Suomi

Suomen suurin hyvinvointipalvelujen maakunta pyrkii vähentämään kustannuksia yhdistämällä palveluita ja uudelleensijoittamalla johtohenkilöstöä

PIRKANMAA, Suomen johtava hyvinvointipalvelujen maakunta, ei pystynyt saavuttamaan yksimielisyyttä syyskuussa aloittamissaan neuvotteluissa, kertoo YLE.

Maakunta ilmoitti tässä kuussa keskustelujen tulokset, todeten, ettei se tule toteuttamaan väliaikaisia tai merkittäviä pysyviä lomautuksia. Sen sijaan se aikoo saavuttaa kustannussäästöjä vähentämällä palveluhankintoja ja tehostamalla palveluverkostoaan.

Hyvinvointipalvelujen maakunnan pyrkimys vähentää pysyviä kuluja 42 miljoonalla eurolla ensi vuodesta alkaen, mikä on noin puolet tämän vuoden odotetusta toiminnallisesta alijäämästä, sisälsi keskustelut kaikkien noin 20 000 työntekijänsä kanssa. Suunnitelmaan sisältyy noin 12 miljoonan euron säästöt vähentämällä henkilöstöä 240 henkilötyövuoden verran.

Juhani Sand, Pirkanmaan Hyvinvointipalvelujen maakunnan toimitusjohtaja, myönsi 15. marraskuuta pidetyssä lehdistötilaisuudessa työpaikkojen vähennyksen tarpeen. Hän selvensi, että ehdotus ei ensisijaisesti tarkoita suoraan potilaiden tai asiakkaiden kanssa työskentelevien henkilöstön irtisanomista, vaan pikemminkin heidän tehtäviensä ja työpaikkojensa muutoksia.”

Työntekijät, jotka kieltäytyvät hyväksymästä uusia tehtäviä, oli kyse sitten työpaikan sijainnista tai työnkuvasta, voivat joutua irtisanotuiksi.

Vähennys kohdistuu noin 60 henkilötyövuoteen asiantuntija- ja johtotehtävissä. Lisäksi kulutukset kuluttaja-, asiantuntija- ja tieto- ja viestintätekniikkapalveluissa vähenevät yhteensä 24 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Marina Erhola huomautti, että säästöt johtotehtävistä ovat merkittäviä verrattuna kokonaissäästötavoitteeseen, mikä tarkoittaa, että huomattava määrä johtohenkilöstöä siirretään käytännön tehtäviin.

“On todennäköistä, että kaikki eivät halua ottaa tällaisia tehtäviä vastaan, ja ne, jotka eivät, kohtaavat todennäköisesti työnantajan vaihtumisen,” hän kommentoi.

Kustannusten vähentämisen aloitteen keskeinen osa on palvelujen uudelleenjärjestely, erityisesti terveyskeskusten tai osastojen sulkeminen tietyissä kunnissa. Ehdotuksia on jo tehty Ikaalisten, Kuhmoisten ja Ruoveden osastojen sulkemiseksi, sekä Rauhaniemen sairaalan sulkemiseksi Tampereella, YLE:n mukaan.