Tohtori Henry Walton Jones Jr., tunnettu paremmin nimellä Indiana Jones, on kuvitteellinen hahmo, joka syntyi George Lucasin ja Steven Spielbergin luovien visioiden tuloksena. Hän astui ensimmäisen kerran valkokankaalle vuonna 1981 ja voitti nopeasti yleisön sydämet ympäri maailman. Indiana Jones, jonka roolia näyttelee Harrison Ford, on seikkailunhaluinen arkeologi, joka yhdistää tieteellisen tiedon ja toiminnantäyteisen sankaruuden. Hahmo on saanut nimensä Lucasin koirasta, ja hänet tunnetaan ikonisen fedorahattunsa ja ruoskansa ansiosta. Hahmon seikkailut sijoittuvat usein eksoottisiin paikkoihin ja historiallisiin konteksteihin, ja ne kietoutuvat mysteereihin, jotka yhdistävät fiktiota ja todellisia historiallisia elementtejä.

Luonut

 • George Lucas
 • Philip Kaufman

Alkuperäinen teos          

 • Raiders of the Lost Ark (1981)

Omistaja              

 • Lucasfilm

Vuodet

 • 1981-nykyisin

Elokuvat ja television

Tässä ovat kaikki Indiana Jonesin elokuvat ja televisiosarjat:

Elokuvat
Kadonneen arkin metsästäjät
Tuomion temppeli
Viimeinen ristiretki
Kristallikallon valtakunta
Kohtalon kellotaulu

Televisiosarja
The Young Indiana Jones Chronicles

Elokuvat

Indiana Jones -elokuvasarjaan kuuluu seuraavat elokuvat:

1. Raiders of the Lost Ark

Raiders of the Lost Ark
 • Julkaistu 12. kesäkuuta 1981
 • 115 minuuttia.

Vuonna 1936 arkeologi ja seikkailija Indiana Jones saa tehtäväkseen löytää Liitonarkun, jonka uskotaan sisältävän mahtavia voimia. Tehtävä vie hänet ympäri maailmaa, missä hän kohtaa vaarallisia vastustajia, kuten natsit, jotka pyrkivät myös hyödyntämään arkkua omiin pahantahtoisiin tarkoituksiinsa. Tarina yhdistelee historiallista mystiikkaa ja jännittäviä toimintakohtauksia, kun Indiana Jones käyttää älykkyyttään ja rohkeuttaan selviytyäkseen lukuisista vaaroista matkallaan arkeologisen aarteen jäljille.

2. Indiana Jones and the Temple of Doom

Indiana Jones and the Temple of Doom
 • Julkaistu 23. toukokuuta 1984
 • kesto 118 minuuttia.

Vaaroja uhmaten arkeologi Indiana Jones lähtee etsimään legendaarista Sankara Lingaa, mystistä kiveä, jota pidetään voimakkaana suojelusamulettina. Matka johtaa hänet syvälle Intian viidakkoihin, missä hän kohtaa synkän Thuggee-kultin, joka uhrirutiineillaan ja salaisuuksillaan aiheuttaa kauhua paikallisille. Vauhdikas seikkailu tempaa mukaansa temppeleiden syövereihin, jossa Jonesin on käytettävä kaikkea nokkeluuttaan ja rohkeuttaan pelastaakseen vangitut lapset ja palauttaakseen rauhan alueelle.

3. Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones and the Last Crusade
 • Julkaistu 24. toukokuuta 1989
 • kesto 127 minuuttia.

Historiallisessa seikkailussa Indiana Jones lähtee etsimään legendaarista Pyhää Graalia, joka on katoamattomuuden ja iankaikkisen elämän symboli. Matkan alkuun vaikuttaa hänen isänsä katoaminen, joka on itsekin ollut saman mystisen reliikin jäljillä. Tämä johtaa Indianan ja hänen isänsä yhteiseen vaarantäyteiseen matkaan, joka kulkee läpi historiallisten maisemien ja vaativien koettelemusten. Heidän suhteensa syvenee samalla, kun he kohtaavat vihollisia ja ratkaisevat arvoituksia, jotka ovat esteenä heidän pyrkimyksilleen löytää Graal.

4. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
 • Julkaistu 22. toukokuuta 2008
 • kesto 122 minuuttia.

Kylmän sodan aikakaudella arkeologi Indiana Jones löytää itsensä jälleen vaaralliselta seikkailulta, kun hän lähtee etsimään mystistä kristallikalloa. Matka vie hänet Etelä-Amerikasta Yhdysvaltoihin, missä hän kohtaa sekä vanhoja että uusia vihollisia. Tutkimusmatkan aikana Indiana joutuu kohtaamaan myös menneisyytensä, kun hän tapaa entisen rakkaansa Marion Ravenwoodin ja saa tietää yllättäviä asioita omasta perheestään. Seikkailu yhdistää yliluonnollisia elementtejä ja toimintaa, kun Indiana ja hänen seuralaisensa selvittävät kristallikallon arvoituksia.

5. Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones and the Dial of Destiny
 • Julkaistu 30. kesäkuuta 2023
 • kesto 154 minuuttia.

Indiana Jones palaa toimintaan eläkkeellä olonsa jälkeen, kun hänet tempaistaan mukaan uuteen seikkailuun 1960-luvun aikana. Tällä kertaa hän kohtaa neuvostoliittolaisia agentteja ja päätyy kilpajuoksuun aikaa vastaan, kun hän yrittää paljastaa mystisen artefaktin salaisuudet. Hänen matkansa vie hänet ympäri maailmaa, ja Indiana joutuu käyttämään kaikkea kokemustaan selvitäkseen lukuisista vaaroista. Elokuvassa sekoitetaan historian ja tieteen rajoja, kun Indiana Jones jälleen kerran näyttää, miksi hän on yksi elokuvahistorian ikonisimmista seikkailijoista.

Televisiosarja

Tässä ovat Indiana Jones -elokuvat ja niiden tarkat julkaisupäivät:

The Young Indiana Jones Chronicles (1992–1993)

The Young Indiana Jones Chronicles (1992–1993)
 • Julkaisu            : 4. maaliskuuta 1992 – 16. kesäkuuta 1996

Televisiosarja seuraa nuoren Indiana Jonesin varhaisia seikkailuja maailmanlaajuisesti, kun hän matkustaa perheensä kanssa maasta toiseen. Sarjassa Indiana oppii tärkeitä elämänoppitunteja kuuluisilta historiallisilta henkilöiltä, kuten arkeologeilta, poliitikoilta ja taiteilijoilta. Jokainen jakso yhdistelee historiaa ja nuoren pojan kasvutarinaa, tarjoten katsojille sekä viihdettä että opetuksellista sisältöä. Indiana Jonesin nuoruuden seikkailut avaavat näkökulman siihen, miten hänestä tuli legendaarinen arkeologi ja seikkailija.

Oscar-ehdokkuudet ja palkinnot

Tässä on taulukko Indiana Jones -elokuvien Oscar-ehdokkuuksista ja palkinnoista:

ElokuvaVuosiEhdokkuudetVoitot
Raiders of the Lost Ark 19819 (mm. paras elokuva)5 (mm. paras ääni)
Temple of Doom     19842            1 (paras visuaalinen efekti) 
Last Crusade  19893         1 (paras äänitehoste)
Kingdom of the Crystal Skull2008 1 (paras äänitehoste)0     

Kiinnostaako enemmän suosittuja elokuvia? Seuraa linkkejä