suomen perustuslaissa, EU-lainsäädännössä ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.

Pääministeri Petteri Orpo (KOK) ja sisäministeri Mari Rantanen (PS) ilmoittivat tiistaina, että hallitus aikoo omaksua erilaisen strategian jatkuvassa työssään itärajan olosuhteiden hallitsemiseksi.

“Oikeuskanslerin toimisto on todennut, että emme voi edetä tällä perusteella. Tämä ei merkitse loppua, vaan valmistelutyö on kesken. Tutkimme erilaisia menetelmiä, ja työ etenee,” YLE raportoi pääministerin sanoneen toimittajille eduskuntatalossa tiistaina.

Hän myönsi kuitenkin, että päätös aiheuttaa pienen viiveen päätöksentekoprosessissa.

Rantanen kuvasi tiistaina ehdotettuja toimenpiteitä “ankariksi mutta välttämättömiksi.” “Valmistelutyö jatkuu, koska meidän velvollisuutemme on taata suomalaisten turvallisuus. Emme voi vain seisoa toimettomina tässä asiassa,” hänet raportoitiin sanoneen julkisen yleisradiotoiminnan yhtiön toimesta.

Orpo ja Rantanen välttelivät keskustelemasta sekä hylätyistä toimenpiteistä että hallituksen suunnitelluista toimista.

Helsingin Sanomien mukaan hallituksen sisäpiiristä kerrottiin lehdelle aiemmin samana päivänä, että hallitus on päättänyt sulkea koko itärajan turvapaikanhakijoilta, perustuen ‘vakaaseen uskoon’, että voimakkaita toimia tarvitaan Venäjän vaikuttamistoimien vastustamiseen. Lähteet väittivät, että päätös pysyy voimassa niin kauan kuin on poliittista tukea, kunhan oikeudelliset perusteet vahvistetaan ja käytännön asiat ratkaistaan.

Tiistaina Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikat rekisteröivät vastaavasti 41 ja 20 turvapaikanhakijaa.

Hans-Michael Gros, Sallan rajanylityspaikan komentava upseeri Lapissa, ilmoitti julkaisulle, että tilanne on ollut samanlainen kuin muilla rajanylityspisteillä: Venäjän viranomaiset ohjaavat rajalle saapuvia ihmisiä Suomen suuntaan.

Lisäksi Vartiuksen rajanylityspaikka jouduttiin sulkemaan väliaikaisesti useita kertoja eilen, kun Venäjän rajaviranomaiset päästivät dokumentoimattomia siirtolaisia rajavyöhykkeelle.