Tutustuessaan suolaisiin piirakoihin, jotka ovat vakiintuneet osaksi ruokaperinteitä ympäri maailmaa, on helppo ymmärtää, miksi ne ovat niin suosittuja. Nämä piirakat koostuvat tavallisesti mureasta tai hiivataikinakuoresta, joka kätkee sisäänsä herkullisia täytteitä kuten lihaa, kalaa, vihanneksia ja juustoja. Ne tarjoavat täydellisen yhdistelmän makuja ja tekstuureja, mikä tekee niistä ihanteellisia niin arkeen kuin juhlaankin. Seikkailu suolaisten piirakoiden maailmaan paljastaa, miksi ne ovat ansainneet paikkansa kulinaaristen suosikkien joukossa.

Tässä on luettelo parhaista suolaisista piirakoista sanassa:

1. Liha- ja perunapiirakka

Liha- ja perunapiirakka

Liha- ja perunapiirakka on brittiläinen klassikko, joka tarjoaa lämmittävää ja täyttävää ruokaa erityisesti kylminä kuukausina. Tämä perinteinen piirakka koostuu yleensä jauhelihasta ja kuutioiduista perunoista, jotka on maustettu yksinkertaisesti esimerkiksi suolalla, pippurilla ja joskus sipulilla tai muilla yrtteillä. Piirakan täyte kypsennetään hitaasti, jotta maut ehtivät tiivistyä ja perunat pehmentyä. Kuori on tyypillisesti tehty joko mureasta tai hiivataikinasta, mikä antaa piirakalle erinomaisen rakenteen ja ruokaisuuden. Liha- ja perunapiirakka tarjoillaan usein sellaisenaan tai kastikkeen, kuten ruskean kastikkeen tai herneiden kera, mikä tekee siitä täydellisen aterian. Tämä piirakka on suosittu Britanniassa erityisesti jalkapallo-otteluiden ja muiden ulkoilmatapahtumien yhteydessä.

2. Paimenen piirakka

Paimenen piirakka

Vaikka paimenen piirakka, tunnetaan myös nimellä shepherd’s pie, juontaa juurensa Britanniasta, se on levinnyt suosionsa ansiosta ympäri maailmaa. Alun perin kehitetty käyttämään hyväksi jääneitä paistinpalasia, nykyään tämä ruokalaji valmistetaan usein jauhelihasta. Piirakan erottaa muista sen kerroksellinen rakenne: pehmeä, mausteinen lihatäyte peitetään kerroksella höyrytettyä, muusattua perunaa, joka paiston myötä muuttuu ihanan kullanruskeaksi ja rapeaksi pinnalta. Perinteisesti paimenen piirakka valmistetaan lampaanlihasta, kun taas naudanlihaa käyttävä versio tunnetaan nimellä cottage pie. Tämä herkullinen, lohdullinen ateria tarjoillaan usein vihreiden kasvisten tai raikkaan salaatin kanssa, ja se sopii erinomaisesti kylmän sään ruoaksi.

3. Pekoni-sipulipiirakka

Pekoni-sipulipiirakka

Kun kyseessä on perinteinen herkku, joka tuo yhteen suolaisen ja makean makumaailman, pekoni-sipulipiirakka on täydellinen valinta. Tämä suolainen piirakka yhdistää rapean pekonin ja makeaksi karamellisoidut sipulit kermaisessa täytteessä, joka on kauniisti kypsennetty mureaan taikinaan. Usein rikastettu erilaisilla yrtteillä, kuten timjamilla tai rosmariinilla, tämä piirakka tarjoaa syvän ja moniulotteisen makuelämyksen. Tarjottuna lämpimänä, pekoni-sipulipiirakka on loistava lisä niin juhlapöytään kuin arjenkin aterioille, ja se sopii erinomaisesti yhteen raikkaan salaatin kanssa. Sen suosio perustuu yksinkertaisiin, mutta voimakkaisiin ainesosiin, jotka takaavat tyydyttävän ja mieleenpainuvan makukokemuksen.

