Suomi

Huonot sääolosuhteet ja lakot koettelevat eteläsuomalaisten työmatkalaisten kärsivällisyyttä

Haastavat sääolosuhteet yhdessä julkisen liikenteen lakkojen kanssa todennäköisesti koettelevat eteläisen Suomen työmatkalaisten sinnikkyyttä keskiviikkona, YLE:n mukaan.

Tiistaina YLE:n meteorologi Elias Paakkanen kehotti autoilijoita pysymään ajan tasalla liikenneruuhista ja teiden tilasta, sillä lounaasta saapuvan sääjärjestelmän odotetaan tuovan 5–15 senttimetriä lunta Suomen etelä- ja länsiosiin.

“Erityistä varovaisuutta vaaditaan ajaessa. Liikenneolosuhteiden odotetaan olevan erityisen haastavia ruuhka-aikana kello kahdeksan [tänä] aamuna,” hän huomautti.

Vaikka lunta odotetaan sataavan myös muissa Suomen osissa keskiviikkona, merkittävin lumikertymä ennustetaan etelässä ja lännessä, jossa etelärannikolla odotetaan sataavan jopa 15 senttimetriä lunta ja länsirannikolla 5 senttimetriä.

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto (JHL) aloittaa tänään kaksipäiväisen poliittisen lakon, joka vaikuttaa julkisen liikenteen palveluihin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Näissä kaupungeissa metro- ja raitiovaunupalvelut keskeytetään kokonaan, ja bussipalvelut kokevat laajoja häiriöitä.

Sami Räihä, liikenteenohjauskeskuksen operaattori Tampereella, ilmoitti YLE:lle tiistaina, että hän odottaa lakon ei johtavan merkittäviin liikenneruuhkiin.

“Aiemmat kuljetuslakot eivät ole aiheuttaneet vakavaa ruuhkautumista. Myönnettäköön, että rannikkoalueille on ennustettu huonoa säätä, mutta uskon, että häiriöt eivät ylitä tavanomaista tasoa,” hän välitti kansalliselle yleisradiolle.

Paakkanen paljasti myös tiistaina, että sään odotetaan pysyvän pakkasen puolella ainakin viikonloppuun saakka, ja lisälunta on odotettavissa. “Kostean ilmamassan ennustettavuus heikkenee, mitä kauemmas tulevaisuuteen katsoo. Viikonlopun sateet voivat olla voimakkaita, ja eteläisillä alueilla ne voivat muuttua vedeksi,” hän totesi.