Suomi

Lokakuussa asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan Suomessa tilastojen mukaan

Lokakuussa asunto-osakeyhtiöiden vanhojen asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan Suomessa.

Tilastokeskuksen keskiviikkona julkaisemien alustavien tietojen mukaan suurimmissa kaupungeissa hinnat laskivat vuositasolla 7,8 prosenttia ja muualla maassa 4,1 prosenttia, mikä johti koko maan keskiarvoon 6,5 prosenttia.

Verrattuna edelliseen kuukauteen hintojen lasku oli valtakunnallisesti 0,8 prosenttia.

Oulu koki merkittävimmän hinnan laskun, kun vanhojen asuntojen arvo putosi keskimäärin 11 prosenttia 12 kuukauden aikana lokakuuhun 2023 mennessä. Turussa hinnat laskivat 8,7 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 7,8 prosenttia.

Tampere osoittautui markkinoiden kestävimmäksi, kun hinnat laskivat 5,0 prosenttia edellisestä vuodesta. Se oli myös ainoa suuri kaupunki, jossa vanhojen asuntojen osakeyhtiöiden hinnat nousivat kuukausittain 1,9 prosenttia.

Juhana Brotherus, Suomen Yrittäjät’s chief economist, ennusti keskiviikkona, että vanhojen asuntojen hinnat saavat piristysruiskeen vuodenvaihteessa tehtävistä varainsiirtoverouudistuksista. Hallituksen aikomuksena on poistaa ensiasunnon ostajille myönnetty verovapaus ensi vuoden alusta lähtien, joten monet odotetaan allekirjoittavan kauppakirjansa vuoden loppuun mennessä.

”Matka ensiesittelystä pankkiin kauppakirjan allekirjoittamiseen kestää vähintään kuukauden. Odottamassa on myynnin kasvua marraskuussa ja erityisesti joulukuussa, mutta tammikuu on jälleen äärimmäisen hiljainen ensiasunnon ostajien ajoittamien ostojen vuoksi”, hän kirjoitti.

Brotherus ilmaisi odottavansa yli kuuden prosentin laskua asuntojen hinnoissa vuonna 2023, mikä merkitsee merkittävintä vuosittaista laskua yli 30 vuoteen. Vertailtaessa vuonna 2022 havaittua hintahuippuaan, asuntojen hinnat ovat jo laskeneet noin 10 prosenttia.

“Ensi vuoden alku tulee olemaan vaikea, mutta uuden asuntotuotannon asteittainen lasku ja erityisesti laskevat Euribor-korot voitelevat myyntiketjuja valtakunnallisesti ja nostavat hintoja kasvukeskuksissa”, hän totesi.

Brotherus, entinen pitkäaikainen pääekonomisti Suomen Hypoteekkiyhdistyksessä (Hypo), tuntee kiinteistömarkkinoiden toiminnan syvällisesti.