4. Kanadalainen lihapiirakka

Kanadalainen lihapiirakka

Eräs Kanadan suosituimmista perinneruoista on kanadalainen lihapiirakka, joka tunnetaan myös nimellä tourtière. Tämä piirakka juhlistaa yksinkertaisia, mutta maukkaita ainesosia: yleensä se sisältää hienonnettua tai jauhettua sianlihaa, naudanlihaa tai metsän riistaa. Mausteina käytetään usein jauhettua muskottipähkinää, kanelia ja maustepippuria, jotka tuovat täytteeseen lämpimiä ja syviä makuja. Perinteisesti tourtière tarjoillaan jouluna ja uudenvuoden juhlissa, mutta se on niin rakastettu, että sitä syödään läpi vuoden erilaisissa kokoontumisissa ja juhlahetkissä. Rapea taikinakuori sulkee sisäänsä mehevän ja mausteisen lihatäytteen, mikä tekee siitä vastustamattoman herkun, joka vie makunystyrät matkalle Kanadan kulttuuriperinnön sydämeen.

5. Saksalainen sipulipiirakka

Saksalainen sipulipiirakka

Saksalainen sipulipiirakka, tunnettu myös nimellä Zwiebelkuchen, on syksyinen herkku, joka nautitaan usein uuden viinin, eli Federweisserin kera. Tämä piirakka on ylistys sipulin monipuolisuudelle, yhdistäen sen pehmeän makeuteen hapankermaa ja usein mukana olevaa pekonia tai savustettua lihaa. Maultaan täyteläinen ja tekstuuriltaan miellyttävän kermainen täyte levitetään suolaiseen tai hieman makeaan taikinapohjaan, joka paistetaan rapeaksi ja kullankeltaiseksi. Zwiebelkuchen on erityisen suosittu Saksan viinialueilla, missä se on syksyisen sadonkorjuun ajan klassikko. Tämän piirakan suosio perustuu sen yksinkertaisiin, mutta voimakkaisiin makuihin, jotka tarjoavat lohdullista lämpöä viileneviin iltoihin.

6. Argentiinalainen empanadapiirakka

Argentiinalainen empanadapiirakka

Argentiinassa empanadat ovat syvälle juurtunut osa paikallista keittiötä ja ne tarjoavat herkullisen makuelämyksen, jossa yhdistyvät erilaiset täytteet lehtevän taikinakuoren sisällä. Tämä pieni, puolikuun muotoinen piiras on täydellinen esimerkki Argentiinan tapasta nauttia aterioistaan: se on sosiaalinen ruoka, jota syödään käsin ja usein jaettuna ystävien ja perheen kesken. Empanadoja on monia eri variaatioita, joista suosituimpia ovat liha, kana, juusto ja jopa jauhohelmikasvis, kuten humita, joka on tehty maissista. Jokainen empanada maustetaan tyypillisesti kuminalla ja paprikalla, ja se voidaan tarjoilla kuumana tai huoneenlämpöisenä, usein kastikkeen tai chimichurrin kanssa. Argentiinan empanada on yhtä monipuolinen kuin sen ihmisetkin, tarjoten makuja, jotka heijastavat maan rikasta kulttuurista kirjoa.

7. Kreikkalainen pinaattipiirakka

Kreikkalainen pinaattipiirakka

Kreikkalainen pinaattipiirakka, paremmin tunnettu nimellä spanakopita, on ihastuttava yhdistelmä tuoretta pinaattia, fetajuustoa ja hienonnettua sipulia, jotka kietoutuvat ohuen ja rapean filotaikinan sisään. Tämä herkku on olennainen osa kreikkalaista keittiötä ja sitä tarjoillaan sekä arki- että juhlapöydissä ympäri Kreikkaa. Spanakopitan lehdet ovat kerroksittain aseteltu niin, että jokainen suupala rapsahtaa ihanasti syödessä, ja sen täyte on mehevä ja mausteinen. Yrtit kuten tilli ja persilja lisäävät vihreään täytteeseen aromaattista syvyyttä, mikä tekee piirakasta entistä nautittavamman. Spanakopita voidaan nauttia niin lämpimänä kuin kylmänäkin, ja se sopii erinomaisesti piknikille tai kevyeksi lounaaksi.

8. Intialainen samosapiirakka

Intialainen samosapiirakka

Tunnetaan ympäri maailmaa sen ainutlaatuisen muodon ja mausteisen täytteen ansiosta, intialainen samosa tarjoaa kulinaarisen elämyksen, joka on syvällä Intian katukeittiön sydämessä. Tyypillisesti tämä kolmionmuotoinen piiras on täytetty mausteisella sekoituksella perunoita, herneitä ja usein myös jauhettua lihaa. Täyte maustetaan runsaalla määrällä garam masalaa, kurkumaa ja muita perinteisiä mausteita, jotka tuovat lämpöä ja syvyyttä makuun. Samosan kuori on ohut ja rapea, valmistettu kovasta taikinasta, joka friteerataan kullanruskeaksi ja rapsakaksi. Tarjoiltuna chutneyn tai minttukastikkeen kanssa, intialainen samosa on sekä ravitseva että virkistävä herkku, joka sopii mihin tahansa tilaisuuteen, olipa kyse sitten juhlista tai nopeasta välipalasta.

9. Venäläinen lihapiirakka

Venäläinen lihapiirakka

Venäjällä perinteiset lihapiirakat, jotka tunnetaan nimellä pirogit, ovat syvään juurtunut osa kansallista keittiötä ja juhlaperinteitä. Nämä piirakat voivat sisältää monenlaisia täytteitä, kuten jauhettua lihaa, kalaa tai jopa makeita täytteitä, mutta lihaversio on erityisen suosittu. Lihapiirakoiden rikas ja mehevä täyte maustetaan tyypillisesti sipulilla, valkosipulilla ja mustapippurilla, joka tuo syvän maun kokonaisuuteen. Taikina, joka voi olla joko mureaa tai hieman kohotettua, paistetaan kullanruskeaksi ja tarjoillaan lämpimänä, usein rikkaan liemen tai smetanan kera. Lihapiirakka on venäläisessä kulttuurissa paitsi herkullinen myös vieraanvaraisuuden symboli, tarjoten lohtua ja lämpöä erityisesti kylminä kuukausina.

10. Turkkilainen juustopiirakka

Turkkilainen juustopiirakka

Turkkilainen juustopiirakka, joka tunnetaan nimellä börek, on yksi maan rakastetuimmista välipaloista ja aamiaisruoista. Börek valmistetaan yleensä filotaikinasta, joka kerrostetaan ja täytetään erilaisilla juustoilla, kuten fetajuusto tai muut paikalliset juustot. Juuston lisäksi seokseen voidaan lisätä yrttejä, kuten persiljaa tai minttua, mikä antaa piirakalle raikkaan ja aromaattisen maun. Piirakka paistetaan uunissa, kunnes sen pinta on rapea ja kullanruskea. Börekin suosio perustuu sen yksinkertaisuuteen ja monipuolisuuteen; sitä voi syödä niin aamupalaksi, välipalaksi kuin osana suurempaakin ateriaa. Tämä herkku tarjoillaan usein teekupposen kanssa, joka täydentää aterian nautinnollisella tavalla.

11. Ruotsalainen lihapullapiirakka

Ruotsalainen lihapullapiirakka

Lihapullapiirakka, joka tunnetaan nimellä “köttbullar-paj” Ruotsissa, on maukas yhdistelmä kahta kansallisherkkua: lihapullia ja piirakkaa. Tässä ruokalajissa perinteiset, mausteiset lihapullat asetellaan murean piirakkataikinan sisään ja kypsennetään uunissa, kunnes taikina on kultainen ja rapea. Usein lihapullat hautuvat rikkaassa, kermaisessa kastikkeessa, joka pitää piirakan mehevänä ja lisää sen makua. Tämä ruokalaji tarjoillaan tyypillisesti lisäkkeenä puolukkahillon ja kermaisen perunamuusin kanssa, mikä tekee siitä täyttävän ja lohduttavan aterian. Lihapullapiirakka on erinomainen esimerkki ruotsalaisesta kyvystä yhdistää yksinkertaiset ainesosat herkullisella tavalla, ja se on suosittu sekä arki- että juhlapöydissä.

12. Alsacelainen flammkuchen-piirakka

Alsacelainen flammkuchen-piirakka

Flammkuchen, tunnettu myös nimellä tarte flambée, on ohut ja rapea piirakka, joka on peräisin rajaseudulta, missä ranskalaiset ja saksalaiset vaikutteet kohtaavat. Tämän herkun pohja on uskomattoman ohut ja päälle levitetään kerroksia crème fraîchea, ohuiksi viipaleiksi leikattua sipulia ja pekonia. Kun piirakka paistetaan korkeassa lämpötilassa, sen reunat ruskistuvat ja muuttuvat ihanan rapeiksi, kun taas keskiosa pysyy kermaisen pehmeänä. Flammkuchen tarjoillaan yleensä heti uunista otettuna, ja se on suosittu etenkin viinialueilla, missä sitä nautitaan paikallisten viinien kera. Tämä ruokalaji kuvastaa alueen ruokakulttuuria, jossa yksinkertaiset, laadukkaat ainesosat muodostavat syvän ja tyydyttävän makuelämyksen.

Lue myös: